I september var det lansering av Halvors «Historien om Ada Hegerberg» og «Historien om Martin Ødegaard». Da kunne illustratøren og animatøren fra Dønski i Bærum også føye til forfatter på den etter hvert omfattende cv-en.
Halvors bøker er ikke bare spekket med fotballfakta. De er også gjennomillustrerte, og dermed en unik kombinasjon av forfatterens to store lidenskaper. For selv om lidenskap nummer én utvilsomt er kreativ utfoldelse gjennom animasjon, illustrasjon og grafisk design, er Halvor også en ihuga fotballentusiast.
– Det å få utgi illustrasjonene i bokformat på et stort forlag, er noe jeg har drømt om i en årrekke. Så da jeg signerte bokkontrakt med Aschehoug, gikk ikke bare en stor drøm i oppfyllelse. Jeg fikk også drømmejobben, siden jeg er langt over gjennomsnittlig fotballinteressert, sier Halvor.
Sa opp butikkjobben da Drømmestipendet var i boks
Drømmen om å livnære seg av kunsten, har fulgt Halvor siden barnsbein. Han kunne tilbringe både ettermiddagene og kveldene på gutterommet, der han levde seg inn i tegneseriens verden. Så skapte han egne historier og karakterer gjennom den stadig voksende interessen for tegnekunsten.
Etter endt ungdomsskole valgte Halvor å forfølge drømmen via kunst, design og arkitekturlinja ved Rosenvilde videregående skole, til bachelorløpet i Illustrasjon og grafisk design ved Kunsthøgskolen i Oslo. Da han ble uteksaminert for snart halvannet år siden, var tiden inne for å etablere seg som frilanser i hovedstaden. Han påtok seg små og større oppdrag, både som grafisk designer innen reklame og redaksjonelle illustrasjoner for blant annet discovery+.
Men for å ha et økonomisk sikkerhetsnett dersom oppdragene skulle utebli, jobbet han også deltid på Anton Sport. En stilling som spiste opp tid, som Halvor mye heller ville foretrukket å bruke på kreative prosjekt. Så da tildelingen av Drømmestipendet var et faktum i vår, tok det ikke lang tid før han sa opp deltidsjobben.
– Det å få en anerkjennelse som Drømmestipendet når du er i starten av karrieren, var en kjempeboost for både mestringsfølelsen og motivasjonen. Når du jobber kreativt, må du ha troa på deg selv. Men å få en bekreftelse på at andre også heier på meg og har troa på ambisjonene mine – ble avgjørende for at jeg valgte å satse helt og fullt. Med 30 000 drømmestipendkroner visste jeg dessuten at jeg ikke kom til å sulte i hjel de første månedene. Dermed var det egentlig bare å hoppe i det, sier Halvor.
Håper snøballen fortsetter å rulle
Halvor har ikke sett seg tilbake etter at han valgte å satse 100 prosent på lidenskapen sin. For det er flere enn drømmestipendjuryen som har latt seg imponere av 23-åringen. Da Visueltprisen skulle utdeles for 30. gang, blir Halvor hedret med diplom for animasjonsfilmen «Cornerstones» i kategorien Moving Image. Få uker senere var han én av fem unge satiretegnere – blant 47 søkere – som mottok arbeidsstipend på 100 000 kroner fra Fritt Ord. Og nå er altså også drømmen om bokutgivelse en realitet.
– Ting har gått veldig fort. Men det var Drømmestipendet som ble kickstarteren – eller utløseren for snøballen – som jeg virkelig håper fortsetter å rulle, sier Halvor.
Det er ingenting som tyder på at snøballeffekten avtar med det første. For i tillegg til å ferdigstille boka «Historien om Erling Haaland,» er han også hyret inn av NRK for å lage en intro til en kommende tv-serie.
– Jeg kan ikke si noe mer om NRK-oppdraget akkurat nå, men ja, det er mye spennende som skjer. Jeg er overlykkelig for at jeg valgte å gå all in for drømmen min, avslutter Halvor Hustveit Mjaugedal.
Drømmestipendet 2024 kan nå søkes av ungdom i alderen 18-25 år i 2024. 1,5 millioner kroner skal utdeles, 50 stipendvinnere får 30 000 kroner hver fra Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd. Søknadsportalen på drommestipendet.no er åpen fram til 15. november kl. 12.00.
> Søknadsportalen finner du her
Tekst: Hege Arstad Foto: Laila Tryggeset (hovedbildet) og Benjamin Pedersen
Publisert: 6. november 2023