– Viktigheten av Drømmestipendet åpenbarte seg i det øyeblikket jeg satte meg ned for å skrive søknaden. I motsetning til alle andre stipendordninger, der en går matematisk til verks for å søke midler til et konkret prosjekt, fikk jeg nå mulighet til å virkelig reflektere over drømmen. For ved å sette ord på drømmen, har du allerede kommet langt på vei. Dette er en verdiskapende prosess i seg selv, og gjør Drømmestipendet til en gevinst, uansett om du kommer gjennom nåløyet til juryen eller ei, sier Ragna.
Kulturskolegang tente flammen
Ragna er født i Oslo, men er oppvokst i Trondheim dit familien flyttet til da hun var i barnehagealder. At hjemmet var fylt med musikk, er ingen overdrivelse. – Ved siden av arkitektjobben, er pappa også gitarist og gitarmaker. Spørsmålet var vel aldri om jeg skulle begynne å spille et instrument, men hva. Men som femåring visste jeg ikke om andre instrumenter enn gitar, trekkspill og fiolin. At valget falt på sistnevnte, var altså litt tilfeldig, forteller Ragna.
Seks år gammel begynte Ragna på Trondheim kulturskole. Hun ble etter hvert lørdagsskoleelev og med i Juniorsolistene, Unge Musikere, Ungdomssymfonikerne og Trondheimsolistene.
– Kulturskolen tente en flamme som fortsatt brenner. Der fant jeg viktig fellesskap og ble del av et fantastisk miljø. I tillegg til å utvikle egne ferdigheter, lærte jeg verdien av samspill og oppdaget det enorme potensialet som ligger i musikken, sier Ragna. For henne ble kulturskolen inngangen til en musikkverden full av muligheter. Hun er dessuten sikker på at skoleslaget har en samfunnskapende kraft.
– Kulturskolen dyrker ikke bare fram morgendagens kunst- og kulturutøvere. Skoleslaget bygger mennesker gjennom sosialt fellesskap, mestring og kognitiv utvikling – noe som på sikt vil gagne hele samfunnet. Derfor blir jeg litt trist når jeg leser om kutt i bevilgninger og degradering av kultursektoren generelt. Som om kunst og kultur er et overskuddsprodukt, og noe vi bare kan unne oss som et ekstra gode, sier Ragna.
Drømmestipendet ga brensel til bålet
Etter tre år ved musikklinja ved Trondheim Katedralskole, forfulgte Ragna musikkdrømmen via bachelorløpet ved Norges musikkhøgskole i Oslo og deretter i Wien. Da Ragna vendte tilbake til hovedstaden for å ta fatt på mastergraden, studerte hun under professor Henning Kaggerud, som ble en viktig mentor for den dedikerte studenten.
I løpet av studietiden har hun spilt i en rekke kammermusikkgrupper som har ført henne til prestisjetunge festivaler i New York, Berlin, Montreal, Vilnius, Frankrike, Portugal og Japan. Ragna har med andre ord jobbet hardt og målrettet for å leve av lidenskapen. Men 26-åringen hviler ikke på laurbærene selv om en stor drøm har blitt en realitet.
– Drømmer har en tendens til å begrense seg til hva en tror er mulig å oppnå der og da. Så når en realiserer én drøm, er det utrolig viktig å drømme videre og sette seg nye mål. På den måten holder man liv i flammen. Drømmestipendet og søknadsprosessen fungerte som brensel. Dels fordi det ble åpenbart at neste steg på veien blir å fokusere skapende virksomhet ved siden av den utøvende, men også fordi jeg fikk midler til å ta Master 2 i Italia, sier Ragna.
Ny jobb, nye drømmer
I skrivende stund befinner fiolinisten seg i hjembyen der hun har et to måneder langt engasjement med Trondheim Symfoniorkester & Opera. Deretter går turen til Italia der hun skal ta eksamener, før hun i november flytter til Narvik og ny jobb som landsdelsmusiker ved Musikk i Nordland.
– Det blir et nytt og spennende kapittel. Jeg storgleder meg! Men den største drømmen her og nå, er å utvikle den tradisjonsrike klassiske musikken, skape ny og sjangersprengende musikk. Jeg drømmer også om å lage banebrytende konserter og konsertprogram som når ut til alle samfunnslag. For musikk er ikke bare underholdning. Musikk binder oss sammen, gir trøst, inspirerer og skaper magi. Derfor mener jeg også at musikk har en samfunnskritisk funksjon, avslutter Ragna Rian.
Drømmestipendet 2025 kan søkes nå
Stipendet skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse, og bidra til at unge kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år får oppfylt sine drømmer. Ordningen skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere. Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd deler ut 50 stipend à 30 000 kroner, til sammen 1,5 millioner kroner.
Drømmestipendet deles ut i kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse. For å kunne søke Drømmestipendet 2025, må du være født tidligst 1. januar 1999 og senest 31. desember 2006.
Her er søknadsportalen på drommestipendet.no
Tekst: Hege Arstad Foto: privat Publisert: 14. oktober 2024