Hopp til innhold

Vi har sjekka med seks stipendmottakere, om hvordan utdelingsseremoniene ble for dem.

Årets utdelingssesong for Drømmestipendet begynte 25. februar, i Bømlo kommune. Per 12. mai har det vært utdelt stipend i tretten kommuner. Nå er det en liten utdelingspause fram til 23. mai, når det venter nye utdelinger i Kongsberg, Stavanger, Stad, Ringsaker og så videre, helt fram til siste stipend trolig utdeles i Arendal, under Arendalsuka i midten av august.

Her er utdelingsrapporter, levert av seks av årets femti drømmestipendvinnere: 

Shelmith Øseth, danser, Bergen

Som del av feiringen av Dansens Dag, fikk danseren Shelmith Øseth overrakt Drømmestipendet 29. april på Festplassen i Bergen sentrum, med fungerende ordfører Linn Kristin Engø til stede.

– Det var en veldig fin dag, der jeg i tillegg til å få overrakt Drømmestipendet også fikk et hyggelig gjensyn med tidligere dansepedagoger og medelever fra Langhaugen videregående skole samt mulighet til å opptre med et lite dansenummer som jeg selv har skapt, sier Shelmith, som også satte stor pris på ordførerens tale.

– Jeg er utrolig stolt over å ha fått Drømmestipendet, så det at ordføreren understreket viktigheten av dans som kunstform, og verdien som ligger i kunst- og kulturutøvelse, bidro til – om mulig – å gjøre en allerede stor og rørende dag enda mer minneverdig, sier Shelmith.

Adrian Cornelius Næss Vikan, musiker, Namsos

Musikeren Adrian Cornelius Næss Vikan (24) fikk overrakt Drømmestipendet 30. mars i forbindelse med den årlige Gromus-forestillinga i Kulturhuset i Namsos. Til stede var både ordfører Frode Båtnes samt tidligere lærere fra både kulturskolen og Olav Duun videregående skole.

– Det var utrolig artig å få tildelt Drømmestipendet på en scene jeg har opptrådt utallige ganger opp gjennom årene, og med både familie og tidligere lærere i salen, sier Adrian som også fikk mulighet til å holde en liten tale.

–  Jeg er veldig takknemlig både for Drømmestipendet, alt jeg har lært og alle mulighetene jeg har fått, så det var mange å takke. Når det er sagt, er jeg ikke vant med at all oppmerksomheten er rettet mot meg, og var derfor så nervøs at jeg knapt husker ett ord av hva jeg sa. Men utdelinga var en fantastisk opplevelse, der jeg fikk møte mange mennesker som har betydd mye for utviklingen min, sier Adrian.

Brita Angeltveit, skuespiller, Stord

Lørdag 25. mars fikk Brita Angelvik fra Stord overrakt Drømmestipendet i kategorien teater i Stord kulturhus. Arrangementet fant sted under Teaterfestivalen på Stord med kultursjef Anne Lene Østvold Jordåen og varaordfører Nancy Aasheim til stede sammen med festivaldeltakere og drømmestipendvinnerens familie og venner.

– Det var mye takket være Teaterfestivalen at lidenskapen min for teater, musikal og skuespillerkunsten ble vekket, så det å få overrakt Drømmestipendet nettopp her, og sammen med folk som har betydd mye for meg i så mange år, var utrolig kjekt, sier Brita, som også fikk mulighet til å opptre med låten «Somebody to love» fra Queen-musikalen «We will rock you», akkompagnert av pianist og kusine Anette Angeltveit Thoresen.

– Det var kjempegøy og stor stas å få mulighet til å opptre foran folk som har vært en stor inspirasjon for meg, og samtidig vise unge kulturutøvere i Stord at det en kan nå langt og oppnå mye, selv om en er fra et lite sted, sier Brita.

