Hopp til innhold

– Drømmestipendet utløste en ufattelig stor selvtillitsboost! Dels fordi tildelinga ga meg en sterk følelse av å bli tatt på alvor, men også fordi jeg fikk bekreftelse på at drømmen om å leve av lidenskapen for glassblåsing, kan bli til virkelighet, sier Leonora.

Stas med Drømmestipendutdeling ved kunstnerdrømmens arnested

Torsdag 10. april hadde Drømmestipendet ved Kulturskolerådet og Norsk Tipping samt Kulturskolen i Tromsø invitert til stipendutdeling i Glasshytta Blåst. Der var det attpåtil duket for dobbel utdeling, inklusive utstilling av Leonoras glasskunst og sang ved musikeren Maja Eline Sasinia Dønnem. Foruten familie og venner av Tromsøs to drømmestipendvinnere i 2025, var også varaordfører Line Solbakken, kultursjef Pål Jentoft Johnsen og representanter fra stipendutdelerne på plass for å hedre tromsøjentene.

For Leonora, som tidligere har fått undervisning i slagverk ved kulturskolen, ble det en spesiell dag av flere grunner. – Det var et utrolig fint arrangement, og stor stas å få overrakt stipendet. Ikke minst betydde det mye for meg å få vist fram arbeidet mitt og hvilken retning jeg ønsker å fortsette i. Glasshytta Blåst har dessuten betydd mye for meg. Det var der jeg hadde praksis da jeg gikk på håndverk, design og produktutviklingslinja ved Bardufoss videregående skole. Det var der jeg ble bitt av glassblåserbasillen, og det er på Glasshytta Blåst jeg drømmer om å utøve dette fantastiske håndverket etter endt utdanning, sier Leonora.

Ufarlige «pyromaner»

Når Leonora bestemmer seg for noe, gjør hun det. Derfor var hun bare 17 da hun meldte flytting til Lillehammer for å begynne som lærling ved Hett Glass. I løpet av året hun jobbet der, vokste både lidenskapen og drømmen seg sterkere. – Jeg har en teori om at det bor en liten «pyroman» i alle glassblåsere, sier Leonora leende, før hun utdyper:

– Det å skape vakker kunst av et varmt og flytende materiale ved hjelp av en blåsepipe – der hvert pust og hver bevegelse vises i resultatet – er utrolig fascinerende. På den måten er glassblåsere noe mer enn håndverkere. Vi formidler naturens kraft, der hvert glass bærer sin egen historie. At mennesker kan lage glass, slutter aldri å imponere meg, forklarer Leonora.

Drømmestipendet gir viktig synliggjøring

«Point of no return» var altså for lengst passert, da Leonora befant seg i Lillehammer. At bedriften måtte legges ned, skremte ikke glassblåseren in spe. Snarere tvert imot.

– Lidenskapen var mye, mye sterkere enn frykten for at jeg hadde valgt en kunstretning og et yrke som det kanskje ville bli vanskelig å livnære seg av. På den annen side innså jeg hvor avgjørende det er å bidra til at dette verneverdige tradisjonshåndverket ikke forsvinner. Som ung glassblåser har jeg en unik mulighet til å gi den gamle kunstformen nytt liv og nye muligheter i en moderne verden, sier Leonora, som mener at oppmerksomheten hun har fått i kjølvannet av stipendtildelingen, er alfa og omega.

– At en kan nå helt opp i en såpass smal kunstretning, er ikke bare utrolig kult og veldig viktig for meg personlig. Tildelinga er også viktig for å synliggjøre glassblåserkunsten, sier Leonora.

Investerer drømmestipendkronene i videreutvikling

I dag er Leonora inne i sitt andre av tre år ved Riksglasskolan i Nybro i Sverige. Når vi intervjuer drømmestipendvinneren, har hun nettopp kommet hjem fra en klassetur til Venezia og øya Murano, som regnes som en hovedstad i glassblåserverdenen.

– Det ble en utrolig inspirerende og lærerik tur, der vi virkelig fikk «nerdet» oss gjennom en drøss med glassblåserverksted og utstillinger, sier Leonora. Oppholdet i den italienske kanalbyen og Murano, ga mersmak. Derfor trenger hun heller ikke betenkningstid, når vi spør om planene for de 30 000 drømmestipendkronene.

– Drømmestipendet skal investeres i reiser og kurs for å lære nye teknikker og videreutvikle ferdighetene. For selv om det fins et trettitalls glasshytter spredt rundt i Norge, er det mange land der glassblåsing er mye større enn her hjemme, sier Leonora.

Tromsø-drømmen

Som sagt så gjort. I august pakker igjen Leonora kofferten. Destinasjonen er Tyrkia, der hun skal delta på et kurs med den anerkjente, amerikanske glassblåseren og pedagogen Karen Willenbrink-Johnsen.

Deretter venter siste året på Riksglasskolan for den målrettede 19-åringen.

– Enn så lenge er jeg litt usikker på om jeg skal søke på et bachelorstudium i utlandet. Men uansett hva jeg gjør neste år, så er drømmen å vende tilbake til Tromsø og Glasshuset Blåst, på et eller annet tidspunkt. Og kanskje en dag overta eierskapet av glasshytta som har betydd så mye for meg, avslutter Leonora Solli Moe.

> Se Leonoras søknad om Drømmestipendet 2025

Drømmestipendet skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse samt bidra til at unge kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år får oppfylt sine drømmer. Ordningen skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere. Norsk Tipping og Kulturskolerådet deler ut 50 stipend à 30 000 kroner, til sammen 1,5 millioner kroner.

Tekst: Hege Arstad   Foto: privat

Publisert: 12. mai 2025