– Jeg har søkt Drømmestipendet flere ganger uten hell. Den store troen på å lykkes, hadde jeg ikke i år heller. Så da jeg våknet til en drøss med gratulasjonsmeldinger under Trondheim Calling, ble jeg temmelig sjokkert, sier Theodor. For selv om Theodor og bandet hans allerede har begeistret både bransjefolk og publikum, er det ingen tvil om at tildelinga betyr mye for artisten og låtskriveren.
– Jeg tror mye av grunnen til at jeg kom gjennom nåløyet til juryen i år, var at jeg gravde mye dypere i hva drømmen min virkelig bunner i. Ja, jeg drømmer om å leve av musikken. Men drivkraften – den største gevinsten for meg – er å skape musikk som kommuniserer med publikum. Som kan trøste, inspirere samt fange opp unge som sliter med psykisk uhelse og utenforskap. Å få en anerkjennelse som Drømmestipendet har vært veldig viktig. Dels fordi tildelinga er en flott bekreftelse på at drømmen min har en verdi. Dels fordi det ga meg en sterk følelse av å bli tatt på alvor, sier Theodor.
Musikken ble terapi og kall
Theodor er født i Bergen, men oppvokst i Haugesund. I likhet med mange andre, opplevde han overgangen fra barn til voksen som utfordrende. – Å gi uttrykk for følelser og vise sårbarhet i ungdomstida, er nærmest et tabu. Spesielt for gutter. Jeg brant inne med mange følelser og frustrasjon som jeg ikke klarte å formulere og langt mindre uttrykke, forklarer Theodor. En nedarvet gitar samt en musikklærer – som oppfordret tenåringen til å skrive låter – forandret alt.
– Låtskrivinga ble som å finne nøkkelen til en låst dør. All forvirring, smerte, glede, håp og følelsen av håpløsheten fikk utløp gjennom musikken. Endelig kunne jeg sette ord på alt jeg hadde båret på alene, uten å måtte avsløre alvoret bak tekstene. For meg er musikken mer enn en lidenskap. Den er også terapi og kall, sier Theodor, som vil takke for alle mulighetene han har fått fra hjemkommunen.
– Haugesund er et veldig fint sted å vokse opp for musikkinteressert ungdom. For min del har Slaktehuset (Gamle Slaktehuset Allaktivitetshus, red.mrk.) med Helge Toft i spissen samt Egil Houeland som er ansvarlig for Radio 102, vært svært viktig. Det å ha et gratistilbud der en både kan øve og møte likesinnete, delta på jamsessions, få sceneerfaring og mentorhjelp …, det har betydd nesten alt for den kunstneriske utviklingen min.
Har realisert flere deldrømmer
Etter endt ungdomsskole gikk Theodors vei via musikklinja ved Skeisvang videregående skole til bachelorløpet i utøvende låtskriving ved Universitetet i Agder. I dag er Theodor ett år inne i mastergradstudiet ved samme universitet. Der fikk han Askil Holm som lærer. Foruten å ha gjort stor suksess som utøvende musiker, har Holm også tjenestegjort i Drømmestipendjuryen.
– Askil er en svært dyktig lærer og framsnakker av Drømmestipendet. Flere av medstudentene mine har søkt – og fått stipendet. Blant annet August Saxegaard, som mottok Drømmestipendet i fjor. Så jeg var fullt klar over hvor stor forskjell Drømmestipendet kan utgjøre, sier Theodor, som gleder seg til Drømmehelg 2024 på Hamar siste helg i september. Dette er et arrangement årets stipendvinnere inviteres til.
– Det blir stor stas! Jeg ser fram til å møte og bli kjent med de andre stipendvinnerne. Nettverksbygging er en del av det å befinne seg i etableringsfasen, så dette blir en viktig helg også med tanke på framtidige prosjekt, sier Theodor.
Satte fortgang i innspilling av oppfølgeralbum
I løpet av de siste par årene har Theodor realisert flere deldrømmer. Med inspirasjon fra band som The Beatles, Pink Floyd og Coldplay, har han skapt musikk som har gjort ham til en snakkis. Konsertoppdragene lar heller ikke vente på seg. Foruten en hektisk festival – og konsertvirksomhet, har han også debutert i tv-ruta gjennom deltakelse i Norske Talenter 2023. I fjor høst kom også albumdebuten med kritikerroste «Travel Through Time».
Med tildelinga av Drømmestipendet fikk ikke bare 22-åringen ytterligere bekreftelse på at han har funnet sin plass i musikkverdenen. Han fikk også midler til å spille inn oppfølgeralbumet, som blir sluppet tidlig i 2025.
– Så snart sjokket over å ha å ha fått stipend ga seg, var det det bare å samle bandet for albuminnspilling. Låtene var for lengst ferdigskrevet, men uten Drømmestipendet ville det vært umulig å spille inn albumet på daværende tidspunkt, sier Theodor.
Stalltips til andre søkere
Drømmestipendet har med andre ord betydd mye på mange måter for Theodor. Derfor anbefaler han andre unge kunst- og kulturutøvere å søke Drømmestipendet 2025.
– At ferdigheter alene ikke er nok, gjør Drømmestipendet til en unik støtteordning. Og i motsetninger til alle andre kunstnerstipend, slipper du også å gå matematisk til verks med Excel-ark og detaljerte økonomiske prognoser. Men alle som brenner for det de gjør, drømmer om å leve av lidenskapen sin. Så du må grave litt dypere, og finne ut hva lidenskapen din bunner i. La juryen forstå hvorfor drømmen er så viktig for deg, og hvorfor din drøm fortjener dette kjempeløftet, avslutter Theodor Lucero.
Drømmestipendet 2025 kan søkes nå
Stipendet skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse, og bidra til at unge kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år får oppfylt sine drømmer. Ordningen skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere. Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd deler ut 50 stipend à 30 000 kroner, til sammen 1,5 millioner kroner.
Drømmestipendet deles ut i kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse. For å kunne søke Drømmestipendet 2025, må du være født tidligst 1. januar 1999 og senest 31. desember 2006.
Her er søknadsportalen på drommestipendet.no
Tekst: Hege Arstad Foto: privat Publisert: 26. september 2024