Hopp til innhold

For Matias er det få ting som kan måle seg med magien som oppstår i møtet mellom sang, dans og teater. Derfor har han også drømt om å bli musikalartist siden barnsbein.

– Jeg elsker å utfolde meg på scenen, og kan ikke forestille meg et bedre yrke enn å være musikalartist på fulltid. Det er et håret mål, men tildelingen av Drømmestipendet er en fantastisk anerkjennelse for det jeg har gjort – noe som gir meg ekstra motivasjon, og troa på drømmen kan bli en realitet bare jeg fortsetter å jobbe hardt og målrettet, sier Matias.

Fra nominert til drømmestipendiat

I fjor hadde Østfold 22 nominerte til Drømmestipendet, hvilket ble markert med forestillingen «… og de nominerte er …» i Domkirken i Fredrikstad.

– Det var et flott arrangement der mange fikk vist seg fram. Det var utrolig mange dyktige søkere, og det er ingen tvil Drømmestipendet henger høyt for unge kulturutøvere, sier Matias. Bare en måned senere står han med Drømmestipendet i hånden og mottar hyllest fra de mange som hadde tatt turen inn til sentrum og Barnas verdensdager.

– Alt jeg visste var at jeg skulle bli intervjuet av noen kulturskoleelever, men etter et par spørsmål fortalte de at jeg var en av årets drømmestipendiater – hvorpå en representant fra Norsk Tipping inntok scenen med diplom, sjekk og blomster før han overtok intervjuet. Dette var en stor opplevelse, og noe jeg kommer til å huske lenge.

Tidlig krøket

Matias var bare åtte år gammel da han debuterte på scenen som Askeladden, og han har for lengst tatt steget fra lokale oppsetninger i regi av Fredrikstad barne- og ungdomsteater til hovedstaden. I løpet av de siste sju årene har han blant annet spilt i «Putti Plutti Pott» i Oslo Spektrum, ikledd seg rollen som Tommy i «Pippi Langstrømpe» på Christiania Teater, vært understudy til Billy i Folketeaterets oppsetning av «Billy Elliot» og vært en del av ensemblet i Nationaltheatrets oppsetning av «Reisen til Julestjernen» med navn som Mari Maurstad og Per Christian Ellefsen på rollelista.

– Jeg begynner å få en ganske solid cv, men er fullstendig klar over at jeg har et godt stykke igjen å gå, sier Matias, som har en forkjærlighet for dansedelen av musikalsjangeren.

– Teater og sang er gøy, men det er definitivt dansenumrene jeg liker aller best. Stepp er en type showdans som ofte blir brukt i oppsetninger, og derfor har det blitt mange togturer inn til Oslo og Bårdar Danseakademi for å få undervisning i dansestilen. Det er på ingen måte en billig å drive med dette, og når du må pendle for å få undervisning og delta på ulike kurs og oppsetninger kommer 10 000 drømmestipendkroner utrolig godt med. I så måte har Drømmestipendet også har bidratt til at jeg har utviklet ferdighetene mine og på den måten brakt meg et steg nærmer drømmen.

Sikter seg inn på Teaterhøgskolen

Det er lenge siden Matias bestemte seg for å satse for fullt på en musikalkarriere. Derfor er også kursen for lengst staket ut.

– Målet etter videregående er Teaterhøgskolen, men i og med at nåløyet for å komme inn er ekstremt trangt, kommer jeg også til å søke andre skoler som tilbyr høyere utdanning i teater og dans. Kommer jeg inn på Teaterhøgskolen vil en stor deldrøm gå i oppfyllelse, men den største drømmen av alle er å kunne stå på en scene på West End og leve av å spille musikaler, sier Matias Karlsen Bache.

Tekst: Hege Arstad    Foto: Privat    (Utlagt: 7. februar 2018)