– For meg var det stort å bare bli nominert til Drømmestipendet. Så vissheten om at en jury har lyttet, bedømt og landet på at jeg fortjener et løft, betyr utrolig mye for meg. Dels fordi stipendtildelingen er en flott anerkjennelse for det jeg har oppnådd så langt. Videre er det en bekreftelse på at drømmen om å kunne virke som musikkprodusent, er liv laga, sier Luna.
Oppdager flere strenger å spille på
Luna er født og oppvokst i Fauske. Musikkinteressen starta i det øyeblikket hun som fireåring fikk et leketrommesett. Like fullt var det en selvlært bassist som begynte på musikklinja ved Bodø videregående skole
– Musikklinja var ikke bare første gang jeg fikk undervisning utover de obligatoriske musikktimene på ungdomsskolen. Det ble også mitt første møte med elektronisk komposisjon – samt mitt første møte med folk som levde utelukkende av musikken. Dette fikk meg til å innse at lidenskapen min kunne bli mer enn en fritidssyssel, sier Luna.
I løpet av årene i Bodø oppdaget Luna at hun har flere strenger å spille på. Blant annet komponerte hun et elektroakustisk verk for prosjektet «Stormende Stillhet,» som ble framført i Stormen Konserthus i 2018. Hun får også smaken for musikkproduksjon, og begynner å se for seg en karriere i musikkbransjen.
Soloprosjektet
De siste fem årene har Luna bodd i Oslo, der hun jobber i Lånekassen samtidig som hun legger stein på stein for å realisere drømmen. I tillegg til å jobbe med egen musikk, er hun bassist i bandet Heave Blood & Die, som la ut på europaturné i fjor høst og nylig ga ut sitt fjerde album («Burnout Codes», red.mrk.).
– Det å få spille og turnere med så dyktige musikere, er utrolig gøy og inspirerende. Ikke minst er det betryggende å se at en kan nå langt, uten et digert apparat i ryggen, sier Luna. For en stor del av fauskeværingens drøm, er å gjøre det meste alene. Derfor er hjertebarnet LNUA, også i all hovedsak et soloprosjekt.
Midt i april slapp hun debutsingelen «Do you feel the way I feel», og 16. mai er hun klar med singel nummer to på ep-en «Marcescence», som utgis til høsten. – Målet er å gjøre alt fra komposisjon til produksjon selv. Jeg er ikke helt der ennå, så på den kommende ep-en har Karl Løftingsmo Homme (bandmedlem i Heave Blood & Die, red.mrk.), bidratt med produksjon, miksing og basspill.
Drømmestipendet bidrar til et rikere musikkliv
«Marcescence» er resultatet av flere år med målrettet arbeid. Luna beskriver den kommende ep-en som industriell musikk for sarte sjeler, som sjangermessig befinner seg et sted mellom avant garde og klubb.
– Ved å kombinere synthesizere og elektronikk blir lydbildet en blanding av følelsesladde lydlandskap og knusende droner. Musikken er eksperimentell og vanskelig å plassere. Nettopp derfor er det så utrolig bra at det fins en ordning som Drømmestipendet. For å løfte fram kunst- og kulturutøvere som faller mellom «sjangerstolene» – er ikke veldig viktig bare for den enkelte. Det gir også et større kunstnerisk mangfold og et rikere musikkliv, mener Luna.
Drømmen
Når ep-utgivelsen er et faktum, er det en stor deldrøm som går i oppfyllelse for Luna. Men for 24-åringen, er «Marcescence» et verktøy og et ledd av en større plan. – Forhåpentligvis vil ep-en bidra til at navnet mitt blir kjent, slik at det blir enklere å ta kontakt med musikere jeg ønsker å jobbe med samt booke framtidige musikkprodusentprosjekt, forklarer Luna.
Etter at hun slapp den første singelen, har hun fått flere henvendelser. Alt synes med andre ord til å gå etter oppskriften, skjønt Luna har ingen planer om å si opp jobben i Lånekassen for å vie seg helt og holdent til musikken.
– Å jobbe fulltid i musikkbransjen er rett og slett en livsstil som ikke fungerer for meg. Derfor er drømmen å ha et virke som musikkprodusent, uten nødvendigvis å leve ene og alene av lidenskapen. Men alt fra utstyr til musikkproduksjon, innleie av folk, reiser og opphold i forbindelse med konserter og oppdrag, koster veldig mye. Derfor kommer «drømmestipendkronene» også svært godt med, forteller en takknemlig Luna.
Viktigheten av å inspirere andre
Identitet og relasjoner samt endringer og kaos som oppleves gjennom livets mange stadier, er et gjennomgående tema i «Marcescence». Som transperson er dette noe Luna har kjent mye på gjennom oppveksten. Åpenhet og det å kunne spre oppmerksomhet rundt det å være skeiv i musikknorge, er derfor viktig for henne.
– Altså, jeg vil jo at dette først og fremst skal handle om musikken og musikkproduksjon – og ikke om identitet. Når det er sagt, ønsker jeg å inspirere på samme måte som jeg ble inspirert av produsenter som SOPHIE, Arca og AG Cook, i en tid der jeg følte meg veldig alene om identiteten min, sier Luna, som finner stor glede i å kurse unge som ønsker å utforske komposisjon og musikkproduksjon.
– Jeg har holdt noen workshoper her i Oslo. Dette synes jeg er utrolig spennende og givende, og absolutt noe jeg kan tenke meg å gjøre mer av. Jeg er veldig takknemlig for at Fauske kommune nominerte meg til Drømmestipendet, så dersom jeg kan gi noe tilbake i form av et kurs, tar jeg mer enn gjerne turen nordover, avslutter Luna Storeide.
> Bli kjent med Luna og hennes drømmer og musikk
> Se hvem som er vinnere av Drømmestipendet 2024
Tekst: Hege Arstad Foto: Bjørk Ellingsbø Publisert: 30. april 2024
- Drømmestipendet er et samarbeid mellom Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd. Stipendordningen ble etablert i 2004, og siden den gang har en lang rekke unge kunst- og kulturutøvere mottatt stipendet.
- Stipendet skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse, og bidra til at unge kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år får oppfylt sine drømmer. Ordningen skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere. Det deles ut 50 stipender à 30 000 kr, til sammen 1,5 millioner kroner.
- Drømmestipendet deles ut innen kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse.