Hopp til innhold

Før påska setter inn kommende helg er nesten et halvt tusen drømmestipendnominerte grundig vurdert av fagjuryene samt en egen drømjury, som vurderer drømmene som de nominerte har presentert. 100 stipendmottakere velges ut, og får 10.000 kroner hver fra potten på én million kroner – i tillegg til den verdifulle anerkjennelsen og synliggjøringen en slik tildeling innebærer. Hvem disse er, forblir en godt bevart hemmelighet en stund til.

Drømmestipendjuryen – som i år har trompetisten Tine Thing Helseth (bildet) som leder – er samlet i Trysil for å vurdere årets kandidater. Denne bredt sammensatt og svært fagkompetente jury vurderer i år 497 nominerte kulturutøvere fra 290 kommuner.

– Det er enormt positivt at det er rekordmange nominasjoner. Det er en tøff oppgave for juryen å velge ut bare 100 som skal motta stipend. Vi må huske at alle de nominerte allerede er vinnere! Det er flott at mange har store drømmer, og det viktigste vi gjør er å oppmuntre ungdom og barn til å tro på seg selv og på at ingenting er umulig. Drømmestipendet er med på å mate drømmen, og jeg er stolt av å være juryleder, sier Tine Thing Helseth.

Den gamle rekorden på 267 kommuner er grundig slått. Og etter årets omlegging, der det er åpnet opp for at hver kommune kan fremme inntil seks kandidater hver, én i hver av seks kategorier, har altså juryens oppgave blitt langt mer omfattende. Derfor er da også juryen samlet i en lengre periode enn før, slik at en fortsatt kan gjøre en hundre prosent seriøs vurdering av samtlige kandidater.

– Årets nominasjoner forteller om stor aktivitet og motivasjon hos barn og unge. I tillegg til at Drømmestipendet gir den enkelte utøver oppmerksomhet, er det også en unik mulighet til å presentere kulturskolens innhold og muligheter i den enkelte kommune, sier direktør Inger Anne Westby i Norsk kulturskoleråd.

Igjen er det i musikkategorien det er flest nominerte; 259 totalt. Men også innen de andre kategoriene er det flere nominerte enn noensinne. Stipendutdelerne Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd gleder seg stort over følgende nominasjonstall: visuell kunst 87, dans 65, teater 28, skapende skriving 18, annet 40.

– Vi håper kommunene gjør stas på alle disse flotte kulturutøverne. Mange kommuner har blitt gode på å synliggjøre sine nominerte. Det kan aldri bli slik at alle nominerte kan få stipend, men du verden hvor mange talentfulle og iherdige kulturutøvere med fine drøoslash;mmer det er blant de som nomineres, sier prosjektleder Lars Emil Johannessen.

Dette er niende gang Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping deler ut Drømmestipendet. Nominasjonsiveren er markant økende landet sett under ett. I Akershus og Sør-Trøndelag er i år – som i fjor – samtlige kommuner på banen med nominasjoner. Også i Oppland og Nord-Trøndelag er iveren svært stor, med over 90 prosents oppslutning fra kommunene her.

6. juni offentliggjøres årets stipendmottakere her på drommestipendet.no.

Tekst: Egil Hofsli