Hopp til innhold

Jan Anders er ikke i tvil: Drømmestipendet henger høyt og betyr enormt mye både for selvtillit og motivasjon, to komponenter som er essensielle for at drømmer skal bli til virkelighet.

– Min store drøm er å bringe steppdansen tilbake og bidra til at den får sin renessanse både lokalt, nasjonalt og globalt. At en profesjonell jury har troa på meg, betyr veldig mye. Økonomisk støtte er selvsagt veldig kjærkomment, men økt selvtillit, påfyll av motivasjon og mer oppmerksomhet rundt det jeg driver med, er verdier som ikke kan måles i penger, sier Jan Anders.

Vil starte steppdansskole

Jan Anders var bare åtte år gammel da pappa og steppdansentusiast Arild Emil introduserte ham for sjangeren. Allerede året etter tar han seg til semifinalen i Norske Talenter, og fem år senere vinner han EM-gull i sin klasse og blir kåret til Årets nykommer i Dance Awards. I 2015 både danset og delte han ut pris på Idrettsgallaen på Hamar.

17. juni 2016 mottar Jan Anders Drømmestipendet. Med hele to drømmestipendiater, var det duket for dobbel feiring da kulturskolen inviterte til konsert ved Nordbygdo ungdomsskole. Etter musikk av drømmestipendiat Robert Gloppholm Sylta og dansenummer av Jan Anders, fikk begge overrakt sine drømmestipenddiplomer og -sjekker av jurymedlem i Drømmestipendet og «Skal vi danse»-dommer Christer Tornell.

– Det var en kjekk seremoni og stor stas å få tildelt det håndfaste beviset på drømmestipendstatusen, sier Jan Anders, som også fikk mulighet til å promotere steppdans med kulturskolerådets representant. – Vi hadde en god og uformell samtale kvelden før utdelingen, der jeg blant annet snakket om mine planer og ideer. Dersom steppdansen skal komme tilbake, må flere lære seg sjangeren, så på sikt er drømmen å starte en steppdansskole.

Pioneren

For Jan Anders er steppdans mye mer enn en lidenskap. Det handler om tradisjoner og historieformidling som strekker seg tilbake til USA i midten av 1800-tallet, om fornyelse og sammensmeltning av kulturer fra Afrika og Europa. Det er raske rytmer, finslepen teknikk og føtter som beveger seg kjappere enn øyet kan se. Steppdansen er ikke bare en kunstart, det er idrett på høyt nivå. Og det er pionerarbeid.

– Jeg har jobbet aktivt for å skape interesse rundt steppdans i mange år. Å drive med steppdans er på ingen måte nytt i Norge, men jeg regner meg likevel som en pionér fordi jeg er den eneste som konkurrerer i sjangeren. Jeg måtte gå flere runder med Norges Danseforbund for å få den formelle godkjenningen i orden, og i de tre årene jeg har deltatt i EM og VM har jeg vært den eneste utøveren som har representert Norge, sier Jan Anders.

Mens de andre landslagene i steppdans består av utøvere med profesjonelle koreografer og støtteapparat, er ikke bare Jan Anders alene om å stille med det norske flagget på brystet. Han er også sin egen koreograf mens mamma Jelena fungerer som lagkaptein og tilrettelegger.

Travelt år

Familien Presthus er langt over gjennomsnittet aktiv på kulturfronten, og for åtte år siden mottok også storesøster og fiolinist Tina Drømmestipendet. Jan Anders får mye stimulans hjemmefra, og er takknemlig for å ha vokst opp på Stord.

– Dansemiljøet er godt og det er mange dyktige pedagoger her som har lært meg mye om koreografi og andre dansesjangere. Men etter videregående kommer jeg nok til å flytte slik at jeg kan forfølge drømmen via høyere utdanning innen dans, sier Jan Anders, som vet hva drømmestipendkronene skal gå til.

– Jeg henter inspirasjon fra verdens beste steppdansere, og reiser så mye det lar seg gjøre til festivaler og konkurranser utenlands. Dette er langt fra gratis, så Drømmestipendet blir et viktig tilskudd til reisekassa og utstyr, sier Jan Anders.

2017 blir et travelt år for steppdanseren. Han har allerede vært på Hamar og opptrådt på Idrettsgallaen 2017. I april er det festival i Washington D.C. I juni står EM i Praha for tur. I november går VM i Riesa av stabelen.

– Det blir veldig spennende å se hvordan jeg klarer å hevde meg i seniorklassen. Uansett er det alltid gøy og inspirerende å møte andre med den samme brennende lidenskapen for steppdans. Drømmen er at det skal bli mange, mange flere av oss, sier Jan Anders.

Tekst: Hege Arstad   Foto: privat   (Utlagt: 18. januar 2016)