Hopp til innhold

– Bekreftelse er utrolig viktig, og er et behov som aldri slutter å opphøre. For selv om forfatteryrket nesten føles som et kall, er det å skrive en roman en ensom og utrolig lang prosess. En veksler hele tiden mellom tvil og tro. Drømmestipendet ble en flott bekreftelse. Tildelingen ga meg påfyll av selvtillit og motivasjon. Det er bra å ha med meg når jeg nå arbeider med å ferdigstille manus for å sende inn til forlag. Når andre har troa på meg, er det også mye lettere å tro på meg selv, sier Kajsa.

Bekreftelse fôret forfatterdrømmen

Kajsa er født og oppvokst i Lysefjorden i tidligere Os kommune, som etter sammenslåingen med Fusa i 2020 ble til Bjørnafjorden. Som enebarn lærte hun seg fort kunsten å leke alene og underholde seg selv. Skapergleden manifesterte seg tidlig. For Kajsa ble fantasien en utømmelig kilde til oppdiktede historier.

– Jeg har alltid vært veldig glad i historiefortelling. Jeg har egentlig drømt om å bli forfatter siden det øyeblikket jeg lærte å skrive, forteller Kajsa.

På skolen tar det ikke lang tid før norsklæreren oppdaget skrivetalentet. Stilene til Kajsa ble ofte løftet fram. Viktigheten av bekreftelse gjorde seg gjeldende på et tidlig tidspunkt i Kajsas liv. For mens jevnaldrende fant glede og mestring i ulike idretter, fant Kajsa sin mestringsarena i skapende skriving og litteratur. – Jeg var dårlig med tall. Likeså i samtlige idretter jeg forsøkte meg på. Det å få bekreftelse på at jeg var god til å skrive, var ikke bare viktig der og da. Det ga også næring til forfatterdrømmen, sier Kajsa.

Hun er glad for at Drømmestipendet også vektlegger søkernes drømmer. – Ordet drøm har noe barnlig ved seg. Noe det er viktig å ta med seg inn i voksenlivet. Å måtte beskrive drømmen min i søknaden, var en fin påminnelse om å våge å drømme. Jeg tror livet blir mye mer spennende med litt urealistiske mål, sier Kajsa.

Drømmestipendet frigjorde dyrebar tid

Da tiden var inne for å stake ut kursen for høyere utdanning, ble bachelorløpet i nordiske språk og litteratur ved Universitetet i Bergen et naturlig valg for Kajsa. I løpet av studietiden vokste forfatterdrømmen seg større og sterkere. Men selv om Kajsa ønsket å gå «all in» for forfatterdrømmen, var hun fortsatt litt usikker på om hun hadde det som krevdes. Svaret fikk hun da hun kom gjennom nåløyet til Skriveakademiet i Bergen.

– Kommer du inn på Skriveakademiet, er det ene og alene på grunn av skrivinga og ikke fordi du har et høyt karaktersnitt. Dette ble en bekreftelse, som ble helt avgjørende for at jeg vågde å satse på forfatteryrket, sier 25-åringen, som befant seg midt i påbyggingsåret ved Skriveakademiet da hun søkte på Drømmestipendet i fjor høst.

– Under påbyggingsåret fokuserte vi utelukkende et større litterært prosjekt. I og med at året var samlingsbasert, ble det ikke dekket av Lånekassen. Jeg måtte ta mange flere vakter på deltidsjobben min. Det ble mindre tid til å skrive. Å kvalifisere seg for forfatterstipend, når man ikke har bokutgivelser å vise til, er veldig vanskelig. Så at det fins en ordning som Drømmestipendet, der unge kunst- og kulturutøvere som befinner seg i etableringsfasen kan få midler til å forfølge drømmene sine, er nok utrolig viktig for veldig mange. For min del betydde 30 000 kroner at jeg kunne vie mer tid bokprosjektet mitt, sier Kajsa.

Todelt forfatterdrøm

I dag er Kajsa bosatt i hovedstaden. Der tar hun mastergrad i litteraturformidling ved Universitetet i Oslo. Ved siden av studiene jobber hun intenst med debutromanen «Orgelskogen» (arbeidstittel, red.mrk.), som hun håper å få sendt inn til forlag i løpet av 2024. Men den driftige forfatteren in spe drømmer ikke bare om bokutgivelser. Hun drømmer også om å slå et slag for nynorsken.

– Kjærligheten for det nynorske språket smittet nok over fra min mor. Men selv om Os var en nynorsk-kommune, var det langt fra alle foreldre som var like begeistret for nynorskopplæringen i skolen. Dette «foreldreopprøret» endte med at vi kunne velge om vi ville ha norskundervisning på bokmål eller nynorsk. Dermed var jeg én av fire elever som ble plassert i et lite rom for å få undervisning på nynorsk. Det rommet var på ingen måte det kuleste stedet å befinne seg som tiåring. I dag er jeg veldig takknemlig for at min mor tok det valget for meg, sier Kajsa.

For det er i det nynorske språket Kajsa synes tekstene blir best. Det er der hun har det største vokabularet, klarer å grave dypt i følelsesregistret og blir mest kreativ.

– Jeg skriver tekstmeldinger og lignende på bokmål, men bruker nynorsk når jeg skal skrive noe viktig. Dette skillet har vist seg å være svært nyttig, da jeg umiddelbart finner rytmen og kommer i jobbmodus. Så har jeg også en drøm om at bøkene mine kan bidra til at nynorsk blir kult, og at også skeptikere omfavner dette fantastiske språket, avslutter Kajsa Bøyum.

Drømmestipendet 2025 kan søkes nå

Stipendet skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse, og bidra til at unge kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år får oppfylt sine drømmer. Ordningen skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere. Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd deler ut 50 stipend à 30 000 kroner, til sammen 1,5 millioner kroner.

Drømmestipendet deles ut i kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse. For å kunne søke Drømmestipendet 2025, må du være født tidligst 1. januar 1999 og senest 31. desember 2006.

Her er søknadsportalen på drommestipendet.no

Tekst: Hege Arstad   Foto: privat   Publisert: 21. oktober 2024