Det er mange måter å tjene landet sitt på. For noen handler det om samfunnsverv og politikk. For andre handler det om å avtjene førstegangstjenesten. Magnus Nordbekk har et annerledes syn på saken.
– Som skuespiller er du en del av noe mye større enn deg selv. Du bygger kultur og på den måten gir du også noe tilbake til landet ditt, sier Magnus.
Fra korps til teater
At 16-åringen har et brennende engasjement for kultur, er ingen overdrivelse. Det startet med baryton og korpsmusikk da han var elleve år gammel. To år senere begynner han med teaterundervisning ved Åmot kulturskole. Det var kjærlighet ved første replikk.
– I dag er kulturskolen byttet ut med Hamar Barne- og Ungdomsteater, men jeg er minst like forelsket nå som for tre år siden. Å være skuespiller har så utrolig mange aspekter. Det handler om prosessen bak, samholdet og arbeidet som fører fram til forestilling. Det handler om å hengi deg til en karakter og la hverdagen forsvinne i det øyeblikket du entrer scenen, sier Magnus når han skal forklare sitt livs store kjærlighet.
Gulrot og pisk
I 2014 deltar Magnus for første med gang i UKM. Arrangøren liker det de ser og hører på teaterscenen, og vil bruke ham som konferansier.
– UKM åpnet opp en helt ny formidlingsverden for meg. Nå skulle jeg ikke bare tre inn i en rolle, jeg skulle også presentere informasjon på en engasjerende måte, sier Magnus, som i dag jobber for Kreative Unge Arrangører UKM Hedmark samt Ungdommens Ressursgruppe, UKM.
De siste to årene har han ledet en rekke arrangement, men selv om den scenevante åmotingen er veldig komfortabel i rollen som konferansier, er det fortsatt skuespiller som er framtidens drømmejobb. Tildelingen av Drømmestipendet, var et entydig bevis på at drømmen er liv laga, og fungerer både som gulrot og pisk.
– Min store drøm er å utvikle potensialet mitt og bli en så god skuespiller som jeg kan bli. I likhet med mange andre ungdommer, driver jeg ikke med idrett der prestasjoner blir målt i tid eller antall skåringer. I så måte er Drømmestipendet en kjempeordning som gir unge kulturutøvere støtte og motivasjon til å forfølge drømmene sine. For min del var tildelingen en flott bekreftelse på at jeg har tatt en riktig beslutning når jeg har valgt å konsentrere livet mitt rundt teater. Samtidig har dert inspirert meg til å jobbe enda hardere for å realisere drømmen min, sier Magnus.
Drømmerollen
7. juni 2016 er det duket for Sandbeck-galla i Åmot kulturhus. Storsalen er full av feststemte gjester når Magnus får overrakt sitt drømmestipend.
– Det var veldig stor stas å få tildelt diplom, sjekk og blomster under selve gallaen. Jeg benyttet anledningen til å lese en av Vidar Sandbecks sangtekster, og nøt hvert et sekund på scenen, sier Magnus, som til daglig er å finne på dramalinja ved Stange videregående skole. I skrivende stund gjenstår to og et halvt år av videregående. Kursen videre er imidlertid staket ut for lenge siden.
– Jeg skal søke på Teaterhøgskolen. Kommer jeg ikke inn på første forsøk, har jeg en visjon om å reise rundt i Europa og suge til meg lærdom ved å besøke en drøss med små og store teatre. Om det blir plan A eller B gjenstår å se. Uansett kommer Drømmestipendet veldig godt med når jeg skal betale for moroa, sier Magnus leende og fortsetter: – Etter studiereisen er målet tre år med høyere utdanning innen drama, for så å ha skuespilleryrket som levebrød. Den ultimate drømmen er å spille rollen som Willy Loman i Arthur Millers «En handelsreisendes død».
– Hvorfor akkurat den rollen?
– Fordi Willy Loman er en av de mest krevende mannlige hovedrollene som finnes. Får jeg den rollen, vet jeg at jeg har lyktes som skuespiller, avslutter Magnus Nordbekk.
Tekst: Hege Arstad Foto: privat
(Utlagt: 27. desember 2016)