Hopp til innhold

Dagene for offentliggjøringen av Drømmestipendet 2018, var i overkant nervepirrende for Miriam. Tre flotte år på danselinja ved Skeisvang videregående skole gikk ubønnhørlig mot slutten, og deldrømmen om å melde flytting til Oslo for å ta fatt på danseutdannelsen, avhang mye av drømmestipendjuryens avgjørelse.

Da beskjeden om at bømlojenta var en av årets drømmestipendmottakere, gikk jubelen følgelig i taket: Det ettårige studiet ved Spin Off Forstudium i Dans, var i boks.

– For å være helt ærlig, ville jeg ikke befunnet meg der jeg er i dag uten Drømmestipendet. Takket være Drømmestipendet kan jeg nå bruke fritida på å ta dansetimer, istedenfor å jobbe ved siden av studiene for å få et stramt studentbudsjett til å gå rundt. I så måte har ikke bare Drømmestipendet gitt meg muligheten til å ta fatt på danseutdannelsen i Oslo, det har også bidratt til at jeg kan bruke mer tid på dansen og dermed utvikle ferdighetene mine, sier Miriam.

Viktig bekreftelse

Miriam ble hekta på dans da hun begynte ved Bømlo kulturskule i tolvårsalderen. Denne ene timen i uka blir snart den viktigste og mest givende for den ivrige kulturskoleeleven. For å tilfredsstille tørsten etter å lære mer, begynner hun å reise til andre deler av landet for å delta på dansekurs.

I 2015 starta hun hiphopdansegruppa The Unicorn Crew, sammen med tre av sine beste venner. Gruppa blir fort populær, og fikk mange danseoppdrag både i og utenfor kommunen. Kimen til drømmen om å kunne leve av dansen var for lengst sådd da hun bestemte seg for å begynne på danselinja ved Skeisvang videregående skole.

– Skolen ligger to timer unna hjemkommunen min, Bømlo, og de første to årene pendlet jeg slik at jeg kunne ta timer både ved kulturskolen på Bømlo samt Spinae Company på Stord. På dagtid fikk jeg undervisning i moderne, ballett og jazz, og på kveldene ble det mer moderne samt hiphop og break, forteller Miriam.

Når store deler av 19-åringens våkne tid har blitt viet til dansen over flere år, legger hun ikke skjul på at Drømmestipendet smakte veldig godt å få. – Tildelingen av Drømmestipendet ble en fantastisk bekreftelse på at tida jeg har lagt ned i dansen, ikke har vært forgjeves. Likeså en bekreftelse på at jeg holder et høyt nivå faglig sett, noe som har gitt selvtilliten og motivasjonen en kjempeboost, sier Miriam.

Drømmen

For Miriam kan få ting i livet måle seg med følelsen hun kjenner på når hun lever seg inn i dansen. Hun sier at den fyller hver fiber i henne, endorfinene bruser i hodet, det er intenst, det er vakkert, det er livet på sitt aller beste. Den målretta 19-åringens dansedrøm strekker seg imidlertid lenger enn det til å kunne leve som utøvende danser.

– Jeg drømmer først og fremst om å bli en allsidig danser som kan leve av lidenskapen ved å ta jobboppdrag i ulike dansestiler på små og store scener i både inn- og utland. Men i de siste årene har jeg også fått sansen for koreografi, og en stor drøm er derfor å kunne koreografere både egne og andres dansenummer. Den ultimate koreografidrømmen er å kunne se koreografien min i en dansefilm på kinolerretet, utført av artister og dansecrew på konserter og i musikkvideoer, forklarer Miriam. Som også har rukket å smake på pedagogrollen.

– Da jeg gikk sisteåret på videregående fikk jeg mulighet til å undervise barn og ungdom i hiphop. Det var både utfordrende, givende og lærerikt. Undervisning er en flott måte å videreføre kunnskap og danseglede på, og her i Oslo tar jeg av og til på meg noen oppdrag for SubUrban Move. Jeg trives godt med å være danseinstruktør, og tenker at det i framtida blir viktig å ha flere dansebein å stå på, sier Miriam.

Kvalitetsstempel

At Miriam nå lever ut første del av drømmen som fulltids dansestudent i Oslo, er hun veldig klar på at hun fortsatt har et stykke igjen før målet om å leve ene og alene av dansen er en realitet.

– Neste steg på veien er å søke meg inn på bachelorutdanning i utøvende dans. Hvor jeg havner da, er fortsatt høyst usikkert, men jeg jobber hardt hver eneste dag for at jeg skal komme inn på en god og anerkjent skole, sier Miriam. Selv føler hun at Drømmestipendet har gitt henne maksimal uttelling, og hun håper derfor at mange unge kulturutøvere benytter seg av denne unike muligheten til å ta viktige steg for å realisere drømmen sin.

– Drømmestipendet gir unge kulturutøvere påfyll av selvtillit og motivasjon samt konkrete midler til å ta lidenskapen sin et steg videre. Tildelingen er også et kvalitetsstempel som får mange til å forstå hvor viktig kunst og kultur er for stipendmottakerne, at det ikke bare er en fritidssyssel for oss, men at det ofte fins et vanvittig sterkt ønske om å kunne leve av det en elsker å drive med. I så måte anbefaler jeg alle unge kulturutøvere til å søke på Drømmestipendet, avslutter Miriam Hammersland.

Tekst: Hege Arstad Foto: privat (Utlagt: 13. des. 2018)