– Det å få tildelt Drømmestipendet har betydd veldig mye på flere måter. Jeg har fått mye oppmerksomhet rundt det jeg driver med, og dermed flere oppdrag som lystekniker. Jeg har også fått bekreftelse på at det jeg gjør er bra og dermed enda mer inspirasjon til å forfølge drømmen min om å bli profesjonell lystekniker. Og ikke minst fikk jeg endelig råd til å kjøpe lysbordet jeg hadde spart til i mange år, sier Preben fornøyd.
Og han har grunn til å smile. For tida etter at han mottok Drømmestipendet i juni har vært full spennende oppdrag. Bare de siste månedene har 14-åringen jobbet på små og større oppsetninger og konserter ved Buen kulturhus i Mandal, blant annet «Figaros bryllup», «Romjulsbluesen» og «Frelsesarmeens julekonsert». Når Marion Ravn gjester Buen kulturhus 20. februar, er Preben på plass sammen med resten av lysteknikerne som skal bidra til at både publikum og popstjerna får en fantastisk konsertopplevelse.
– Det har vært hektisk, men kjempegøy og veldig lærerikt å få være med på disse jobbene. Jeg opparbeider meg stadig mer kompetanse og erfaring som lystekniker, og selv om jeg har en vei å gå før drømmen er en realitet, føler jeg meg mye nærmere målet i dag enn da jeg skrev søknaden til Drømmestipendet for et år siden, sier Preben.
Måtte fram i rampelyset
7. juni i fjor var Preben booket til nok en jobb da Mandal byorkester invitert til forestillinga «And the Winner is …». I rekken av fiktive priser som ble utdelt under det lokale «Oscar-showet» måtte Preben forlate lysbordet og selv tre fram i rampelyset for å motta heder og applaus sammen med skuespilleren Jonas Robstad. Drømmestipendet 2014 var et faktum.
– I utgangspunktet trives jeg best bak scenen, men det å bli kalt frem på scenen og bli gjort stas på, var utrolig stort og veldig gøy, sier Preben, som måtte vente noen dager på å få overrakt selve Drømmestipendet. Det skjedde 11. juni, på Lindesnes kulturskoles årlige sommerkonsert i Vigelandsstua. Nok en gang var Preben ansvarlig for det lystekniske. Nok en gang måtte han fram i rampelyset. – Å stå der foran publikum med diplom, blomster og 10.000 drømmestipendkroner på sjekk, føltes unektelig veldig, veldig tilfredsstillende, sier Preben leende.
Tidlig krøket
Det er sju år og en drøss med oppdrag siden Prebens drøm om å bli lystekniker slo rot. Etter å ha vært med sin lydteknikerarbeidende pappa på jobb, fant guttungen veien til lysbordet. Og dermed var han fullstendig oppslukt.
– Jeg syntes jo det var veldig gøy å trykke på disse knappene og se hva som skjedde med lyset, og siden den gang har interessen bare vokst seg større og større, forklarer Preben, som bare var ti år gammel første gangen han jobbet med crewet som styrte det scenetekniske under lokalmønstringa til UKM. I fjor var det han alene som hadde ansvar for det lystekniske hvor intet mindre enn 14 bevegelige lys ble benyttet da UKM gikk av stabelen.
– Jeg har hatt mange spennende jobber i løpet av de siste årene, men selv om mye av det jeg har tilegnet meg er selvlært, har jeg hatt en veldig god mentor i lystekniker Sam Lohnaas, som er utrolig dyktig i faget sitt og et stort forbilde som jeg har vært så heldig å få jobbe sammen med når både små og store artister har gjestet Buen kulturhus, sier Preben.
Godt i rute
Til daglig er Preben å finne ved Lindesnes ungdomsskole hvor han går i niende klasse. Veien videre har imidlertid 14-åringen staket ut for lenge siden.
– Jeg ser for meg å starte på grunnkurs innen elektrofag og fullføre med studiespesialisering. Deretter har jeg veldig lyst til å studere ved Nordisk Institutt for Scene og Studio som har et veldig godt utdanningstilbud innen lys, lyd og sceneteknikk, sier Preben som på ingen måte er arbeidsledig selv om det gjenstår noen år før den formelle utdannelsen er på plass. For spennende jobboppdrag står i kø: 14. mars er det igjen tid for UKM, 25. april stiller den amerikanske sangeren Dana Fuchs opp for Mandal Bluesklubb. Og når Lill Lindfors slår seg sammen med Mandal byorkester 8. og 9. mai, er Preben på plass med det bærbare lysbordet sitt i Buen.
– Lever du ikke allerede ut drømmen?
– Nja. Du kan skrive at jeg er godt i rute, og at jeg smaker på drømmen.
– Og hvor er du om ti år?
– Da er jeg ferdigutdannet og har forhåpentligvis etablert meg som profesjonell lystekniker som reiser rundt med teaterensembler, band og orkestre. Den største drømmen er å starte mitt eget firma og jobbe på de største arenaene i landet, avslutter Preben Hernes, drømmestipendiat og lystekniker.
Tekst: Hege Arstad
(Utlagt: 13. februar 2015)