Hopp til innhold

– Klart at det var stort å få tildelt Drømmestipendet! Jøa er ei lita øy hvor kultur spiller en stor og viktig rolle i samfunnet, og jeg tror alle gledet seg med meg da det ble kjent at Drømmestipendet var i boks. Det som gjorde ekstra godt, var at jeg tror folk fikk øynene opp for hvor langt jeg faktisk har kommet. Jeg håper det vil inspirere og motivere andre unge kulturutøvere, sier Åsmund.

Den reflekterte 20-åringen har to drømmer for framtida.

– Jeg har egentlig en stor og en liten drøm. Den store er å kunne livnære meg av musikken som utøvende frilansbassist, mens den lille er å få større fokus på el-bassen ved å vise at den også kan brukes som soloinstrument. De fleste forbinder jo el-bass med et instrument som er med på å danne fundamentet i musikken, men ved hjelp av effektpedaler kan du imitere andre instrumenter og med det skape en ny sound. Drømmestipendet har gitt meg økonomi til å finansiere effektpedaler, og sånn sett har jeg tatt et stort steg nærmere den lille drømmen, sier Åsmund

Tilbake til begynnelsen

5. juni tok Åsmund turen til Jøa samfunnshus, et lokale han kjenner som sin egen bukselomme. Åsmunds foreldre er nemlig langt over gjennomsnittelig musikkinteressert, og han har vært med på spilling og korøvelser siden han var liten baby før han selv begynte å spille piano da han var seks år. Deretter har det vært tuba og elektrisk bass i korps og band, og musikeren har mistet tellingen på antall sceneopptredener i Jøa samfunnshus for lenge siden.

Men denne junikvelden skulle bli spesiell. Denne gangen var det el-bassisten Åsmund som skulle motta Drømmestipendet. I tillegg til familie og en drøss med kjente, hadde både fosnesordføreren og en representant fra Norsk Tipping tatt turen til Jøa for å gjøre stas på Åsmund.

– Det var en flott opplevelse og veldig morsomt å få overrakt stipendet på den samme scenen som det hele begynte på. Det er ikke til å stikke under en stol at jeg hadde aldri kommet så langt helt på egen hånd, og jeg brukte mye av takketalen på å få frem hvor viktig det er for talentutviklingen at en har en familie som stiller opp, dyktige kulturskolelærere og et engasjert samfunn i ryggen, sier Åsmund.

Som seg hør og bør ble tildelingen viet spalteplass i lokalavisa, og selv om de fleste på Jøa vet hva Åsmund brenner for, vil han på ingen måte påberope seg merkelappen lokal kjendis.

– Jeg vil heller si at jeg er en lokal ildsjel. Det klinger mye bedre i mine ører, sier Åsmund leende.

Vil også undervise

I høst byttet Åsmund ut el-bassen med børse og grønne klær. Han har nemlig forflyttet seg fra Jøa til Bardufoss hvor han avtjener verneplikten.

– Jeg savner musikken, men synes også det er en fin ting å bruke et år av livet på å tjene landet mitt. Jeg skal selvfølgelig tilbake til musikken igjen og kommer til å være mer sulten enn noen gang på å realisere drømmene mine når verneplikten er avtjent, sier Åsmund.

Etter julepermisjon og kvalitetstid med familie og venner samt konsertoppdrag i Namsos kirke, skal Åsmund begynne søkeprosessen til videre musikkstudier.

– For å realisere musikerdrømmen er neste steg på veien å ta utdanning innen musikk. Jeg er usikker på hvor og på hvilken skole, men at det blir musikkstudier til høsten er i alle fall helt sikkert. Selv om den store drømmen er å leve av musikken som utøvende el-bassist, har jeg også lyst til å studere pedagogikk. Jeg har hatt vikartimer ved kulturskolen i både Fosnes og Namsos, og stortrives i undervisningsrollen. Å få fram spilleglede og progresjon hos unge musikkspirer er både viktig og givende arbeid. Kanskje kan jeg bidra til at en annen ung håpefull en dag får sitt drømmestipend, avslutter Åsmund Gevik.

Tekst: Hege Arstad

Utlagt: 8. januar 2014