Hopp til innhold

– Tildelingen av Drømmestipendet har betydd mye på mange måter, men er først og fremst en fin bekreftelse på at folk setter pris på det jeg gjør. Det har igjen gitt meg påfyll av selvtillit og motivasjon til fortsatt å jobbe hardt og målrettet slik at jeg en dag skal kunne leve ene og alene av lidenskapen for foto og film, sier Tuva.

Starten på tvilpost finner vi i et skoleprosjekt som ble gjennomført for et drøyt år siden. Så gikk veien via instagramprofilen «tvil», til det som nå blir et kunstmagasin i papirformat – som lanseres 7. desember. Den dagen blir det et eget lanseringsarrangement på Kunstnernes Hus i Oslo.

– Hensikten med «tvil» var å sette fokus på hvilke spørsmål som opptar dagens ungdom. Det ønsket jeg å gjøre ved å bruke foto og video til å vise deres nakenhet, åpenhet og usikkerhet. Med kunstmagasinet tvilpost vil jeg fortsette å bruke kunsten til å fortelle at det er mange som kjenner på usikkerhet og tvil, at en ikke er alene og unormal selv om en bærer på disse følelsene. Det er faktisk helt greit å tvile, sier Tuva, som har postet rundt 50 bilder og videoer på instagramprofilen «tvil».

Vil videreføre papirmagasinkunsten

Til daglig er 18-årige Tuva å finne ved Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik, der hun går tredjeåret på medier og kommunikasjon. I tillegg får hun undervisning i visuelle kunstfag ved Larvik kulturskole. Hun er med på Fargespill Larvik og har tatt seg til UKM-festivalen (tidligere landsmønstringen, red.anm.) de to gangene hun har deltatt i UKM.

Mens instagramprofilen «tvil» består av sammensatte bilder og videoer, vil tvilpost inneholde både artikler, intervjuer, poesi, sangtekster og ulike uttrykksformer innen kunst. At tvilpost kommer i papirformat er en stor og viktig del av Tuvas drøm om å starte et kunstmagasin.

– Det er noe helt spesielt ved følelsen av fysisk å holde et magasin i hånden. På den måten får en mer nærhet til prosjektet, samtidig som jeg også kan bidra til å videreføre papirmagasinkunsten. Hovedfokuset vil fortsatt være å belyse spørsmål og problemstillinger som opptar dagens oppvoksende generasjon. Selv om magasinet først og fremst er rettet mot ungdom og unge voksne, håper jeg at tvilpost også kan bli et referansepunkt for andre som er kunstinteresserte og som ønsker et innblikk i de unges verden, forteller Tuva.

Hver utgivelse av tvilpost vil bli viet et eget tema. I første nummer er det tvil og usikkerhet knyttet til kjærlighet som står i sentrum.

Drømmestipendet kan utgjøre en stor forskjell

Lidenskapen for foto og film har fulgt Tuva siden barnsbein. Drømmen av å leve av kunsten har bare vokst seg større og sterkere etter hvert som hun har utviklet ferdighetene sine. Tildelingen av Drømmestipendet, har ikke bare gitt ambisjonene et kjempeløft, hun får også realisert en stor deldrøm mye tidligere enn først antatt.

– I utgangspunktet var drømmen om å utgi et kunstmagasin i papirformat et langsiktig mål, men mye takket være 15 000 drømmestipendkroner går altså drømmen i oppfyllelse allerede 7. desember, sier Tuva, som knapt hadde hørt om Drømmestipendet for et år siden.

– Jeg er veldig takknemlig for at kulturskolen gjorde meg oppmerksom på stipendordningen og oppfordret meg til å søke. Det å bli sett og få anerkjennelse for det du driver med, er essensielt både for selvtillit og motivasjon. At en i tillegg får midler til å realisere drømmene sine gjør Drømmestipendet til en unik og viktig ordning, som jeg anbefaler alle unge kulturutøvere å søke på. Drømmestipendet kan faktisk utgjøre en stor forskjell, og bidra til at drømmer går i oppfyllelse mye tidligere enn du trodde var mulig, sier Tuva Rasmussen Tørresdal.

Tekst: Hege Arstad  Foto: privat  (Utlagt: 27. nov. 2018)