Hopp til innhold

– Drømmestipendet har betydd mye på mange måter, men er først og fremst en bekreftelse på at alt arbeidet jeg har lagt ned har blitt sett – og satt pris på – og at drømmen om å bli skuespiller på fulltid faktisk kan virkeliggjøres. Ikke minst føler jeg at tildelinga har bidratt til at folk endelig forstår at den brennende lidenskapen min for teater er mer enn en fritidsaktivitet, og at folk har fått mer respekt for det jeg driver med, sier Isa.

Vil berøre mennesker

Isa har lang fartstid ved Elverum kulturskole der hun begynte å spille fiolin som åtteåring. To år senere ble hun også dramaelev. Dermed var det gjort: Jenta ble bitt av teaterbasillen, og drømmen om å bli skuespiller ble hennes faste følgesvenn.

– I motsetning til det mange tror, handler det å være skuespiller om ufattelig mye mer enn å framføre innøvde replikker. Det handler om å sette seg inn i en karakter, om historiefortelling, om å berøre mennesker og gi publikum en opplevelse som får dem til å tenke nytt. Jeg er dypt fascinert av tanken på at et teaterstykke kan bidra til å forandre et menneskes liv, og derfor er det å ha skuespilleryrket som levebrød min aller største drøm, forklarer Isa, som også har fem års fartstid med Alfarheim lille friteater (ALF), i tillegg til kulturskoleundervisninga der hun i de siste to årene har vært elev ved skolens fordypningsprogram i teater.

Takknemlig

Et stort talent, iherdig og målrettet jobbing har gitt resultert i flere store oppgaver for skuespilleren in spe, og Isa har deltatt i friluftsspel i Osen, hatt hovedrollen i «Ronja Røverdatter» samt tolket den krevende rollen som Ofelia i «Hamlet» – for å nevne noe.

30. mai i år fikk hun beviset på at hun var en av drømmestipendjuryens utvalgte. Da fikk hun overrakt diplom, blomster og 15 000 kroner av ordfører Erik Hanstad i en fullsatt kommunestyresal.

– Jeg er stort sett veldig komfortabel når jeg befinner meg på scenen med et stort publikum foran meg. Men i forkant av tildelinga var jeg nervøs. Men det ble en fantastisk dag, der jeg også fikk mulighet til å takke kulturskolen og ALF som begge har bidratt til at jeg har utviklet talentet mitt, og gitt meg verktøyene til å følge skuespillerdrømmen. Slik jeg ser det er Drømmestipendet en viktig ordning for alle unge kulturutøvere som drømmer om å gjøre lidenskap til levebrød. Økonomisk støtte til å forfølge drømmene våre og oppmerksomheten som følger i kjølvannet av tildelinga, er ikke viktig bare for den det gjelder. Det viser også andre at målrettet jobbing over tid kan gi stor gevinst, sier Isa.

Et steg nærmere skuespillerdrømmen

Til daglig er Isa å finne ved Elverum videregående skole, der hun går førsteåret på studiespesialisering. En stor del av Isas skuespillerdrøm er å komme inn på Teaterhøgskolen. Men om hun starter søknadsprosessen om drøyt to år, er fortsatt uvisst.

– Ett år ved folkehøgskole før jeg søker på Teaterhøgskolen, er også en mulighet. Men jeg synes det er for tidlig å ta en avgjørelse om dette nå. Jeg tror jeg nøyer meg med å si at jeg skal ta det som det kommer, og la veien bli til mens jeg går. Jeg er fullstendig klar over at jeg sikter mot et trangt nåløye, men jeg er innstilt på å jobbe beinhardt for at skuespillerdrømmen skal gå i oppfyllelse, sier Isa, som har investert drømmestipendkronene i dansetimer.

– Jeg har utviklet meg utrolig mye gjennom teater, og lærer hele tiden mer om meg selv og andre. Men selv om jeg har kommet langt på mange områder, kjenner jeg at jeg trenger å jobbe mer med det fysiske. Å bruke danseopplæring til å lære mer om hvordan jeg kan bruke kroppen som verktøy når jeg står på scenen, er et viktig ledd i utviklingen min som skuespiller. Sånn sett har drømmestipendet allerede bidratt til at jeg har tatt skuespillerdrømmen et viktig steg videre, sier Isa Roll Gulbrandsen.

Tekst: Hege Arstad   Foto: privat   (Utlagt: 21. des. 2018)