– Trekkspill er et fantastisk og allsidig instrument! I motsetning til det mange dessverre fortsatt tror, er gammeldans og folkemusikk så mye mer enn gamle gubber som spiller «Drømmen om Elin». Å bli én av årets 50 Drømmestipendvinnere som trekkspiller, er ikke bare en utrolig flott bekreftelse for meg personlig. Tildelinga er også en viktig anerkjennelse for alle som brenner for trekkspillet og folkemusikken, sier Emma gledestrålende.
Kulturskolen åpnet en ny verden
Emma er født og oppvokst i fjellbygda Sela nord i Trøndelag. Tilgangen til jevnaldrende lekekamerater og fritidstilbud var begrenset. Da hun begynte å spille trekkspill ved kulturskolen i Steinkjer, åpna det seg en helt ny verden for niåringen.
– Kulturskolen med rektor Svein Kåre Haugen i spissen, har betydd veldig mye for meg. I tillegg til å være en utrolig dyktig og brennende engasjert trekkspillpedagog, er Svein Kåre også en fantastisk musiker og leder i Malm Trekkspillklubb. Ikke bare vekket han interessen min for trekkspill, gammeldanssjangeren og senere folkemusikk. Han sørga også for at jeg ble en del av et trekkspillmiljø. Jeg fikk tidlig mulighet til å spille sammen med juniororkesteret til Malm Trekkspillklubb. Etter hvert fikk jeg også delta på NM i trekkspill og spille sammen med de voksne i klubben. Det veldig skummelt der og da, men utrolig inspirerende og lærerikt å ha med seg i etterkant, forteller Emma.
Kunsten å skille seg ut
Som barn kan det greieste ofte være ikke å skille seg ut. Valget av fritidsaktiviteter sammenfaller gjerne med det som er den mest foretrukne i venneflokken. Å spille trekkspill samt digge gammeldans og folkemusikk var på ingen måte ansett som en kul greie blant medelevene på Emmas barne- og ungdomsskole, men for henne var valget like fullt nærmest uproblematisk.
– Jeg har vel alltid følt meg annerledes, i med at jeg var den eneste på min alder i den lille fjellbygda. Dermed vokste jeg også opp med en formening om at det ikke var så farlig å skille seg ut, sier Emma, som også begynte å spille fotball mens hun gikk på barneskolen.
Lidenskapen for trekkspill økte imidlertid i takt med ferdighetene, og med ett tar musikken så mye av jentas tid, at hun må ta et valg.
– Når det ene alternativet var å slutte med det jeg brant desidert mest for, ble valget veldig enkelt. Musikken betydde mye mer for meg enn å gjøre det som «alle» andre gjorde. På det tidspunktet hadde jeg også blitt tryggere på meg selv, og konkluderte med at det var ganske kult å skille seg ut, sier Emma leende.
Drømmestipendet ga blod på tann
Etter at Emma valgte å satse på musikken, har hun oppnådd mye. Sammen med Malm Trekkspillklubb har hun kapret NM-gull og deltatt på en rekke festivaler og andre arrangement. I tillegg er hun en ettertraktet solist med flust av konsertoppdrag på cv-en.
Til daglig er hun nå å finne på Ole Bull Akademiet på Voss, der hun er inne i det andre året av bachelorstudiet i utøvende tradisjonsmusikk/folkemusikk. Med Drømmestipendet har ikke bare Emma fått en bekreftelse på at valget hun foretok for så mange år siden, var helt riktig – tildelinga har også gitt henne blod på tann.
– Drømmestipendet er en selvtillitsboost og inspirasjonskilde som jeg skal bruke for alt det er verdt. Den aller største drømmen min, er å kunne gjøre trekkspill og gammeldans kult igjen. Den beste måten å gjøre dette på, er å bidra til økt interesse gjennom undervisning og rekruttering. Samt videreføre det gode arbeidet Svein Kåre gjør. Å videreføre tradisjonsmusikken til neste generasjon, er noe jeg anser som min viktigste oppgave som utøvende musiker og framtidig pedagog. Nettopp derfor blir synliggjøringen jeg får som følge av Drømmestipendet så utrolig viktig i fortsettelsen, sier Emma.
Når hun tar turen hjem til Trøndelag, er det ikke bare kvalitetstid med familie og venner som står på agendaen. Den tidligere kulturskoleeleven tar veldig gjerne turen innom kulturskolen – med pedagoghatten på.
– Få ting er mer givende enn å se barn og unge oppleve glede og mestringsfølelse gjennom musikken. Det å undervise er noe jeg virkelig ser fram til å gjøre mer av etter endt utdanning, sier Emma.
Alle gode ting er tre
Da det ble klart at Emma blant drømmestipendvinnere, sto jubelen i taket. For det måtte tre forsøk til før 20-åringen kunne skrive navnet sitt inn i den stipendvinneroversikten.
– At jeg kom gjennom juryens nåløye denne gangen, handler nok om at jeg har blitt eldre og mer reflektert, og at det gjorde sitt da jeg skrev søknaden. Det som er så flott med Drømmestipendet, er jo nettopp det at drømmer og ferdigheter teller like mye, og for min del måtte jeg nok modnes noe mer, for å vite hva jeg egentlig ønsker å oppnå samt å kunne konkretisere drømmene og delmålene mine på en måte som ga mening for juryen, forklarer Emma, som fortsatt er usikker på hvordan hun skal forvalte de 30 000 drømmestipendkronene.
– For meg betyr anerkjennelsen som følger i kjølvannet av tildelinga så vanvittig mye, at pengene oppleves som en bonus. Men til sjuende og sist handler det også om å få ballen til å rulle, og derfor kommer selvfølgelig pengene også veldig godt med – enten jeg velger å bruke dem på å videreutvikle ferdighetene mine – eller realisere deldrømmen om å få utgitt et notehefte/cd med slåtter fra Trøndelag, avslutter Emma Sandseter-Selen.
Drømmestipendet 2024 kan nå søkes av ungdom i alderen 18-25 år i 2024. 1,5 millioner kroner skal utdeles, 50 stipendvinnere får 30 000 kroner hver fra Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd. Søknadsportalen på drommestipendet.no er åpen fram til 15. november kl. 12.00.
> Søknadsportalen finner du her
Tekst: Hege Arstad Foto: privat (Publisert: 23. september 2023)