Hopp til innhold

– Drømmestipendet har vært ekstremt viktig! Dels fordi vi manglet penger til å fullføre mastringen av debutalbumet som sannsynligvis slippes i februar, men også fordi anerkjennelsen betyr vanvittig mye for meg som låtskriver og utøvende musiker i startfasen av karrieren, sier Sara.

Har aldri sett seg tilbake etter at drømmen slo rot

Sara er født og oppvokst i Fjaler, og var bare ni år da hun begynte på kulturskolen.

– Kulturskolen har spilt en veldig viktig rolle i utviklingen min. I tillegg til undervisning i sang og piano fikk jeg også masse sceneerfaring gjennom de ti årene jeg var kulturskoleelev, sier Sara. Men så mye som hun enn elsket å drive med musikk, var det like fullt bare en fritidsaktivitet og ikke noe hun hadde ambisjoner om å gå all in for.

– Jeg tok studiespesialisering på videregående og hadde en slags plan om å studere medisin etter ett år på Viken folkehøgskole. Men i det øyeblikket jeg begynte å skrive låter, innså jeg at det var låtskriver og artist det var meningen at jeg skulle bli. Jeg ble altså tidlig krøket som musiker, men selve drømmen om å livnære meg av lidenskapen, kom relativt sent. Nå siden har jeg aldri sett meg tilbake. Nå er det musikk all min våkne tid – slik at drømmen en dag skal bli en realitet, sier Sara.

Drømmestipendet som bestilt

For Sara Rose er ikke bare drømmestipendvinnerens navn – det er også navnet på duoen hun dannet med gitaristen og kjæresten Gjest. De har begge en forkjærlighet for akustisk 70-tallsmusikk innen sjangre som folk/americana/country/pop, og de er sant enige om at om den beste musikken er et resultat av perfekt imperfeksjon (ufullkommenhet, red.anm.).

– I motsetning til mye av musikken som produseres i dag, der mye blir fikset på i studio, er vi veldig bevisst på at musikken vår skal være ekte og med imperfeksjoner. I tillegg er vi opptatt av å skrive tekster med substans og som folk kan kjenne seg igjen i, forklarer Sara.

På vårparten gikk duoen i studio for å spille inn de ti låtene de har skrevet sammen. Med seg på laget hadde de fått med seg en rekke profesjonelle musikere, blant annet Thomas Gallatin på trommer, Bjørn Holm på bass, samt Eiolf Seglem Ødegård og Torjus Vierli på keyboard. Produksjonen har paret stått for selv.

– Det koster vanvittig mye å produsere et helt album uten et plateselskap i ryggen, og da det bare gjensto mastering var kontoen mer eller mindre bunnskrapt. At Drømmestipendet kom når det gjorde, var derfor avgjørende for at prosjektet ikke måtte settes på vent på ubestemt tid, sier Sara.

I dag er duoen bosatt i Oslo, der Sara går andreåret i utøvende rytmisk musikk ved NLA Høgskolen Staffeldtsgate. Hun stortrives med bachelorstudiet og livet i hovedstaden, men legger ikke skjul på at de har begitt seg ut på en tøff reise.

– Musikkbransjen kan være brutal. Spesielt når du befinner deg i startgropa av en karriere uten et profesjonelt apparat rundt deg. Drømmen og driven må alltid komme innenfra, men det er lett å bli motløs når en vil så mye, og ofte blir møtt med nei. Derfor var det ikke bare de 30 000 drømmestipendkronene som kom på et perfekt tidspunkt, jeg trengte virkelig bekreftelsen på at jeg har noe i musikkbransjen å gjøre samt motivasjonsboosten som følger det å få en anerkjennelse som Drømmestipendet, sier Sara.

Drømmestipendet skapte viktig synliggjøring

Med et tettpakka studium, konsertoppdrag både i Oslo og på Vestlandet samt en siste finpuss på det kommende albumet, går Sara Rose travle tider i møte. Nylig spilte Sara Rose support for Gunn Kvaale – søsteren til Gjest og drømmestipendvinner fra 2020 – på en utsolgt konsert i Krøsset konsertsal i Oslo. Men karrierens hittil største øyeblikk kommer imidlertid i februar, når musikken til duoen blir å finne på alle strømmetjenester.

– Dette blir ikke bare en stor deldrøm som går i oppfyllelse, forhåpentligvis vil debuten også bli en døråpner til musikkbransjen. Vi har lagt ned vanvittig mye arbeid i musikken, men det er dette vi elsker å gjøre, og vi håper å kunne fortsette med i en lang musikerkarriere, sier Sara, som har fått mye oppmerksomhet i kjølvannet i Drømmestipendet.

– Foruten en storstilt utdeling og opptreden hjemme i Fjaler, har jeg både fått avisoppslag og blitt intervjuet på radio. Vi ønsker jo å skape oss et artistnavn – og nå ut til så mange som mulig – og derfor setter vi selvsagt også stor pris på oppmerksomheten Drømmestipendet frambrakte, avslutter Sara Rose Zadig.

Tekst: Hege Arstad Foto: Egil Hofsli (Utlagt: 7. november 2022)