Haldenseren har aldri hatt en plan B. For Anne-Maren forelsket seg i litteraturen som smårolling. Ville heller bli lest for enn å se på tv. I det øyeblikket hun lærte seg å lese og skrive, ble turene til biblioteket med moren intensivert. Frøet til forfatterdrømmen, var sådd.
– Jeg ble veldig fascinert av språkets evne til å gjøre historier levende, og var vel bare seks da jeg bestemte meg for å bli forfatter. Så jeg har virkelig skrevet konstant siden jeg var barn. At jeg nå står med min egen bok i hånden, er definitivt en barndomsdrøm som går i oppfyllelse, sier Anne-Maren.
Drømmestipendet har betydd mye på mange måter
Da Anne-Maren skrev søknaden til Drømmestipendet for nøyaktig to år siden, var hun inne i sitt siste år av bachelorstudiet i skapende skriving ved Litterär gestaltning i Göteborg. En av tekstene hun la ved drømmestipendsøknaden, var utdrag fra manuset til diktboka «Origo», som nå blir utgitt på Tiden Norsk Forlag. Bokdebuten var muligens bare et spørsmål om tid, men for Anne-Marens del, var Drømmestipendet like fullt svært viktig.
– Drømmestipendet ble en veldig fin anerkjennelse for arbeidet jeg har lagt ned over mange år. Jeg fikk også en bekreftelse på at skrivinga var langt mer enn en hobby, og at det jeg gjør både er riktig og viktig. Ikke minst bidro drømmestipendkronene til at jeg kunne skrive på fulltid, noe som ville vært en umulighet uten tildelinga. Så ja, Drømmestipendet har betydd mye på mange forskjellige måter. Derfor er jeg også utrolig takknemlig for at jeg ble en av juryens utvalgte og at det fins en stipendordning i Norge, der kreative mennesker kan få støtte til å realisere drømmene sine, sier Anne-Maren.
Den røde tråden
Kort oppsummert handler diktboka «Origo» om en mor-datter-relasjon full av brister. Om grenser som flyter ut, traumer som går i arv, samt et kjæresteforhold fylt av kjærlighet – men som likevel forstyrres av en nagende tvil.
– Den røde tråden i boken er omsorg og tilknytning til de nærmeste relasjonene. Men jeg skriver også om maktforhold, følelser tilknyttet kroppen og hvordan karakterene forsøker å orientere seg i den virkeligheten de har blitt gitt, forklarer Anne-Maren. Hun understreker at boka ikke selvbiografisk, selv om hun henter mye av inspirasjonen fra sitt eget liv.
– Jeg skriver om det jeg opplever som interessant i hverdagen. Det kan jeg finne i bøker jeg leser, filmer jeg ser samt gjennom relasjoner og hendelser som oppstår. For meg handler skrivingen om å forsøke å forstå. Og om å gå dypere inn i tematikk som jeg synes er spennende, sier Anne-Maren.
Henter element fra flere sjangere
I motsetning til tradisjonelle diktsamlinger, består ikke «Origo» av en rekke enkeltstående dikt. For diktboka har både karakterer og en handling som utspiller seg gjennom de 206 sidene.
– Jeg henter element fra både romansjangeren, prosaen og poesien, så boken kunne like gjerne blitt kalt en hybrid. Jeg liker å eksperimentere med sjangere, og i «Origo» ville jeg la prosaen og poesien møtes. Men etter flere samtaler med forlaget, landet vi på at den skulle bli utgitt som diktbok og ikke roman, forteller Anne-Maren.
I skrivende stund venter Anne-Maren fortsatt i spenning på anmeldernes dom av «Origo». For selv om det er skriveprosessen som er forfatterens uforbeholdne hovedfokus, er hun fullstendig klar over at et høyt terningkast kan bidra til at flere får øynene opp for boka.
– Jeg er veldig lite opptatt av salgstall, men håper jo at «Origo» tiltrekker seg lesere – enten folk kjøper den eller låner den på biblioteket. At stadig færre leser bøker, synes jeg er forferdelig trist. Men det er dessverre sånn det har blitt. Vi lever i en tid der litteraturen har veldig sterk konkurranse fra sosiale medier og tv-serier på strømmetjenester, sier Anne-Maren.
Hviler ikke på laurbærene
I dag er Anne-Maren bosatt i Oslo. Der tilbringer hun store deler av dagen med å skrive. For drømmestipendvinneren hviler på ingen måte på laurbærene selv om debutboka er lansert. «Origo» er bare begynnelsen på forfatterskapet, og Anne-Maren har en rekke skriveprosjekter på gang.
– Jeg driver også med gjendiktning og oversettelser, og skriver gjerne på flere prosjekt samtidig. Nå skriver jeg blant annet et skjønnlitterært bokmanus, som jeg snart skal sende til forlaget, forteller Anne-Maren.
Å reise og hente inspirasjon i møtet med nye mennesker og kulturer, er en stor del av 26-åringens drøm. Så langt har Anne-Maren hatt forfatterresidenser i både Danmark og Sverige.
– En annen ting som er flott med forfatteryrket, er jeg kan skrive fra hvor som helst i verden. Det er veldig kompatibelt med livet jeg ønsker å leve. Det å skrive og bo sammen med andre kreative mennesker er utrolig inspirerende, og noe jeg har veldig lyst til å gjøre mer av. Men akkurat nå, er jeg bare ekstremt glad for at bokdebutdrømmen endelig har gått i oppfyllelse, avslutter forfatter Anne-Maren Hammerbeck.
Drømmestipendet 2024 kan nå søkes av ungdom i alderen 18-25 år i 2024. 1,5 millioner kroner skal utdeles, 50 stipendvinnere får 30 000 kroner hver fra Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd. Søknadsportalen på drommestipendet.no er åpen fram til 15. november kl. 12.00.
> Søknadsportalen finner du her
Tekst: Hege Arstad Foto: Carina Torvmark Herrud
Publisert: 12. oktober 2023