Hopp til innhold

– Drømmestipendet er en fantastisk anerkjennelse som betyr veldig mye for meg. For drømmestipendet betyr ikke bare at jeg har blitt sett. Tildelinga betyr også at en sterk fagjury ser verdien i det jeg gjør – noe som både varmer og inspirerer, sier Sikia.

Kulturskolen har gitt viktig ballast

Sikia Chi Masters Heien er født i Oslo og oppvokst i Stavanger, dit familien flyttet da hun var seks måneder. Musikkinteressen meldte seg tidlig. Stavanger kulturskole ble et naturlig valg da hun var ni år. Hun var også en aktiv turner og sang i kor. Etter et par år med celloundervisning, byttet hun ut strykeinstrumentet med gitaren.

Derfra tok det ikke lang tid før hun ble del av skolens talentprogram (Unge talenter Bjergsted, red.mrk.), og fikk smaken på et liv som profesjonell kulturutøver gjennom en rekke sceneopptredener. Blant annet i Stavanger konserthus og Spor 5 – og som skuespiller på Rogaland Teater, i musikalen «Det tusende hjertet».

– Kulturskolen har vært en veldig viktig del av utviklingen min som gitarist. For i tillegg til at jeg hadde en fantastisk lærer i Morten Askildsen, ble jeg også del av et musikalsk fellesskap med likesinnede barn og unge. Det å ha et slikt nettverk i oppveksten, har betydd mye for meg og er noe jeg er veldig takknemlig for, sier Sikia.

Albuminnspilling ga mersmak

Eter endt ungdomsskolegang meldte Sikia flytting til Oslo for å forfølge musikerdrømmen ved Edvard Munch videregående skole. Men musikeren har flere strenger å spille på. Bokstavelig talt. Hun er også sanger, låtskriver og danser med treårig utdannelse fra talentprogrammet FRIKAR X. I løpet av årene i hovedstaden har Sikia opptrådt utallige ganger som musiker og danser. Som solist samt i små og større ensembler, med FRIKAR – som hun fortsatt er en del av – samt med Tabanka African & Caribbean Peoples Dance Ensemble, der hun både danset og var gitarist i forestillingen «Jazz Ain´t Nothing But Soul».

I fjor høst medvirket Sikia som gitarist på albumet «Peace, Love and Justice» med klarinettisten Carl Petter Opsahl. Dermed kunne den driftige stavangerjenta krysse av enda et punkt på listen over delmål. – I tillegg til å bidra som gitarist var jeg også medarrangør. Det å kombinere karibiske rytmer med tradisjonell folkemusikk og jazz og på den måten gi tradisjonsmusikken ny drakt, var utrolig stort og noe jeg virkelig ønsker å gjøre mer av i framtida, sier Sikia.

Drømmeprosjektet

Til daglig er Sikia å finne ved Norges musikkhøgskole i Oslo, der hun nylig avsluttet andre avdeling av det frie bachelorstudiet (FRIBA). Studiet er en kombinasjon av utøvende gitar og skapende, og gir den allsidige kulturutøveren mulighet til å bruke mye tid på drømmeprosjektet sitt.

– I prosjektet mitt gjør jeg meg kjent med de ulike musikktradisjonene for deretter å lage ny musikk. Gjennom dansen kroppsliggjøres musikken – der rytmikk og improvisasjon er bærende element. Drømmestipendet har definitivt boosta både selvtilliten og troa på at jeg vil lykkes med prosjektet. Men jeg må ha tillit til selve prosessen, og tenker at drømmen manifesterer seg underveis, sier Sikia.

Stas med utdeling og opptreden under MaiJazz

Så langt har 2025 utvilsomt vært et hektisk og begivenhetsrikt år for 23-åringen. I tillegg til å fordype seg i studiene og prosjektet sitt, har drømmestipendvinneren også turnert med soloforestillingen «Mitt Eventyrlige Heritage» og medvirket på konserter med Hedvig Mollestad, Nils Petter Molvær og Jon Balkes jubileumskonsert «Magnetic Works».

Lørdag 10. mai var Sikia «hjemom» i Stavanger, der det var duket for MaiJazz og utdeling av Drømmestipendet på Spor 5.

– MaiJazz er en jazzfestival som har betydd mye for meg, både som publikummer, frivillig og utøver. Så det å få overrakt Drømmestipendet og få opptre nettopp der, var utrolig stor stas og viktig for meg, sier Sikia, som for lengst har øremerket drømmestipendkronene.

– Da jeg skrev søknaden i fjor høst, hadde jeg en plan om å investere de 30 000 kronene i et utvekslingsår eller mastergradstudier i USA. Men med all uroen og usikkerheten som råder der borte nå, er jeg usikker på om dette er rette tidspunktet for et USA-opphold. Det som er sikkert, er at jeg skal bruke drømmestipendkronene på å videreutvikle ferdighetene mine. Nøyaktig hva det blir, gjenstår å se, avslutter Sikia Chi Masters Heien.

Se Sikias søknad om Drømmestipendet 2025

Drømmestipendet skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse samt bidra til at unge kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år får oppfylt sine drømmer. Ordningen skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere. Norsk Tipping og Kulturskolerådet deler ut 50 stipend à 30 000 kroner, til sammen 1,5 millioner kroner.

Tekst: Hege Arstad   Foto: privat

Publisert: 1. juli 2025