Hopp til innhold

Saksofonisten Erlend Furuset Jenssen har blitt 28 år og har mange bein å stå på. Felles for dem alle er hans store lidenskap for musikk.

Det har gått ni år siden den da talentfulle saksofonisten fra Lørenskog ble belønnet med Drømmestipendet. Det er en tredel av Erlends liv. Saksofonisten har gått fra ungdom til voksen. Fra en 19-åring med en drøm om å bli musiker og dirigent og kunne leve av musikken, til en mann som faktisk lever av musikken.

Erlend er ikke utøvende musiker på heltid, men når en er dirigent for to ensembler samt musikklærer og utøvende saksofonist, er det ingen overdrivelse å si at musikken er levebrødet.

– Jeg vil absolutt si at drømmen har gått i oppfyllelse. Det er på ingen måte noe nederlag for meg å undervise. Det er svært vanlig at musikere også underviser, og jeg stortrives som musikklærer ved Voss folkehøgskole, sier Erlend.

Jobber på flere arenaer

Erlends musikalske løpebane startet da han var åtte og begynte å spille i korps. To år senere begynte han ved Lørenskog kulturskole, og i 2002 og 2003 vant han NM for solister.

2004 ble et begivenhetsrikt år for saksofonisten: Mottaker av Drømmestipendet, vinner av Sparre Olsen-konkurransen i Gjøvik og mottaker av Lillestrøm Jazzklubbs UngJazz-pris.

Etter videregående skole meldte Erlend flytting til Bergen hvor han var ett år i Kongelige Norske Marines Musikkorps. Etter at året som vernepliktig musiker er unnagjort sto Griegakademiet for tur. Der studerte han saksofon, arrangering, direksjon og pedagogikk.

I fjor fikk Erlend heltidsstilling som musikklærer ved Voss folkehøgskole, en jobb han har kombinert med å være dirigent for Voss Musikklag og koret Bygdaklang. Han er også en svært aktiv utøvende saksofonist, både som solist og sammen med Bergen Treblåseensemble, Bergen Saxofonkvartett samt en navnløs jazzkvartett på Voss.

– Jeg er veldig fornøyd med at jeg har fått mulighet til å jobbe på flere arenaer innen musikk. Jeg er allsidig av meg og synes det er gøy og utfordrende å gjøre ulike ting. Selv om jeg har bachelor i klassisk saksofon, spiller jeg alt fra folkemusikk til pop og rock. Jeg forsøker hele tiden å utvikle meg og bli så god som mulig. Jeg har ikke noen konkrete framtidsdrømmer, men håper jo at jeg kan drive med musikk livet ut, sier Erlend.

Viktig motivasjonsfaktor

Drømmestipendet har vært viktig for Erlend på flere måter, og han synes det er veldig gledelig at stipendordningen fortsatt eksisterer.

– Det er veldig, veldig positivt at det fins en stipendordning som stimulerer til mangfold. Det er utrolig viktig å bygge opp under talentene, og for min egen del var det å få Drømmestipendet en flott bekreftelse på at jeg hadde noe å fare med samtidig som det motiverte meg til å satse på musikken. Det er noe med det å bli sett. At en profesjonell og nøytral jury synes det du gjør er så bra at de vil hjelpe deg videre. Jeg tror det er veldig bra at stipendet kommer når en er ung og mottakelig for impulser. Og en skal ikke kimse av det økonomiske aspektet heller. 10.000 kroner er mye penger når du er ung. Selv brukte jeg pengene på kurs og mesterklasser, og i så måte har Drømmestipendet også bidratt til den musikalske utviklingen min, sier Erlend Furuset Jenssen.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt: 25. juni 2013)