Hopp til innhold

– Den store drømmen er å utvikle meg videre som trompetist og forhåpentligvis bli så god at jeg i voksen alder kan leve av musikken som ansatt i et symfoniorkester, forklarer Trond. Den 13-årige eleven ved Barratt Due musikkinstitutt er utvilsomt i rute. Etter at han mottok Drømmestipendet for halvannet år siden, har det blitt mange oppdrag på stortalentet fra Gausdal, og han har tross sin unge alder fått en smak av hvordan det vil bli å leve av musikken på fulltid.

– Å få tildelt Drømmestipendet synes jeg er en stor ære, og har virkelig inspirert meg til å fortsette det jeg har begynt på. De mange oppdragene jeg har fått i kjølvannet av stipendet har absolutt gitt mersmak, og jeg føler meg mye nærmere drømmen nå.

Spilte i gågata

Trond var bare tre år gammel da han fikk sin første trompet. – Foreldrene mine spilte trompet i korps, så valget av instrument var nok ikke tilfeldig. Fire år gammel begynte jeg på Gausdal kulturskole, og i dag er jeg elev ved Barratt Due, hvor jeg stortrives, forteller Trond.

Det har gått et halvannet år siden Trond fikk tildelt Drømmestipendet av kulturskolerektor Gjertrud Elisabeth Strømme ved Gausdal kulturskole. – Det var under etter arrangement for kommunestyret på Skeikampen Høyfjellshotell, hvor jeg også fikk mulighet til å spille for de fremmøtte. Et par uker senere fikk jeg vist meg frem for publikum i gågata sammen med fire andre Drømmestipendmottakere under Festspillene i Elverum. Det var kjempemye folk og kjempeartig å spille.

– Har oppmerksomheten rundt Drømmestipendet gitt deg kjendisstatus?

– Mange vet nok hvem jeg er og hva jeg driver med, men jeg er ikke noen kjendis.

Ettertraktet prisgrossist

Kjendis eller ei; Trond Sagbakken har utvilsomt gjort inntrykk på folk. Under fjorårets Peer Gynt-forestilling ved Gålåvatnet ble han sammen en håndfull andre lovende talenter fra Oppland plukket ut til å spille sammen med 30 profesjonelle musikere. Trond hadde nettopp fylt 13, og var med det den yngste.

– Å bli plukket ut til å spille på Gålåvatnet var en stor ære. Det var kjempedyktige musikere, fin musikk og veldig god stemning, sier han.

De tre siste årene har unggutten tatt førstepris i sin klasse under Ungdommens musikkmesterskap (UMM), to ganger som solist og en gang i ensemble. I februar i fjor vant han dessuten Coop Innlandet Musikkpris for ungdom.

Gjestesolist hos Ungdomssymfonikerne

2012 fikk en musikalsk kickstart for den virtuose trompetisten. 6. januar var Trond gjestesolist da Ungdomssymfonikerne entret Terningen Arena da Festspillene i Elverum gikk nye veier og arrangerte nyttårskonsert. Dagen etter stod Oslo konserthus og Aftenpostens Nyttårskonsert for tur.

– Det var fulle hus og konsertene gikk kjempefint! Jeg fikk også minner for livet og mye inspirasjon til videre arbeid med musikken. Jeg synes jeg var heldig som fikk mulighet til å spille med stort symfoniorkester med Ole Kristian Ruud som dirigent. Til avslutning på konserten i Elverum førte Åge ”Wig Wam” Sten Nilsen an med Queen-låta ”We are the Champions” hvor jeg også fikk være med. Veldig morsomt, sier Trond.

3. februar går et utvalg av UMM-vinnerne på scenen når Nordlysfestivalen går av stabelen i Tromsø.

– De fleste oppdragene jeg har hatt har vært lokalbasert og i Oslo. Så langt nord som Tromsø har jeg aldri vært, så det skal bli spennende å komme dit. En annen del av premien fra UMM 2011 er et oppdrag i Nederland hvor jeg skal spille med blåseorkesteret Royal Harmonie Sainte Cècile Eijsden. Det blir kjempestort!

Ny trompet

De 10.000 kronene han fikk som drømmestipendmottaker har så langt vært trygt plassert i banken. Nå får de imidlertid bein å gå på. – Nå på nyåret er planen at læreren min ved Barratt Due; Arnulf Naur Nilsen, skal hjelpe meg å kjøpe en C-trompet. Jeg har hatt lyst på en slik trompet lenge, og mye takket være Drømmestipendet får jeg nå mulighet til å kjøpe en. Forhåpentligvis vil det nye instrumentet bidra til at jeg utvikler meg mer som trompetist og på den måten føre meg enda nærmere musikerdrømmen, sier drømmestipendmottaker Trond Sagbakken.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt: 9.1.2011)