Hopp til innhold

Det er ingenting i livet som gir 18-årige Nanna større glede enn å stå på teaterscenen. Hun elsker hele prosessen, fra å sette seg inn i en karakter til å formidle dens tanker og følelser til publikum.

– Å stå på teaterscenen er rett og slett magisk. Jeg er veldig opptatt av det å skape kunst her og nå, og elsker det faktum at kontakten og energien som oppstår mellom scene og sal er øyeblikksbetinget og ikke kan gjenskapes. Min største drøm er derfor å bli skuespiller på heltid. Ja, jeg sikter høyt. Jeg har store ambisjoner og vil ikke nøye meg med å bli en gjennomsnittelig god hobbyskuespiller. Jeg vil leve av yrket. Bli skikkelig flink. Gå på gode skoler, lære meg å utøve skuespillerhåndverket på best mulig måte, utvikle meg og få maksimalt ut av potensialet mitt, sier Nanna.

Nylig fikk Nanna beskjed om at hun har gått videre til andre opptaksprøve ved Teaterhøgskolen i Oslo, og i mars står audition til opptak ved Stockholms dramatiska högskola for tur.

– Jeg er fullstendig klar over at jeg har siktet meg inn på et nåløye hvor det er flere hundre søkere på noen få plasser, men jeg kommer ikke til å gi opp dersom jeg ikke kommer inn i år på en av skolene i år. Det er skuespiller jeg vil bli, og jeg kommer ikke til å gi meg før drømmen er blitt en realitet, sier Nanna.

Selvtillitsboost

Nanna har lang fartstid ved Bergen kulturskole, hvor hun begynte å spille cello som seksåring. Da hun var 14 år gammel ble hun bitt av teaterbasillen, og selv om hun fortsatt er svært interessert i musikk, er det teater som er alfa og omega i 18-åringens liv. I tillegg til å gå på dramalinjen ved Fyllingsdalen videregående skole, er hun teaterelev ved Bergen kulturskole hvor hun også har vært med i kulturskolens talentprogram i teater siden oppstarten i 2011.

Resultatet av det som Nanna ynder å beskrive som 10 prosent talent og 90 prosent målrettet jobbing, lot ikke vente på seg. I 2012 mottok hun Bergen kommunes talentutviklingsstipend, og i fjor kunne hun også tilføye Drømmestipendet på cv-en.  Skuespillertalentet er ikke i tvil om at tildelingen av Drømmestipendet har betydd mye på mange måter.

– Det som er så flott og spesielt med Drømmestipendet, er at det deles ut på tvers av alle kunstarter. Det er utrolig mange dyktige unge kulturutøvere fra alle sjangere om beinet, noe som gjør at stipendet får enda mer tyngde som kvalitetsstempel. Drømmestipendet har vært en fantastisk anerkjennelse og selvtillitsboost som har gitt meg troa på at skuespillerdrømmen kan bli virkelighet. For meg ble den umiddelbare effekten av stipendtildelingen at jeg begynte å ta enda mer initiativ og ansvar for egen læring, og tok kontakt med skuespiller Marianne Nielsen ved Den Nationale Scene for å få privatundervisning. I så måte har også Drømmestipendet bidratt til at jeg også har utviklet meg som skuespiller, sier Nanna.

Framførte egenskrevet monolog

I forbindelse ved Bergen kulturskoles sommeravslutning for musikktalentklassen 31. mai, var det duket for mer enn store musikkopplevelser for de mange fremmøtte på Lysverket, hvor Bergen kulturskole holder hus. På første rad, sammen med rektor og kulturskolerådets utsendte, satt nemlig drømmestipendiatene Rasmus Hella Mikkelsen, Bente Gesine Hagensdatter Stockhausen og Nanna Lilletvedt Sæten og gjorde seg klar til å bli ropt opp på scenen for å motta sine velfortjente drømmestipend.

– Det var et flott arrangement, hvor jeg i tillegg til å motta den største sjekken jeg noensinne har fått, også fikk mulighet til å framføre min egenskrevne monolog basert på Shakespeares Helena fra ”En Midtsommernattsdrøm”, forteller Nanna.

Nanna har flere bein å stå på. I tillegg til musikkinteressen og den brennende lidenskapen for å stå på scenen, har hun også en svært god penn. Høsten 2011 vant hun den nasjonale skrivekonkurransen til Golden Colombia og i fjor sommer tok hun seg helt til finalen i skrivekonkurransen ”Et lite ord kan stundom gjere store verk”, i forbindelse med Ivar Aasen-jubileet.

– Jeg er kjempeinteressert i litteratur, og liker veldig godt å skrive tekster og monologer. Dersom jeg ikke kommer inn på skolene jeg ønsker i år, kommer jeg til å bruke året på å skrive – i tillegg til det å drive med teater, selvfølgelig. Jeg kommer til å bruke Drømmestipendet på privatundervisning og reiser til auditions, så selv om pengene har fått stå nesten uberørt på kontoen min frem til nå, vil de definitivt få bein å gå på etter hvert.

Smaker på drømmen

I tillegg til å være en dedikert kulturskoleelev, har Nanna vært innom flere teatergrupper i Bergen. Hun har også påtatt seg flere oppdrag som konferansier på en rekke arrangement i regi av kulturskolen, og hatt hovedrollen i kortfilmen ”Ildsjel”, laget av elever fra Norges kreative fagskole. Mange har fått øynene opp for skuespillerspiren med det brennende engasjementet, men selv om tildelingen av Drømmestipendet genererte mer oppmerksomhet og omtale i både Bergensavisa og Bergens Tidende, vil ikke Nanna på noen måte beskrive seg selv som kjendis.

– He-he. Det er kjekt og få oppmerksomhet rundt det jeg brenner for, men jeg kan nok ikke påberope noen kjendisstatus, sier Nanna.

Det spiller i og for seg liten rolle. Alt Nanna ønsker er å utøve håndverket hun elsker. Hun trenger ikke å vente så lenge før en skikkelig godbit av en smakeprøve på drømmen kommer. 13. mars er det nemlig premiere på ”Lilleskogen” på Den Nationale Scene. Skuespillerne i stykket er elever ved kulturskolens teater talentprogram, hvorpå Nanna innehar rollen som Jonas.

– Det blir kjempespennende! I motsetning til amatørteater, som er en veldig kreativ prosess med rom for improvisasjon, er dette en profesjonell oppsetning med et helt ferdig manus med stram regi og strenge krav til scenografi for å ivareta dramatikerens visjon. Det er en veldig lærerik prosess, som definitivt har gitt mersmak. Det blir første gang jeg står på Den Nationale Scene i en profesjonell oppsetning. Planen er at det skal bli mange flere, avslutter drømmestipendiat Nanna Lilletvedt Sæten.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt: 12. februar 2014)