Hopp til innhold

For mange er livet vevet sammen av drømmer og håp. Men én ting er å drømme, noe helt annet er å ha mot til å forfølge dem og våge å satse alt på at de skal bli en realitet.

Asbjørn Hagen er ingen novise på scenen. Han har deltatt i en rekke oppsetninger av Opera Nordfjord og hatt flere store roller i lokale musikaler og teaterstykker. Drømmen om å bli profesjonell skuespiller og musikalartist har ulmet lenge. Men at det er mange som går med den samme drømmen – mange flere enn det er studieplasser og jobber til – er et ubestridelig faktum som gjorde Asbjørn i tvil. Hadde han det som trengtes?

12. mai 2016 kom svaret i form av Drømmestipendet.

– Skuespilleryrket er utvilsomt en kjempeskummel vei å begi seg ut på, men når en profesjonell jury har troa på deg, smitter troa over på deg selv også. Vissheten om at du er én av hundre på landsbasis som har nådd helt opp blant utrolig mange dyktige søkere, gjorde veldig godt, og ga meg den ekstra dytten jeg trengte for å forfølge drømmen, sier Asbjørn.

Stortrives i Sverige

Første steg på veien for å omsette lidenskapen for musikkteater, sang og dans til framtidig fulltidsjobb, er Sverige. Eller for å være mer presis; musikallinja ved anerkjente Balettakademien Göteborg. Frykten og tvilen Asbjørn følte på tidligere, er erstattet med pågangsmot og besluttsomhet. Han stortrives hos «Söta bror».

– Det er veldig lange og intensive dager, men jeg har det som plommen i egget og har ikke angra ett sekund på skolevalget. Studentene holder et meget høyt nivå og lærerne er utrolig dyktige. Skolen er også flink til å hente inn gjestelærere slik at vi hele tida får nye impulser, sier Asbjørn, som bor i kollektiv og er fulltidsstudent i den svenske universitetsbyen.

– Økonomisk sett er det på ingen måte fett å studere utenlands, men det går sånn akkurat rundt med støtte fra lånekassen og pengene som fulgte med Drømmestipendet. 10.000 kroner høres kanskje ikke all verden ut, men for meg har stipendkronene betydd mye, sier Asbjørn.

Sterk personlig opplevelse

Vi spoler tilbake til 3. juni. Kulturskulen i Eid til har invitert til storstilt sommeravslutning i Operahuset Nordfjordeid, og programmet er tettpakket av kulturelle godbiter fra skolens elever. Stemningen i salen er på topp når Asbjørn entrer scenen for å få overrakt Drømmestipendet av ordføre Alfred Bjørlo og kulturskolerektor Dan Aasebø.

– Jeg har gått på kulturskolen i mange år, så det var stor stas å opptre og få tildelt Drømmestipendet i slike omgivelser. At jeg i tillegg har gjort mye på nettopp denne scenen, gjorde hele overrekkelsen til en veldig fin opplevelse for meg, sier Asbjørn, som begynte å spille piano ved kulturskolen da han var seks år gammel. For stortalentet fra Eid har mange bein å stå på. Han har vært bassist i band, spilt saksofon i Eid Musikklag, Nordvest Ungdomskorps samt Nordfjordeid skulekorps, der han også har påtatt seg instruktøroppgaver og vikariert som dirigent.

– Det er veldig kjekt å ha flere strenger å spille på. Det åpner for mange muligheter innen kulturfeltet. Jeg har lyst til å utforske musikken mer, men akkurat nå er det musikalstudiene som står i høysetet, sier Asbjørn, som ikke er i tvil om hva drømmejobben er.

– Det er noe helt spesielt ved det å stå på scenen som skuespiller og musikalartist. Å gå inn i en rolle og skape noe som rører ved tankene og følelsene til publikum, er ikke bare magisk –  men også veldig utviklende for meg som menneske. Drømmen er å reise rundt som profesjonell musikalartist og jobbe på ulike scener i inn- og utland, avslutter Asbjørn Hagen.

Tekst: Hege Arstad     Foto: operanordfjord.no       (Utlagt: 6. februar 2017)