Hopp til innhold

Når fristen for å søke er ute – 27. februar 2009 – håper musikeren og komponisten Frode Alnæs, mest kjent som gitaristen i popbandet Dance With a Stranger, at han og resten av juryen har rekordmange søknader å gå i gang med før Drømmestipendet 2009 til slutt skal tilfallet 100 heldige «kulturdrømmende» ungdommer i juni i år. 10.000 kroner skal hver av disse få, stipendkroner til å få oppfylt drømmer like skinnende som jurylederens profilerte skalle.

49-årige Frode Alnæs (fyller 50 3. mars ) fra Kristiansund har levd langt over en mannsalder med musikk som hovedinteresse og hovedgeskjeftelse. Til tolvårsdagen fikk han valget mellom å få platespiller eller gitar, og valget falt på gitaren som han etter hvert har utviklet til et levebrød.

Etter videregående skole i Kristiansund dro Alnæsi 1979 til Trondheim der han begynte på jazzlinja ved Trondheim musikkonservatorium. Han ble uteksaminert i 1982 som del av det første kull derfra. Mens han gikk der var han med på flere bandprosjekt, blant dem Trondheim Sympatiorkester. I 1982 deltok han på Vossajazz sammen med studiekompisen, trompeteren Nils Petter Molvær, i «Matarese Circle».

I 1982 flyttet han til Oslo og spilte i fem orkester: «Jazzpønkensemblet», Sidsel Endresen kvartett, jazzgruppa AHA, Geir Holmsen Group og i en kvartett sammen med tidligere nevnte Nils Petter Molvær.

I 1983 dannet han poprockgruppa Dance With a Stranger sammen med Øivind «Elg» Elgenes (vokal). Yngve Moe (bass) og Bjørn Jenssen (trommer). Gruppa ble svært populær, særlig etter den første plata «Dance With a Stranger» (1987) og som ga dem den første Spellemannsprisen året etter. Siden gjorde DWaS stor suksess i mange år. Etter en lengre pause har bandet rørt på seg med hell igjen de siste årene.

Frode Alnæs har også gjort solokarriere samt laget musikk og spilt for andre artister og i mange andre sammenhenger. I 1999 investerte han i et 300 år gammelt lokale i fødebyen; «Dødeladen». Dette har han og samboeren gjort om til restaurant og festivalsted. Siden 2000 har Tahiti-festivalen blitt arrangert her, en kulturfestival som samler over 20.000 deltakere.

Tekst: Egil Hofsli

(utlagt: 26.01.2009)