Hopp til innhold

– Drømmestipendet henger høyt, og er en anerkjennelse som betyr mye for meg. For selv om ting ser veldig lyst ut nå, er fortsatt ­avslag og motgang en del av livet som utøvende danser. Tildelinga er en viktig bekreftelse på at jeg bør satse videre på dansen, og fungerer som en kjempeboost for både selvtilliten og motivasjonen, sier Silje.

– Drømmer er en forutsetning for å kunne lykkes

Silje er født og oppvokst på Sofiemyr i Nordre Follo i Akershus. Dansen har vært en stor del av livet hennes siden hun begynte ved Liv Steens Ballettskole på Kolbotn i fireårsalderen. Dansegleden og mestringsfølelsen åpenbarte seg umiddelbart, og var nærmest altoppslukende. Talentet var også åpenbart for alle som har fulgt utviklingen til den dedikerte ballett- og jazzdanseren in spe.

I sjette klasse meldte hun seg på audition til talentprogrammet ved Schous kulturstasjon (avdeling av Oslo kulturskole, red.mrk.), hvorpå hun kom inn.

– Talentprogrammet til kulturskolen ble på mange måter en døråpner til en større danseverden. Dels fordi jeg fikk nye impulser gjennom nye lærere og et større miljø. Men også fordi jeg ble introduserte for moderne dans samt oppdaget dansens virkelige kraft. For dans handler om så mye mer enn min egen danseglede og det å stå på scenen. Dans handler om å gi noe til andre. Noe ekte og ærlig. Og om å bruke kroppsbevegelser til å vekke engasjement og følelser hos publikum, forklarer Silje.

Hun er ikke i tvil om at mye av drivkraften bunner i drømmer. Nettopp derfor, er hun glad for at Drømmestipendet ikke er en rendyrket talentkonkurranse.

– Fysiske forutsetninger og ferdigheter er ikke alt. En må også ha tanker og ideer om hvordan en skal nå sine mål. For drømmer handler om noe du ønsker å oppnå i framtida, ikke om det du allerede har oppnådd. Så at det fins en støtteordning som også vektlegger unge kunst- og kulturutøveres drømmer, gjør Drømmestipendet helt unik og viktig for alle unge kulturutøvere som ønsker å satse på det de brenner for, sier Silje.

Vil realisere dansedrømmen i Norge

I 2013 var Silje én av 24 dansere som kom gjennom nåløyet til å opptre på MGPjr-scenen. En prestasjon hun gjentok året etter. Etter endt ungdomsskole sto danselinja ved Ski videregående skole for tur. Derfra gikk veien via danseskolen Spin Off Forstudium i Dans til Balettakademien i Stockholm, før hun så fikk en seks måneder lang praktikantjobb ved imPerfect Dancers Company i Pisa i Italia. At hun skulle havne i Italia etter endt utdanning, var ikke den opprinnelige planen.

– Jeg har alltid hatt en drøm om å gjøre en dansekarriere hjemme i Norge, men har dratt dit dansen har ført meg. For faktum er at det er veldig mange flere dyktige dansere enn antall danseoppdrag og jobber, og da må en være fleksibel og gripe mulighetene som dukker opp, sier Silje.

I 2022 var hun imidlertid tilbake i Norge igjen, der hun så jobbet med koreografen og danseren Hediyeh Azma i forestillingen «Lupiner». Deretter fikk Silje et åtte måneder langt engasjement ved Dans Spira Extended i kulturhuset Spira i Jönköping i Sverige, der hun i tillegg til å vie all sin tid til dansen, også fikk mulighet til å jobbe med forestillinger for barn og unge. Dansen og drømmen fikk en ny dimensjon.

– Tilbakemeldingene fra barn og unge kommer umiddelbart og er dønn ærlige. Som danser må jeg tilpasse forestillingen der og da, og møte behovet til barna på en annen måte enn i en sal fylt av voksne publikummere. Dette understreker ikke bare viktigheten av å formidle noe til andre gjennom dansen. Det gjør også forestillingen mer levende og mer givende for min egen del. Så ja, en stor del av dansedrømmen min er definitivt å skape forestillinger for barn og unge i Norge, sier Silje, som også jobber som dansepedagog ved RAMP – musikal, dans og teaterskole i Kolbotn.

– I utgangspunktet har jeg aldri hatt noen drøm om å undervise. Når det er sagt, så trives jeg godt i pedagogrollen. Hadde du spurt meg for fire år siden, hadde jeg aldri sagt at jeg ville bo og jobbe i Italia. Så er det noe de siste årene har lært meg, er det at jeg aldri skal si aldri til noe som har med dansekarrieren å gjøre, sier Silje leende.

Drømmestipendet bidrar til stabilitet

Enn så lenge, er drømmen om å skape forestillinger for barn og unge satt på vent. For etter flere perioder utenfor landegrensene, har det siste året handlet om å etablere frilansvirksomheten her hjemme. Men selv om Silje i fjor ble del av utviklingsprogrammet til FRIKAR X og er nærmere drømmen om å leve ene og alene av dansen enn noensinne, må hun fortsatt jobbe deltid på en kafé for å få endene til å møtes.

– Pengestøtten fra Drømmestipendet har bidratt til stabilitet i en ustabil tid. Hvilket betyr at jeg kan bruke mer tid på lidenskapen min, ved å ta danseklasser jeg ikke har tatt meg råd til tidligere, sier Silje. Nå ser danseren fram til Drømmehelg på Hamar siste helga i september.

– Det blir utrolig fint og spennende å møte andre drømmestipendvinnere. Ikke minst blir dette en glimrende mulighet til å bygge nettverk på tvers av disipliner, og kanskje legge grunnlaget for framtidig samarbeid, avslutter Silje Wøhni.

Drømmestipendet 2025 kan søkes nå

Stipendet skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse, og bidra til at unge kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år får oppfylt sine drømmer. Ordningen skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere. Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd deler ut 50 stipend à 30 000 kroner, til sammen 1,5 millioner kroner.

Drømmestipendet deles ut i kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse. For å kunne søke Drømmestipendet 2025, må du være født tidligst 1. januar 1999 og senest 31. desember 2006.

Her er søknadsportalen på drommestipendet.no

Tekst: Hege Arstad   Foto: privat   Publisert: 20. september 2024