Hopp til innhold

Det er lørdag 7. juni 2014 og publikum strømmer til storsalen i Buen kulturhus for å få med seg forestillinga ”And The Winner is …”. Mandal byorkesters årlige show blir et fyrverkeri av en festforestilling som er tettpakket med musikalske høydepunkt fra filmens verden. Det er musikk, sang og dans på høyt nivå. Hele showet har form som et oscarutdelingsshow. En rekke liksom-priser utdelt med glanset pomp og prakt i ekte Hollywood-stil.

Men ikke alt er på liksom. Midt i serien av fiktive prisutdelinger blir Jonas, som fortsatt er ikledd kjole, sminke og parykk etter å ha framført et sang- og dansenummer fra musikalen «Hairspray», kalt fram til scenen sammen lysteknikeren Preben Herstad for å motta sine drømmestipend fra ordfører Tore Askildsen og kulturskolerektor Marianne Tilden.

– Å få tildelt Drømmestipendet foran et stort publikum og samtidig bli beskrevet som en erfaren skuespiller, det var utrolig gøy og veldig tilfredsstillende. Jeg visste at jeg var en av årets drømmestipendiater, men hadde ingen anelse om at jeg skulle motta stipendet under forestillingen, sier 19-årige Jonas, som ikke er i tvil om at Drømmestipendet har betydd mye.

– Jeg har vært ekstremt engasjert i kulturlivet i Mandal i mange år, og føler at tildelingen av Drømmestipendet hedret arbeidet jeg har lagt ned samtidig som jeg ble ekstra motivert til å gi absolutt alt for å nå målet om å kunne livnære meg av min store lidenskap for scenekunst, sier Jonas.

Mer enn en drøm

Jonas Robstad har drevet med sang, dans og drama siden barnsbein, og har hatt en rekke hovedroller i oppsetninger i regi av kulturskolene i Kristiansand og Mandal. Han har opptrådt på store sørlandsscener som Buen og Kilden. Han har blant annet sunget og danset skjorta av seg i hovedrollen som Melchior Gabor i «Spring Awakening». Han har levd seg inn i menneskehjernens mørkeste avkroker som seriemorderen Roberto Zucco i oppsetningen med samme navn. Han har ikledd seg rød kjole, parykk og løspupper i rollen som Edna Turnblad i musikalen «Hairspray», og han har aldri vært i tvil om hva som ikke bare er drømmeyrket, men et ufravikelig «must» for å kunne leve et fullgodt liv.

– Jeg har hatt et brennende engasjement for scenekunst så lenge jeg kan huske, og ser ingen annen mulighet enn å bli skuespiller på heltid. Det er mye mer enn guttedrøm og hårete mål. Å kunne livnære meg som skuespiller er rett og slett tvingende nødvendig for at jeg skal være lykkelig og kunne leve et fullverdig liv, insisterer Jonas.

Fra Birmingham via Vågsbygd til Oslo

For to år siden pakket Jonas kofferten og reiste til England for å ta ett år på teaterlinja ved Walsall College utenfor Birmingham. Det ble et begivenhetsrikt år på alle måter for den da 17 år gamle mandalsgutten, som også ble belønnet med «double distinction» (høyest poengscore, journ.anm.) og kåret til «Student of The Year».

– Året i England var utrolig lærerikt og har gjort meg enda sikrere på det er dette jeg vil drive med, uansett hvor krevende det blir å etablere seg som skuespiller, sier Jonas.

Etter året i England dro Jonas tilbake til Sørlandet hvor han tok siste året på dramalinjen ved Vågsbygd videregående skole før han i høst igjen pakket kofferten og flyttet til Oslo hvor han hadde kommet inn på musikallinja ved Bårdar Akademiet.

– Bare det å komme inn på Norges mest anerkjente musikallinje føltes som et stort steg i forhold til det å realisere skuespillerdrømmen. Her får jeg mulighet til hver eneste dag å drive med det jeg elsker aller mest, sammen med supermotiverte folk som brenner for det samme som meg. Jeg trodde ikke det var mulig å bli mer motivert enn jeg allerede var, men jeg kjenner at inspirasjonen og ønsket om å komme inn i bransjen vokser hver eneste dag, sier Jonas.

Verdens beste følelse

19-åringen har drevet med mange former for skuespill. Foruten en drøss med musikal- og teaterroller, har han også spilt i kortfilmer, musikkvideoer, gjort monologer, dialogstykker og vært modell.

– Jeg har vært innom de fleste sjangerne innenfor skuespillersjangeren, men det er på scenen jeg føler meg aller mest levende. Jeg elsker nærheten til publikum samt vissheten om at jobben jeg gjør der og da må være perfekt fordi den ikke kan gjøres om igjen, eller redigeres bort i ettertid. Det å stå på scenen er noe ærlig og ekte, og dermed verdens beste følelse, sier Jonas som har fått mye oppmerksomhet i lokalpressen og rukket å bli et navn å regne med i hjembyen Mandal.

– Jeg har fatt bra pressedekning, ikke minst i bakkant av drømmestipendtildelingen. Jeg har ikke noe i mot å bli kjendis, men skuespilleryrket som kunstart er drivkraften og ikke det å bli gjenkjent på gata, sier Jonas, som fikk god bruk for drømmestipendkronene da han kom inn på Bårdar i høst.

– Foruten bekreftelse og påfyll av inspirasjon så kom Drømmestipendet også veldig godt med da jeg skulle kjøpe skolebøker og danseutstyr. Jeg har også brukt noe av stipendet på dansekurs på kveldstid ved Bårdar, og i så måte vil jeg absolutt si at Drømmestipendet har bidratt til at jeg utvikler meg som scenekunstner hver dag, og at jeg tar stadig nye steg mot å realisere skuespillerdrømmen, avslutter Jonas Robstad.

Tekst: Hege Arstad

Utlagt: 10. desember 2014