Hopp til innhold

– Drømmestipendet var en fantastisk bekreftelse på at jeg har gjort mye riktig, og at drømmen om å leve av musikken er realiserbar. Vissheten om at det fins folk der ute som har troa på deg og som virkelig ønsker at du skal lykkes, betyr utrolig mye når en er ung og har ambisjoner om å gjøre lidenskapen til en fulltidsjobb. Tildelingen var viktig der og da, men har også bidratt til at jeg nå – halvannet år etter tildelingen – er mye nærmere drømmen min, sier Andrea Santiago.

For 18-åringen har på ingen måte hvilt på laurbærene etter at hun som sjette deltaker måtte forlate Stjernekamp i høst. Hun beskriver overgangen fra den hektiske Stjernekamp-tilværelsen i Oslo til hverdagen i Måløy, som brutal – uten at hun tillot seg å deppe over exiten nevneverdig lenge.

– Jeg var fornøyd med egen innsats og glad for å ha kommet så langt i konkurransen, men det var utvilsomt tøft å måtte forlate de andre deltakerne. Når det er sagt var det også var godt å komme hjem til familie og venner – og ikke minst – ta fatt på musikkprosjektene som hadde ligget på vent mens deltakelsen min i Stjernekamp pågikk, sier Andrea.

Roser kulturskolen

Andrea kommer fra en familie der musikken alltid har stått i høysetet. Den nå avdøde morfaren Luis Santiago Ruiz var i sin tid profesjonell trompetist, som foruten å ha arbeidet i finsk kringkastingsorkester, et tysk storband og i det offisielle spanske militærkorpset, også spilte med verdensstjerne som Elton John og Cliff Richard.

– Morfar var også dirigent og musikklærer i kulturskolen, og er nok den som har hatt størst betydning for musikkinteressen min. Ikke bare fordi han var en utrolig dyktig musiker, men fordi han levde av lidenskapen sin – noe som ga meg troa på at musikerdrømmen min var en reell mulighet, sier Andrea, som begynte ved Vågsøy kulturskule i åtteårsalderen, der hun fikk opplæring i sang og pianospill.

– Kulturskolen er et fantastisk tilbud som jeg virkelig kan anbefale til alle barn og unge som ønsker opplæring i kunst- og kulturfag. Det var der grunnlaget ble lagt for den musikeren jeg har blitt i dag. Der fikk jeg utviklet ferdighetene mine, samtidig som jeg fikk sceneerfaring gjennom en rekke kulturskolekonserter og opptredener i kommunen. Sanglæreren min, Hildegunn Vederhus – som også er rektor ved Vågsøy kulturskule – var dessuten en enorm støtte og mentor for meg gjennom både The Voice og Stjernekamp, noe som har betydd mye for meg og som jeg er veldig takknemlig for, sier Andrea.

Drømmestipendet bidro til viktig investering

Andrea ble for alvor kjent i 2017 da hun som 16-åring blendet både tv-seere og mentorer med den kraftfulle stemmen sin i The Voice på TV 2. Innsatsen holdt til en imponerende andreplass, og like etterpå innledet hun et samarbeid med britiske låtskrivere og produsenter, som står bak en rekke K-pop-låter, der flere av dem har blitt ranket på Billboards Topp 10-liste.

Med dagens teknologi trenger en ikke lenger å befinne seg i samme rom som musikkprodusenter og lydteknikere for å skape låter. Så da Andrea mottok Drømmestipendet året etter, var hun ikke i tvil om hva skulle investere pengene i.

– Mye takket være de 15 000 drømmestipendkronene fikk jeg omsider råd til å kjøpe utstyr til mitt eget hjemmestudio. I og med at jeg bor på et lite sted der tilgjengeligheten til slike fasiliteter er ganske begrenset, har investeringen vært viktig og helt nødvendig for at jeg skal ha mulighet til å jobbe så tett og intensivt med samarbeidspartnerne mine i England, sier Andrea.

Drøm i stadig endring

Til daglig er Andrea elev ved Måløy videregående skole. Stjernekampdeltakelsen gjorde imidlertid at oppmøtet fram til høstferien telte én dag. Men nå er sangeren tilbake på skolebenken igjen. Hva hun gjør etter endt videregående, avhenger mye av hva som skjer på musikkfronten det kommende halvåret.

– Jeg kommer nok til å søke høyere musikkutdannelse enten i England eller i Oslo, men dersom det tar av med musikken så vil nok ønsket om å forfølge drømmen trumfe plan B, som er videre skolegang, sier Andrea.

Da hun skrev søknaden til Drømmestipendet for to år siden, var den største drømmen å synge på Broadway foran en fullsatt sal. Musikalscenen lokker fortsatt, men 18-åringen er ikke like sikker på om Broadway er den ultimate drømmen i dag.

– Jeg har alltid elsket musikal og er fortsatt veldig glad i sjangeren, men ting forandrer seg og derfor er drømmen i stadig endring. Akkurat nå drømmer jeg mest om å utvikle min egen musikkstil og stemmepreg, lære av dyktige folk og få innsikt i hvordan bransjen fungerer, for så å skape meg en musikkarriere som jeg kan leve ene og alene av. Enn så lenge kan jeg ikke bruke absolutt all tiden min på musikken, men jeg skal snart skal slippe to nye singler og planen på litt lenger sikt er å gi ut mitt eget album. I tillegg har jeg mange konsertoppdrag på kalenderen, og selv om jeg har en vei å gå før jeg har lidenskapen som levebrød, føler jeg at jeg har tatt store steg nærmer musikerdrømmen – mye takket være Drømmestipendet og tilgangen til eget hjemmestudio, sier Andrea Santiago.

Tekst: Hege Arstad   Foto: Skjermdumper fra NRK   (Utlagt: 5. desember 2019)