Anette Menes, musiker, Sogndal

Sangeren Anette Menes (19) fikk sitt stipend overrakt i Sogndal kulturhus 24. mars. Foruten ordfører Arnstein Menes (ikke slektskap, red.anm.) og kulturhussjef Stig Blindheim Hansen, var også Anettes familie og Sogndal Songlag til stede for å hylle drømmestipendvinneren. Arrangementet var i sin helhet viet utdelingen, og ble strømmet slik at de som ikke hadde anledning til å delta fikk med seg begivenheten.

– Det var et veldig fint arrangement, og stor stas å få overrakt Drømmestipendet med både familie og koret i salen. Foruten å motta diplom, sjekk og blomster, holdt ordføreren og Drømmestipendets utsending hver sin tale, hvilket var veldig, veldig hyggelig, og en form for oppmerksomhet som var helt ny for meg, sier Anette, som også har fått spalteplass i lokalpressen som følge av Drømmestipendet.

– Det har vært noen oppslag og jeg har fått mange gratulasjoner fra både kjente og ukjente, noe jeg selvsagt setter stor pris på, sier Anette.

Deepali Bhargava, danser, Eidsvoll

Torsdag 23. mars var det duket for utdeling av Drømmestipendet på Viborg ungdomsskole i Eidsvoll kommune. Dermed kunne danseren Deepali Bhargava (23), som hadde vært kommunens nominerte en rekke ganger uten å nå helt opp, omsider motta Drømmestipendet. Til stede var både ordfører Hege Svendsen, kultursjef Anita Borrmann Skoglund, konstituert kulturskolerektor Damnjan Cirkovic samt hele Hovedutvalget for oppvekt, kultur og frivillighet, som hadde møte på samme tid og sted.

– Det var et uformelt, men veldig hyggelig arrangement der jeg var i sentrum for begivenhetene i en helt annen setting enn det jeg er vant med. Som profesjonell danser har jeg opptrådt mye både utenfor Eidsvoll og landegrensene, så det å få mulighet til å vise fram talentet mitt gjennom et kort dansenummer på hjemmebane – var en veldig fin måte å takke kommunen for nominasjonen på, sier Deepali, som høstet lovord fra både Tove Heranger (leder for Hovedutvalget for oppvekst, kultur og frivillighet, red.anm.) og representanten fra Norsk kulturskoleråd.

Frida Sulistiano, klesdesigner, Lillehammer

Torsdag 27. april fikk Frida Sulistiano (21) og Elisabeth Eilertsen Eldevik (24), som var Lillehammer kommunes nominerte i kategorien åpen klasse og teater, overrakt sine drømmestipend. Utdelinga fant sted i forbindelse med konserten «Kammerdrøm» i Kulturhuset Banken, og for klesdesigneren Frida, som også fikk mulighet til å vise fram den nyeste kolleksjonen sin gjennom to mannekenger som sto på scenen gjennom hele konserten samt via prosessporteføljer og fotomontere, ble det en minneverdig dag på alle mulige måter.

– Hele arrangementet var utrolig fint lagt opp fra begynnelse til slutt, og hadde en seriøsitet ved seg som virkelig ga meg en følelse av å bli tatt på alvor. Å få tildelt Drømmestipendet og samtidig få vise fram arbeidet mitt for familie og venner, konsertpublikum og representanter fra kommunen og kulturskolen i slike flotte rammer, var stor stas og noe jeg kommer til å huske lenge, sier Frida, som har over 13 000 følgere på instagramprofilen eplekakefrida.

– Jeg har fått veldig mange gratulasjoner og lykkeønskninger både fra kjente og ukjente, så det er mange snille folk som unner hverandre alt god der ute – hvilket jeg setter enormt stor pris på, sier Frida.

Tekst: Hege Arstad og Egil Hofsli   Foto: Lea Alstad, Marita Helen Hansen og Jens Nyland

(Publisert: 10. mai 2023, oppdatert 20. september 2023)