Hopp til innhold

Først kom beskjeden om at om at hun hadde sikret seg plass ved Norges dansehøyskole. Så mottok hun Drømmestipendet. Det har utvilsomt vært åtte begivenhetsrike måneder for den dedikerte danseren fra Sogndal. Fremgangen har heller ikke latt vente på seg, og Solvei er ikke i tvil om at tildelingen av Drømmestipendet har vært en medvirkende årsak til progresjonen.

– Drømmestipendet betydde veldig mye både for selvtilliten og motivasjonen, og har bidratt til at jeg har hatt stor utvikling som danser siden tildelingen i juni. Vissheten om at jeg ble plukket ut av en profesjonell jury som har troen på meg, er fortsatt stor stas og inspirerer meg daglig til å jobbe enda hardere for å realisere drømmen om å ha dansen som heltidsjobb, sier Solvei.

Barnehjemsturné satte dansen i et større perspektiv

Solvei har danset siden barnsbein, men i mange år er dansen likevel å anse som en hobby hun kombinerer med andre idrettsaktiviteter. Det forandrer seg imidlertid fort i åttende klasse når hun begynner i «Dans uten grenser», og blir introduser for jazz og moderne dans.

Året etter begynner hun ved ballettskolen til Leyeune Avdal i Sogndal, der hun får undervisning i klassisk ballett. Hobbyen har med andre ord blitt en lidenskap, og en drøm begynner å ta form. – Mye forandret seg da jeg begynte i «Dans uten grenser», der jeg også jobbet som instruktør. Kombinasjonen dansetrening, forestillinger, instruktørjobb samt turneer i inn- og utland med «Dans uten grenser», utvidet perspektivet mitt.

På hvilken måte?

– Det som alltid har gitt meg stor glede med dansen er det å kunne formidle en historie, følelser og stemning gjennom kroppens bevegelser. Men da «Dans uten grenser» var på barnehjemsturné i Latvia og Litauen, ble det også veldig tydelig hvor mye glede en faktisk kan spre til andre gjennom dansen. Det var utrolig givende og dansen fikk på mange måter en ny dimensjon, sier Solvei.

Drømmestipendet gjenspeiler seriøsiteten

Solvei har jobbet intenst og målrettet for å komme dit hun er i dag. I tilegg til en rekke opptrender både som utøver og instruktør med «Dans uten grenser», har hun tatt seg til fylkesmønstringen i UKM, vært deltaker på sommerskole ved Northern School of Contemporary og bestått balletteksamen Intermediate Foundation og Intermediate. Med Drømmestipendet kom også avisoppslag i Sogn Avis, og dermed ble folk utover familie, vennekrets og dansemiljøet i Sogndal oppmerksomme på Solveis store lidenskap for dans.

– Jeg har brukt mye tid og krefter på å komme på det nivået jeg er i dag, og da er det selvsagt kjekt å få anerkjennelsen og oppmerksomheten som ligger i Drømmestipendet. Med medieoppslagene fikk jeg vist folk i bygda at jeg virkelig er seriøs med det jeg driver med, og at dansen er en reell karrieremulighet, sier Solvei, som fikk overrakt Drømmestipendet av ordfører Jarle Aarvoll, under kulturskolens sommeravslutning.

Vil videreføre dansen som pedagog

I skrivende stund er Solvei inne i sitt andre semester av det tre år lange bachelorstudiet ved Norges dansehøyskole. Drømmestipendkronene har vært et kjærkomment bidrag til studentbudsjettet, og hun stortrives i sin nye tilværelse i hovedstaden der hun får jobbet med dansen daglig. Så hva er neste steg på veien for å realisere drømmen om en dansekarriere?

– Nå er det om å gjøre og øve og øve for å få ut potensialet mitt, og få fullført utdannelsen slik at jeg kan leve av dansen. Jeg elsker å stå på scenen, men synes også det er veldig givende og meningsfullt å jobbe som instruktør. Det som er så fint med Norges dansehøyskole, er at jeg også får utdanning som dansepedagog, og en stor deldrøm er derfor å kunne jobbe som pedagog når min utøvende karriere er over, og på den måten videreføre ferdighetene mine til andre som kanskje drømmer om å bli profesjonell danser en dag, avslutter Solvei Uglum Krogstad, drømmestipendiat 2015.

Tekst: Hege Arstad Utlagt: 12. februar 2016