Hopp til innhold

– Jeg har alltid vært en person som liker å drømme stort! Så stort at folk synes drømmene mine er urealistiske. Vissheten om at det fins noen som har troa på forfatterdrømmen min og heier på meg, er en viktig bekreftelse på at jeg har en stemme som er verdt å lytte til. Og det gjør Drømmestipendet til en velsignelse, sier Sarah.

Drømmestipendkronene gir rom for mer skriving

Sarah er annengenerasjons-innvandrer fra Nigeria som er født og oppvokst i Tromsø. Hun knakk lese- og skrivekoden før hun fylte seks år. Turer til biblioteket ble tidlig en ukentlig begivenhet.

– Foreldrene mine var veldig opptatt av at vi skulle finne glede i bøkenes verden. Så etter at leksene var unnagjort, var det lagt inn en halvtime med lesing før vi kunne hengi oss til lek. Sånn sett kan du gjerne si at lesing var en integrert del av oppdragelsen, sier Sarah leende.

Med lesegleden kom også behovet for å skrive og skape egne fortellinger. I tillegg var Sarah en dedikert pianoelev ved den kommunale kulturskole i Tromsø, før familien meldte flytting til Bergen da Sarah var 16 år. Pianoet ble med på flyttelasset, og trakteres fortsatt av Sarah – i den grad tida strekker til. For hun er rimelig travel som fulltidsstudent, med vakter på akuttmottaket og skriving av et bokmanus.

– Takket være 30 000 «drømmestipendkroner» trenger jeg ikke å ta så mange vakter, hvilket betyr at jeg får mye mer tid og overskudd til skrivingen som gir meg så innmari mye glede, forteller Sarah.

Ikke så A4 som først antatt

For Sarah er ikke drømmer noe vagt eller urealistisk. Drømmer er en drivkraft. Et mål og noe å strekke seg etter. Der andre ser hindringer, ser Sarah utfordringer hun mer enn gjerne tar på strak arm. Som å jobbe beinhardt for å komme rett inn på det krevende medisinstudiet ved Universitetet i Bergen (UiB) etter endt videregående skole.

– Så mye som jeg enn ønsket å satse på forfatterdrømmen allerede da, valgte jeg å følge familietradisjonen med akademisk utdannelse. I bunn og grunn er jeg et A4-menneske som tar fornuftige valg, og derfor var det egentlig aldri snakk om å ta et friår eller et år på folkehøgskole før jeg begynte på medisinstudiene, sier Sarah. Og nettopp derfor var det flere som ble overrasket da hun i fjor bestemte seg for å ta permisjon fra studiene for å begynne på Samlagets Forfattarskule for skrivande med minoritetserfaring.

– Noen ble nok lettere sjokkerte, men når det er sagt opplevde jeg bred støtte og forståelse for at dette var noe jeg virkelig ønsket og trengte, sier Sarah.

Ble tipset om Drømmestipendet av tidligere vinner

Den ettårige forfatterskolen er et gratistilbud for de ti ungdommene som etter en søknadsrunde får tilbud om deltakelse. Skolen er nettbasert med fem intensive helgesamlinger der både studenter, forfattere og mentorer deltar. I dag er Sarah tilbake som fulltidsstudent ved UiB, mens forfatterdrømmen er sterkere forankra enn noen gang.

– Jeg fikk maksimalt utbytte av forfatterskolen. I tillegg til å utvikle skriveferdighetene, lærte jeg også mye om meg selv og om samfunnet. Ikke minst fikk jeg mulighet til å bygge nettverk, sier Sarah, som ble tipset om Drømmestipendet av medstudent og tidligere drømmestipendvinner Dilan Rasol (skapende skriving i 2021, red.mrk.). – Jeg var faktisk ikke klar over at Drømmestipendet eksisterte, og tenker at denne fantastiske ordninga er noe mange flere bør bli klar over!

Vil skrive bøker som inspirerer

Bokmanuset Sarah jobber med, beskriver hun som en dystopisk ungdomsroman med en fryktløs jente som hovedkarakter. Handlinga utspiller seg etter tredje verdenskrig og er inspirert av tematikk og karakterer Sarah selv savnet som leseglad barn og ungdom.

– Mitt første møte med dystopi var gjennom Gone-serien av Michael Grant, som jeg sikkert leste som altfor ung. Fascinasjonen for dystopi bunner nok i at jeg synes det er utrolig spennende å se hvordan mennesker oppfører seg i dysfunksjonelle samfunn. Se hvordan noen blir sterkere av håpet om forandring, mens andre blir svakere av byrden samfunnet legger på dem, sier Sarah, som understreker at romanen hennes på ingen måte er bekmørk.

– Dystopier har ofte en tydelig ondskap, men dette kan endres og dermed føre til at ting bli bedre. Når alt kommer til alt ønsker jeg å skape bøker som inspirerer, og styrker jenter i troen på at de kan klare hva som helst. Bøker som speiler mine egne erfaringer og verdier, og som bidrar til å øke det litterære mangfoldet, sier Sarah.

Dersom alt går etter planen blir Sarah Adekoyas forfatterdrøm realisert som romanutgivelse om cirka ett års tid.

> Bli bedre mer kjent med Sarah og hennes dikt

> Se hvem som er vinnere av Drømmestipendet 2024

Tekst: Hege Arstad   Foto: privat   Publisert: 22. mars 2024

  • Drømmestipendet er et samarbeid mellom Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd. Stipendordningen ble etablert i 2004, og siden den gang har en lang rekke unge kunst- og kulturutøvere mottatt stipendet.
  • Stipendet skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse, og bidra til at unge kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år får oppfylt sine drømmer. Ordningen skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere. Det deles ut 50 stipender à 30 000 kr, til sammen 1,5 millioner kroner.
  • Drømmestipendet deles ut innen kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse.