Hopp til innhold

– Vi mennesker er jo bygd sammen sånn at vi har behov for bekreftelse. Derfor er Drømmestipendet først og fremst en veldig fin bekreftelse – med et kvalitetsstempel – på at jeg gjør noe riktig. Jeg har aldri manglet motivasjon som låtskriver og artist, men Drømmestipendet har absolutt gitt meg en ekstra boost, sier Kristian.

Vil bruke musikk til å skape mer åpenhet rundt psykisk uhelse

Kristian går under artistnavnet «Gamborg», og har allerede rukket å slippe fem singler, hvorav de to siste («Burdens» og «Running in Circles», red.mrk.) har fått god omtale og radiolisting på P3 samt plassering på Spotifys New Music Friday-liste i Norge, Danmark og Island.

Den røde tråden gjennom den kommende ep-en, er psykisk helse og utfordringer unge mennesker møter i den ofte krevende overgangen fra ungdom til voksen.

– Selv om det har blitt mer åpenhet rundt psykisk helse, er det fortsatt mange som lider i taushet. For min egen del er musikken et fristed, et rom der jeg kan sette ord på følelser som kan være vanskelig å snakke om. Ved å skape en sang ut av det som er vondt, gjør jeg ikke bare det negative til noe positivt, jeg kan også bidra til å senke terskelen for å snakke om psykisk helse, forklarer Kristian.

La grunnlaget på kulturskolen

Kristian er født og oppvokst på Jessheim, og har drømt om å bli rockestjerne siden han så Wig Wam på tv-en som treåring. Den musikalske løpebanen starter som gitarelev ved Ullensaker kulturskole, der musikerdrømmen virkelig skjøt fart.

– Kulturskolen har egentlig betydd alt. Det var der jeg la grunnlaget og fikk masse sceneerfaring gjennom opptredener i hele kommunen. Jeg lærte vanvittig mye, og hadde det så gøy at jeg aldri har hatt en plan B. Det var musiker jeg skulle bli, sier Kristian.

Dermed blir det musikklinja ved Jessheim videregående skole og deretter Trøndertun folkehøgskole, før han i 2022 meldte flytting til Oslo, for å ta fatt på bachelorløpet i rytmisk musikk med vokal som hovedinstrument ved NLA Høgskolen Staffeldtsgate. Samme år signerte han med plateselskapet Touchdown Music, og utga debutsingelen «Break from Myself».

Prosessen vel så viktig som selve målet

At Kristian lever og ånder for musikk – og har gjort det i mange år – er ingen overdrivelse. Derfor har han også lagt stein på stein for å realisere musikerdrømmen som har fulgt ham i snart 20 år. Men i motsetning til barndomsdrømmen – der det endelige målet var å bli rockestjerne av internasjonalt format – stikker drømmen dypere i dag.

– Jeg drømmer fortsatt om å spille på tvers av landegrenser. Grunnen til at jeg skriver på engelsk, er hovedsakelig for at budskapet i låtene mine skal nå ut til så mange som mulig. Når det er sagt, handler drømmen vel så mye om selve prosessen som det endelige målet. Det handler altså om alt fra låtskriving via innspilling med musikere og miksing/mastring til lansering av ferdig produkt, forklarer Kristian, som ikke er i tvil om hva den ultimate musikkdrømmen er i dag:

– Drømmen er å fortsette og skrive låter både for meg selv og andre, for så å kunne leve ene og alene av musikk som låtskriver og artist. Dersom jeg også kan tenne en flamme hos andre og inspirere barn og unge til å forfølge drømmene sine, har jeg virkelig lyktes.

Mener Drømmestipendet kan være helt essensielt

Da Kristian fikk beskjed om at han var blant årets 50 drømmestipendvinnere, var han i ferd med å ferdigstille arbeidet med den kommende ep-en. Drømmestipendet kunne ikke kommet på et bedre tidspunkt, synes han.

– At jeg får 30 000 «drømmestipendkroner» inn på kontoen, nå som jeg lever på lånekassa og bruker store summer på miksing og mastring, er til enorm hjelp, sier en takknemlig Kristian.

Alle skapende mennesker og kulturutøvere som drømmer om å bli profesjonelle, er smertelig klar over at ting tar tid. Bak enhver blendende opptreden, fengende låt og nydelig låttekst, ligger det som oftest mange arbeidstimer. Også arbeidstimer en helst skulle brukt ene og alene på det en virkelig brenner for.

– Veldig mange må jobbe ved siden av studiene for å få endene til å møtes, og da er det lett å komme bakpå. Derfor mener jeg Drømmestipendet også kan være helt essensielt for unge kulturutøvere med store drømmer skal nå sine mål, avslutter Kristian Gamborg.

> Bli bedre kjent med Kristian og hans musikk

Se hvem som er vinnere av Drømmestipendet 2024

Tekst: Hege Arstad   Foto: privat   Publisert: 9. april 2024

  • Drømmestipendet er et samarbeid mellom Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd. Stipendordningen ble etablert i 2004, og siden den gang har en lang rekke unge kunst- og kulturutøvere mottatt stipendet.
  • Stipendet skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse, og bidra til at unge kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år får oppfylt sine drømmer. Ordningen skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere. Det deles ut 50 stipender à 30 000 kr, til sammen 1,5 millioner kroner.
  • Drømmestipendet deles ut innen kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse.