Hopp til innhold

Guro Kleven Hagen fikk Drømmestipendet i 2004, John Chen fikk sitt drømmestipend i 2008. Og Ann Hou Sæter fikk Det nasjonale drømmestipendet – pålydende hele 50 000 kroner – i 2008.

Nå står det om penger, ære og internasjonale karrieremuligheter for disse tre og de to øvrige Virtuos-finalistene. Da går de på direkten som solister med Kringkastingsorkestret på NRK 1, nrk.no og NRK P2 klokka 21.25.

Den som spiller seg helt til topps i årets Virtuos får Den norske solistpris på 100 000 kroner og solistoppdrag under Festpillene i Bergen og med Kringkastingsorkestret. Og ikke minst: Vinneren blir NRKs kandidat i den store europeiske konkurransen Young Musicians, der finalen foregår utendørs i Wien for 40 000 publikummere 14. mai.

– Årets nivå er ekstremt høyt – flere av finalistene kan hevde seg internasjonalt, sier NRKs juryformann Arild Erikstad til nrk.no.

De fem som er håndplukket av juryen til finalespill i år er:

John Chen (18), klaver

John er fra Lørenskog, og går på allmennlinja på Lørenskog videregående skole. Han er også elev ved Barratt Due musikkinstitutt, og deltar i Norsk musikkhøgskols talentutviklingsprogram.

Han mottok Drømmestipendet fra Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping i 2005. I Ungdommens musikkmesterskap har han markert seg i årevis allerede.

– Jeg fikk høre gode konsertpianister tidlig, og det inspirerte meg til å begynne å spille selv, sier John til nrk.no.

Sandra Lied Haga (16), cello

Sandra er fra Oslo, der hun går på Kristelig Gymnasium. Hun startet å lære seg musikalske kunster ved Bærum kommunale musikk- og kulturskole. I dag er hun celloelev ved Barratt Due musikkinstitutt.

Sandra har også markert seg en rekke ganger med flotte prestasjoner i UMM, både som solist og i ensemblet Gullfiskene.

– Jeg begynte å spille cello da jeg var tre år gammel, og da med en bratsj fordi den var liten nok, forteller Sandra til nrk.no.

– Jeg gleder meg til finalen, og skal prøve å gi alt og litt mer, sier Sandra.

Guro Kleven Hagen (15), fiolin

Guro kommer fra Fagernes, og går i tiende klasse ved Nord-Aurdal ungdomsskole. Er ellers elev ved Barratt Due musikkinstitutt og ved Razumovsky Academy i London. Guro deltok også i Virtuosfinalen i 2008.

Sin musikalske utdannelse begynte hun i hjemkommunens kulturskole. I UMM har hun ved flere anledninger vært blant de beste i sin solistklasse. Likeså i samspill med andre. I 2008 ble hun sågar kåret til Årets musiker i UMM. I 2004 fikk hun Drømmestipendet fra Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping.

– Utrolig gøy å komme til finalen! Jeg var ikke så nervøs, men gledet meg og var skjerpa under delfinalen, sier Guro til nrk.no.

Jørgen Lund Karlsen (16), saksofon

Jørgen er fra Gressvik, og går på Frederik II videregående skole i Fredrikstad og deltar i Norges musikkhøgskoles talentprogram; Unge Musikere. Også han har markert seg grundig i UMM ved flere anledninger, både som solist og i duoklassen.

– Jeg spiller saksofon fordi det er det kuleste instrumentet, og målet er å leve av musikken, sier Jørgen.

Ann Hou Sæter (14), fiolin

Ann er årets yngste finalist, og kommer fra Trondheim der hun går på Rosenborg ungdomsskole. Hun har vært en mangeårig elev ved kulturskolen i Trondheim. I UMM har hun henta hjem en rekke førstepriser, både som solist og i duoklassen sammen med bror John Hou Sæter. Ann ble tildelt Det nasjonale drømmestipendet (pålydende 50 000 kroner) i 2008, av Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping.

Ann drømmer om en solistkarriere, og kanskje også et opphold i USA.

– Jeg er med i Virtuos for å ha et mål, det skjerper meg, sier den målbevisste trønderjenta.

Dommerne

Dommerne i finalen er NRKs Arild Erikstad (juryformann), pianist og komponist Wolfgang Plagge, fiolinist Peter Herresthal og fløytist Ingela Øien.

My mer om finalistene og Virtuos-konkurransen her. http://nrk.no/kanal/nrk_klassisk/1.7049087

Tekst: Egil Hofsli (utlagt: 24.03.2010)