Hopp til innhold

– Det er for mye enten/eller-tenkning. Selv ønsker jeg å utvikle meg i alle disiplinene, og videreføre dette til andre. Drømmen er å skape et kulturtilbud som gir barn og unge muligheten til å kombinerer flere kulturelle sjangre, sier den 19 år gamle haldenseren Erlend P. Tysnes.

Stor stas

I forbindelse med Drømmestipendet 2009 fikk Erlend mulighet til å vise seg fram i hovedstaden, da Oslo musikk- og kulturskole, Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd gjorde stas på et utvalg av årets drømmestipendmottakere. Der lot publikum seg fascinere av Erlends nysirkusnummer.

– Jeg framførte et nummer som best kan beskrives som en krysning av dans, teater og kontaktsjonglering. Det var stor stas og et flott arrangement hvor jeg fikk vist meg ordentlig fram for et nytt publikum. Ikke minst var det morsomt å treffe andre Drømmestipendmottakere, samt å se dem i aksjon, sier Erlend.

Ekstra push

– Det å motta Drømmestipendet har vært en flott anerkjennelse, og det har samtidig gitt meg trygghet og visshet på at det jeg driver med kan være noe mer enn en hobby. Sånn sett har Drømmestipendet gitt meg ekstra push til å jobbe videre mot målet, sier Erlend.

Til daglig er drømmestipendmottakeren å finne ved Sunnhordland folkehøgskule på Halsnøy ytterst i Hardangerfjorden

– Jeg er realist og innser at det kan bli vanskelig å leve ene og alene av utøvende kunst. Det er derfor viktig å ha noe å falle tilbake på, og ha en god utdannelse i bunn. For å kunne realisere drømmen om å kunne videreføre dette til andre, må jeg derfor utvikle meg i alle grenene.

19-åringen stortrives på folkehøgskolen. – Det er et utrolig kreativt miljø der. Selv om det er dansen som nå står i fokus, i og med at jeg går på danselinjen, får jeg mulighet til å utfolde meg på andre områder gjennom valgfag og prosjekt, sier Erlend.

Selvlært sjonglør

Multitalentet fra Halden har tegnet og malt siden han var liten. Undervisning i dans og klarinett har han fått ved henholdsvis Halden Ballettskole og Halden skolemusikkorps. Sjonglering derimot, er så godt som selvlært.

– Det var fetteren min som introduserte meg for tradisjonell sjonglering for vel fem år siden. Ett år senere var jeg hekta på kontaktsjonglering som er en helt annerledes måte å sjonglere på. Det ikke er om å gjøre å ha mest mulig baller i luften samtidig. Jo færre baller du har – jo bedre og mer ekstraordinære triks kan du gjøre. Det dreier seg om å skape en illusjon, hvor det ser ut som at kulene står stille, forklarer Erlend.

Her til lands er det veldig få som driver med kontaktsjonglering. Miljøet er dermed så og si ikke-eksisterende. Erlend har derfor benyttet seg av bøker og DVD-er for å lære seg kunstformen. – Som med mye annet er det 10 prosent talent og 90 prosent hardt arbeid som ligger bak. Du kan trygt si det har gått med en god del timer for å komme på dette nivået, humrer unggutten.

Norske talenter

Pengene fra Drømmestipendet står foreløpig på sparekonto. – De kommer godt med dersom jeg reiser til Berlin i påska for å delta på «Ministry & Manipulation Workshop.» Jeg har deltatt tidligere, og det er en spennende og utrolig lærerik uke hvor en får undervisning av de beste sjonglørene i verden.

Drømmen er som sagt å utvikle seg i alle grenene, eller som Erlend selv sier det: «hele pakka.» Med så mange baller i luften er det viktig å ha konkrete målsettinger.

– Planen er nysirkuslinjen ved Svenska Danshögskolan i Stockholm i 2011, sier Erlend. Men før den tid, får vi kanskje se unge Erlend på tv, nærmere bestemt i TV2-suksessen «Norske Talenter».

– Jeg har blitt kontaktet av redaksjonen til Norske Talenter, men det gjenstår og se om jeg kommer så langt som på tv, avslutter drømmestipendmottaker og multikunstner Erlend P. Tysnes.

Tekst: Hege Arstad (Utlagt: 17.12.2009)