Hopp til innhold

En dyptgående og ektefølt kjærlighet til musikken har ført fiolinisten Miriam Helms Ålien fra Alta til Berlin. Drømmen er den samme som den alltid har vært: å spille fiolin livet ut.

– Det var kjærlighet ved første berøring. Vi var som skapt for hverandre. Jeg visste øyeblikkelig at det var dette jeg ville vie livet mitt til.

21-årige Miriam Helms Ålien snakker om sin første og største kjærlighet. En forelskelse som er like intens nå, som for 15 år siden. Hun snakker om den første gangen hun holdt i en fiolin. De første tonene. Musikken som fylte rommet. – Å spille fiolin føltes så naturlig, som et kall, som om det var dette jeg var skapt til å gjøre, utdyper Miriam.

Det er ni år siden Miriam mottok Drømmestipendet. Ni år siden ordføreren dukket opp på skolen med diplom og sjekk. Hun har fått mange sjekker og diplomer siden den gang, men fiolinisten er ikke i tvil om at Drømmestipendet har vært en av utmerkelsene med størst betydning.

– For meg var det å få Drømmestipendet stor stas og en viktig motivasjonsfaktor. Drømmen var å spille fiolin resten av livet, og stipendet var en anerkjennelse på det jeg hadde gjort og samtidig en oppmuntring til å fortsette med det jeg hadde begynt på. To faktorer som er uvurderlig for en ung musiker som er helt i startgropa av karrieren. Jeg vil ikke gå så langt som å si at jeg ikke hadde fortsatt å spille fiolin dersom jeg ikke hadde fått stipendet, men at Drømmestipendet har vært viktig for satsingen, er det ingen tvil om, sier Miriam.

Flypendlet for å utvikle seg musikalsk

Miriam begynte ved Alta kulturskole da hun var sju år gammel, fortsatte ved Musikkonservatoriet i Tromsø og Talentutviklingsprogrammet ved Barratt Due musikkinstitutt henholdsvis i 2003 og 2004. Fra hun var 12 til hun fylte 16 år flypendlet hun tur retur Alta – Oslo over 150 ganger før hun omsider meldte flytting til hovedstaden. Da var hun som en av de yngste noensinne blitt akseptert til bachelorstudiet ved Barratt Due. De siste to årene har hun studert med Ulf Wallin på Materstudiet ved Hochschule für Musik i Berlin, et studium hun har kombinert med omfattende konsertvirksomhet både i Norge og ute i Europa.

– Drivkraften har hele tiden vært kjærligheten til musikken og muligheten til å formidle det som ikke kan formidles på andre måter. Møtet med publikum er like magisk hver gang. Å kombinere studier med konsertvirksomhet har blitt en livsstil. Jeg er ikke klar for å slå meg til ro, og kommer til å fortsette å studere også etter mastergraden. Ønsket om å utvikle meg som fiolinist er der hele tiden. Det er det som driver meg fremover. Veien får bli til mens jeg går, så får vi ser hvor langt jeg kan nå, sier Miriam.

Prisgrossist

Miriam har nådd langt allerede. I 2007 vant hun førstepris i International Kocian Violin Competition i Tsjekkia, hvor hun ble sammenlagtvinner og mottok Grand Prix Laureate, EMCY Art of Music Prize for ”excellent performance of Bärenreiter Prize. Hun tok førstepris i Ungdommens musikkmesterskap fire ganger på rad og ble årets musiker i 2010. I fjor mottok hun Prinsesse Astrids musikkpris og en sjekk på intet mindre enn 200.000 kroner. Vi kan ikke la være å spørre; begynner kontoutskriften å bli hyggelig lesning?

– På ingen måte. Husleie, reising til og fra Berlin, vedlikehold av instrument og mesterklasser koster mye. Premiepengene får fort bein å gå på for å si det sånn. Så vidt jeg husker brukte jeg Drømmestipendet på ny bue, sier Miriam.

Etterspurt

Miriams kvaliteter som fiolinist har ikke gått upåaktet hen. Hun har opptrådt på et stort antall festivaler, blant annet Festspillene i Bergen og Festspillene i Nord-Norge, Kronberg Violin Festival, Oslo Kammermusikkfestival, Nordlysfestivalen og Trondheim Kammermusikkfestival. Hun har flere radio- og tv-opptredener bak seg, blant annet som solist med KORK i finalen av Virtuos-konkurransen og i NRKs Mestermøtet med Henning Kaggerud.

Fram til i fjor spilte Miriam på sin lånte ”storebrandfiolin”, en Nicolo Gagliano fra 1780, som hun hadde disponert siden hun var 14. Fiolinen ble for øvrig overtatt av Joacim Røbergshagen, som mottok Drømmestipendet i fjor og samme år ble Årets musiker i UMM.

– Joakim er kjempeflink og fortjener både Drømmestipendet og den fantastiske fiolinen. Jeg har hatt stor glede av begge deler og det er jeg helt sikker på at Joakim også vil få. Det som er så flott med Drømmestipendet er at det er landsomfattende og favner om alle sjangere innen kulturelle uttrykk. Bare det å vite at det er en svært kompetent og objektiv jury som synes du har så stort potensial at de har lyst til å hjelpe deg videre, betyr så utrolig mye. Jeg synes det er kjempebra at stipendet har eksistert i så mange år, og håper virkelig at Drømmestipendet er en ordning som har kommet for å bli, avslutter Miriam Helms Ålien.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt: 1. juli 2013)