Hopp til innhold

Drømmestipendiat Solveig Skogdal (14) er et fremragende musikktalent, og mange har tro på at hun kan drive det langt som musiker. Selv drømmer den unge pianisten og fagottisten om å bli et forbilde for andre unge musikere.

Da Solveig for cirka seks måneder siden tok turen til rådhuset i Tromsø, var hun uvitende om at hun ville dra hjem med diplom, blomster og 10 000 (drømmestipend)kroner. For hun visste bare at hun skulle underholde kommunestyrets medlemmer med et kunstnerisk innslag i en pause. Og selv om hun syntes det var en smule pussig at både familien og noen kulturskoleansatte dukket opp, ble hun tatt fullstendig på senga da tildelingen var et faktum.

– Jeg ble veldig overrasket og ekstremt glad da det gikk opp for meg at jeg faktisk skulle få Drømmestipendet. Jeg har lagt ned mye arbeid i musikken, og selv om jeg elsker å spille piano og fagott, er det jo også et slit til tider. For meg er derfor Drømmestipendet både lønn for strevet og en viktig bekreftelse på at jeg har gjort mye riktig – noe som i sin tur er veldig motiverende, sier Solveig som fikk overrakt sitt drømmestipend av tromsøordfører Kristin Røymo.

Piano først – så fagott

Familien Skogdal er langt over gjennomsnittet musikkinteresserte, og Solveig var bare seks år gammel da hun begynte å spille piano. Året etter blir hun nysgjerrig på fagotten, som er storebrorens hovedinstrument, og med ett får den anerkjente fagottisten og pedagogen Anton Biehe to blad Skogdal å undervise. Bare ti år gammel debuterer Solveig som pianist i kulturskolens ungdomsstorband, og i 2015 blir hun invitert til spille på JazzNatt i Tromsø, som tidenes yngste solist. Dermed begynner snøballen å rulle.

– Etter konserten ble jeg kontaktet av Odd André Elveland som driver Improbasen/Barnas Jazzorkester. Han inviterte meg til Oslo for å få undervisning og spille jazz sammen med andre på min egen alder, og siden den gang har jeg spilt sammen med Improbasen på festivaler i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Japan, sier Solveig, som også er fordypningselev ved kulturskolen og med i talentutviklingsprogrammet Unge Musikere ved musikkonservatoriet i Tromsø.

I tillegg er hun med i flere band og orkestre, blant annet Tromsø Ungdomssymfoniorkester, Nordbottens Ungdomssymfoniorkester, Tromsø Byorkester og en jazztrio bestående av jenter fra Tromsø og Kirkenes.

Solveigs drøm

Få ting i livet kan måle seg med følelsen Solveig får når hun lar fingrene løpe fram og tilbake over tangentene, og rommet fylles av jazzmusikk. Eller når de karakteristiske dype tonene fra fagotten hennes spiller med i perfekt harmoni i et symfoniorkester. Å spørre 14-åringen hvilket instrument hun foretrekker, er som å spørre en mor om hvilket av sine barn hun er mest glad i.

– Det er umulig å velge. Å spille klassisk fagott og jazzpiano er temmelig forskjellig, men jeg synes begge deler er like artig og jeg ønsker å utvikle meg på begge instrumentene. Det er få kvinnelige jazzmusikere – dersom en ser bort fra vokalister – og den store drømmen er derfor å spre musikkglede og inspirere flere jenter til å spille jazz. Å spille sammen med folk som spiller samme instrument, er utrolig morsomt, men i og med at det er få fagottister både her i Tromsø og på landsbasis, er det ikke så mange muligheter for slikt samspill. En stor deldrøm er derfor å kunne bidra til at flere unge oppdager hvilket fantastisk instrument dette er, og at flere begynner spille fagott, sier Solveig, som ikke er i tvil om at Drømmestipendet er et viktig bidrag for at drømmen skal bli en realitet.

– Med de 10 000 kronene kan jeg ta mesterklasser med dyktige pedagoger samt delta på mange flere verkstedkurs, festivaler og konserter. Enn så lenge er drømmestipendkronene urørt, men pengene kommer til å få bein å gå på i januar når jeg både skal delta på Ungdommens musikkmesterskap i Oslo samt spille på en jazzfestival i Sveits, avslutter Solveig Skogdal.

Tekst: Hege Arstad   Foto: privat   (Utlagt: 11. desember 2017)