– Drømmestipendet er utrolig stort for meg! Dels fordi jeg tvilte på at jeg kunne nå helt opp med duodji i kategorien åpen klasse, men også fordi jeg fikk anerkjennelse for det jeg elsker å gjøre aller mest! At jeg i tillegg skulle få overrakt Drømmestipendet under Samisk Påskefestival, var så stor stas at jeg nesten ikke finner ord, sier Máret Juliánne.
Perfekt setting for utdelinga
Da startskuddet til Sámi beassášmárkanat (Samisk påskefestival, red.mrk.) gikk lørdag 23. mars, var det begynnelsen på en ni dager lang samisk kulturmønstring med alt fra konfirmasjoner og gudstjenester til Sámi Grand Prix, konserter, danseforestillinger, reinkappkjøring, kunstutstillinger og duodjimarked. Festivalen har blitt arrangert siden 1971, og sender hele Kautokeino inn i festivalmodus.
Langfredag, 29. mars, var det duket for Barnas utekonsert, og overrekkelse nummer to av Drømmestipendet 2024.
– Hele settingen var egentlig perfekt. Jeg har jo besøkt påskefestivalen så lenge jeg kan huske, så det å få overrakt Drømmestipendet fra nestleder Terje Lindberg i Norsk kulturskoleråd nettopp her, og med ordfører (Anders S. Buljo, red.mrk.), familie og venner til stede, var veldig spesielt og artig. Det var nok først da jeg sto der med diplom, sjekk og blomster, at det virkelig gikk opp for meg at Drømmestipendet var en realitet. Derfor begynte jeg også å gråte da jeg skulle si noen ord, så den delen ble litt klein, sier Máret Juliánne leende.
Ligger i blodet
Duodji er en del av samisk kulturarv og er samenes tradisjonelle håndverksferdigheter. Duodji beskriver både det å skape noe og det som blir laget, og er både kultur og næring samt et viktig identitetsskapende element i de samiske samfunnet. I likhet med andre samiske barn, fikk Máret Juliánne inn duodji med morsmelken i barndomshjemmet i Kautokeino.
– Duodji er en aktivitet alle samiske barn vokser opp med, men i voksen alder er duodji noe som stort sett er å anse som en fritidsaktivitet. For min egen del falt duodji seg så naturlig, at jeg aldri har hatt et ønske om å livnære meg av noe annet, sier Máret Juliánne.
Som sagt, så gjort. I 2021 var fagbrevet i pels og skinn duodji i boks. Hun starta også sin egen bedrift der hun selger produktene sine. – Besteforeldrene mine hadde også egen duodji-bedrift, så lidenskapen for håndverket og gründerånden ligger nok i blodet, sier drømmestipendvinneren.
Drømmestipendet gir frihet
I tillegg til å drifte og utvikle egen bedrift, er Máret Juliánne reindriftslærling. Hun jobber også i duodjibutikken Maritex Gavpi i Kautokeino, og har med andre ord ingen problemer med å fylle dagene. En må jobbe hardt for å holde tradisjonene i live, spesielt når en lever i en tid der internett og sosiale medier gjør at mange konstant blir bombardert med impulser utenfra.
– Ja, det krever en god del jobb, men jeg driver jo med det jeg er lidenskapelig opptatt av. En stor del av drømmen min handler om å ivareta og videreføre den samiske kulturarven. Jeg vil vise unge at duodji er mye mer enn skallene bestemoren sydde for dem, eller trekoppene de fikk i barnehagen før skolestart. Derfor er planen også å holde kurs for unge som ønsker å lære mer om duodji, sier Máret Juliánne, som ennå ikke har øremerket «drømmestipendkronene».
– Jeg er litt usikker på nøyaktig hva jeg skal investere pengene i, men jeg har veldig lyst til å gjøre som besteforeldrene mine – å bygge en duodjeviessu, altså et lite hus eller hytte, som jeg kan bruke som verksted. Det som er så flott med Drømmestipendet, er at unge kulturutøvere kan forfølge drømmene sine uten å måtte jobbe seg halvt i hjel med andre ting for å betale regningene. Penger gir mer frihet til å gjøre det en virkelig brenner for, avslutter Máret Juliánne Gaup.
> Bli bedre kjent med Máret Juliánne og hennes duodjiarbeid
> Se hvem som er vinnere av Drømmestipendet 2024
Tekst: Hege Arstad Foto: Silje M. Gaup Publisert: 2. april 2024
- Drømmestipendet er et samarbeid mellom Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd. Stipendordningen ble etablert i 2004, og siden den gang har en lang rekke unge kunst- og kulturutøvere mottatt stipendet.
- Stipendet skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse, og bidra til at unge kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år får oppfylt sine drømmer. Ordningen skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere. Det deles ut 50 stipender à 30 000 kr, til sammen 1,5 millioner kroner.
- Drømmestipendet deles ut innen kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse.