Hopp til innhold

Jeg ble glad for å bli spurt om å bidra til årets utdeling av Drømmestipendet. For de hundre mottakerne kan stipendet være et avgjørende vippepunkt i utviklingen, kanskje det faglige skulderklappet som skal til i arbeidet videre mot de store målene. Kunstnere trenger å bli sett og hørt, og nettopp Drømmestipendet kan være en viktig bekreftelse, sier Rolf Løvland, og fortsetter:

Jobbing og drøm er likeverdige og nødvendige elementer i oppbyggingen av en kunstnerkarriere. Derfor liker jeg ”drømmen” i Drømmestipendet. Uten visjon og intuisjon blir terping og lærling ubesjelet og mekanisk. Kunsten ligger i drømmen og intuisjonen, det handler om følelser og disiplin. Jobb hardt – drøm mye!

Rolf Løvland (57) har skrevet sanger for mange norske artister. Han gjorde seg for alvor bemerket da han i 1985 vant den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix med ”La det swinge”, framført av duoen Bobbysocks. Sammen med denne fikk han Spellemannprisens hederspris for 1985. Ti år senere gjentok han bedriften med ”Nocturne”, framført av hans egen gruppe Secret Garden. Gruppa har turnert over store deler av verden – med stor suksess. Løvlands sang ”You raise me up” har blitt en stor internasjonal hit for både Westlife og Josh Groban. Løvlands komposisjoner fins på plater som har solgt i millionopplag verden over.

Over 400 nominerte

Også denne våren er det mange unge som får verdifull inspirasjon og synliggjøring gjennom Drømmestipendet. Norske kommuner har til sammen nominert over 400 kandidater – soloutøvere og grupper – i kategoriene dans, musikk, skapende skriving, teater, visuell kunst og annet.

100 utøvere ender opp med stipend pålydende 10.000 kroner. Men alle de nominerte får et positiv fokus på seg før en kommer til stipendutdelingen 5. juni. Blant annet skal det i år i hele åtte fylker arrangeres forestillinger der alle fylkets nominerte får sjansen til å opptre. Her på drommestipendet.no kan du se nærmere på alle de nominerte, høre musikken deres og se kunsten deres.

Stipendmottakerne behøver ikke være supertalent. Det holder at de har en kulturell drøm de ønsker å få oppfylt med Drømmestipendet samt at de viser iver etter å bli enda bedre innen sitt kulturelle uttrykk.

Her er Løvlands jurytropp

Juryen for Drømmestipendet 2013 skal straks i gang med krevende arbeid. Norsk kulturskoleråd har utstyrt juryleder Rolf Løvland med et meget kompetent team i det viktige og vanskelige arbeidet som forestår:

Juryleder: Rolf Løvland.

Jury for dans: Ina Dahl og Marit Laupstad Solberg.

Jury for musikk: Åse Karin Hjelen, Morten Huuse, Trond Eklund Johansen, Trond Korsgård, Håkon Kvidal, Jose Leguina, Ann-Cathrin Tessnes og Cathrine Winnes Trevino.

Jury for teater, sirkus og skapende skriving: Hilde Roald Bern og Kristin Geiring.

Jury for visuell kunst: Fabiola Charry og Helga D. Storbekken.

Jury for drøm: Egil Hofsli, Asbjørn Langmyhr og Majken Wærdahl.

Tekst: Egil Hofsli

(Utlagt: 11. mars 2013)