Hopp til innhold

– Å få tildelt Drømmestipendet har betydd veldig mye, og kommer helt sikkert til å hjelpe meg videre. At det ikke bare er familie og venner som sier at jeg er flink, gjør godt for selvtilliten og motiverer meg til å fortsette å jobbe mot drømmen om å bli profesjonell skuespiller, sier Stian Aase.

Jobber med profesjonelle

Stian har drevet med teater og sang siden han var sju-åtte år. Det var Karin Jaabæk ved Bærland skole som så skuespillerpotensialet i den usjenerte eleven sin, og rådet ham til å melde seg på et dramakurs for barn og unge ved Rogaland Teater.

– Kursene er lagt opp slik at de beste får muligheten til å fortsette i Barneteaterklubben. Der får en ukentlig undervisning i stemmebruk, sang, dans, miming, improvisasjon og skuespillerteknikk. Med faste oppsetninger og mulighet til å jobbe sammen med profesjonelle skuespillere ved Rogaland Teater er dette både morsomt og utrolig lærerikt, sier Stian.

Oppdrag fra ordføreren

Drømmestipendet fikk Stian tildelt ved Veveriet i Ålgård, hvor det vanket blomster, sjekk og diplom. Til stede var venner og familie, representanter fra Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Ikke minst var ordfører Olaug V. Bollestad der. Det skulle vise seg at ordføreren hadde mer enn et diplom til drømmestipendmottakeren.

– Hun spurte om jeg var interessert i et oppdrag i forbindelse med kronprinsparets fylkesbesøk, og det var jeg jo så klart! sier Stian.

Og dermed ble det slik at skuespilleren fikk fortelle kronprinsparet om krigshandlingene i Gloppedalsura under deres besøk i Rogaland. Et kjapt søk på nettet viser at det var flere enn kronprinsparet som ble imponert over Stians historiefortelling. – Det ble noen oppslag i lokal presse samt innslag på NRK Rogaland. Jeg tror nok at folk i Gjesdal vet hvem jeg er, men kan ikke si at jeg er noen kjendis, sier Stian.

Lang merittliste

Stian har tross sin unge alder en lang merittliste som skuespiller.

– Ja, det har blitt noen roller etter hvert. Blant annet har jeg vært med i «Snøhvit», «Hakkebakkeskogen», «Evita», «Heksene», «Det tusende hjertet», samt «Hjalmar og Flode» ved Rogaland teater. I tillegg har jeg spilt rollen som Dodger da «Oliver» ble satt opp i Sandnes Kulturhus i januar 2009.

Det er ikke bare på teaterscenen unggutten har fått muligheten til å vise hva som bor i ham som skuespiller. Med en rolle i spillefilmen «Mannen som elsket Yngve», har han også fått vist seg frem for kinopublikum.

Ambisiøs

Pengene fra Drømmestipendet har Stian plassert på sparekonto. De kommer nemlig godt med når han skal ta fatt på skuespillerutdannelsen.

– Første steg på veien etter endt ungdomsskole er dramalinjen ved Vågen videregående skole. Deretter har jeg veldig lyst til å søke meg inn på Romerike Folkehøgskole. Drømmen er å komme inn på Statens Teaterhøgskole, sier Stian.

Den ambisiøse skuespilleren er fullstendig klar over at nåløyet er svært lite, og at det er mange dyktige skuespillere om det samme beinet.

– Jeg er innstilt på at jeg muligens må gjennom flere runder før jeg kommer inn på Teaterhøgskolen, men det forandrer ingenting på målsettingen om at jeg en dag skal kunne drive med film og teater på mer enn en hobbybasis, avslutter drømmestipendmottaker Stian Aase.

Tekst: Hege Arstad (utlagt: 30.12.2009)