Hopp til innhold

– Tildelingen av Drømmestipendet var enormt stort for meg. Den gangen var jeg en tilbakeholden og litt sjenert 16-åring. Det å få oppmerksomhet, økonomisk støtte samt bekreftelse fra en profesjonell jury om at musikerdrømmen var liv laga, fungerte som bensin på bålet, sier Siv Marit.

I dag er hun etablert som låtskriver og artist. Med base i Oslo er hun en del av låtskriverstallen til svenske EKKO Music Rights. Hun har samarbeidet med Dsign Music og Will Simms samt med låtskriver, hiphopprodusent og Grammy-prisvinner Che Pope. Hun har vært i Sør-Korea og skrevet låter med og for noen av landets største K-popgrupper.

Men det er ikke bare som låtskriver og topliner Siv Marit har suksess. I oktober slapp hun singelen «Got Me» under artistnavnet INGA – hennes fjerde låt utgitt i eget artistnavn signert av henne selv.

Ante ikke at Drømmestipendet eksisterte

Musikkinteressen fikk jenta fra Skaun i Trøndelag inn med morsmelka. Bestefaren var omreisende musiker og begge foreldrene har lang fartstid i korps. Siv Marits musikalske løpebane starta som trommeslager i skolekorpset, men det ble ingen langvarig trommekarriere.

– Åtte år gammel skjønte jeg at jeg ikke ville få spille solo, og storma da gråtende ut fra konserten, sier Siv Marit leende. Etter den noe brutale åpenbaringen bytta hun ut trommene med saksofon. Etter hvert valgte hun seg – og fikk – undervisning i keyboard og sang ved Skaun kulturskole.

– Kulturskolen har betydd veldig mye for meg. Det var der jeg utviklet talentet mitt, og det var gjennom kulturskolen jeg først fikk mulighet til å opptre som sanger. Og ikke minst: Det var kulturskolen som nominerte meg til Drømmestipendet, forteller Siv Marit, som aldri hadde hørt om stipendordningen før hun fikk en særdeles overraskende oppringning fra kulturskolen på forsommeren i 2008.

– Jeg visste ikke at Drømmestipendet eksisterte før kulturskolelæreren, som hadde hadde søkt på mine vegne, ringte og fortalte meg at jeg var en av drømmestipendsjuryens utvalgte. Selvtilliten og motivasjonen fikk et kjempeløft, samtidig som jeg fikk midler til å kjøpe et piano, som jeg hadde spinket og spart til i lang tid, sier Siv Marit.

Drømmestipendet fikk hun overrakt av ordføreren under en høytidelig tilstelning på rådhuset i Skaun, der den ferske drømmestipendmottakeren også fikk mulighet til å opptre for de mange fremmøtte.

Lever ut drømmen

Etter tre år på musikklinja ved Heimdal videregående skole i Trondheim meldte Siv Marit flytting til Oslo og Nordisk Institutt for Scene og Studio (NISS), der hun tok en bachelorgrad i utøvende populærmusikk.

I 2013 vant hun Trondheim Calling Song:Expos konkurranse i jakten på Norges fremste låtskrivertalent, og året etter deltar hun i NRK-programmet «The Hit», der kjente norske artister leter etter den ultimate hitmakeren. Av 3162 låter ble 42 låter valgt ut, Siv Marits bidrag var en av dem.

– Det var selvfølgelig stor stas å bli plukket ut til «The Hit», men det var nok Trondheim Calling som ble den viktigste døråpneren til låtskriverbransjen. Da ble jeg kjent med mange dyktige folk som introduserte meg for den verdenen, sier Siv Marit, som på ingen måte har sluttet å drømme selv om hun lever ut musikerdrømmen.

– Drømmen er ikke å erobre verden, men å gjøre det samme som jeg gjør i dag med stor nok suksess til at det kan bli et levebrød livet ut, sier Siv Marit.

Helt greit å være litt rar

Å forfølge drømmen sin, handler ifølge Siv Marit mye om å følge hjertet sitt, og lytte til magefølelsen selv om det gjør deg annerledes enn jevnaldrende. – Da jeg vokste opp spilte de fleste klassekameratene mine enten håndball eller fotball. Det å tilbringe mye av fritida alene med øving på jenterommet, ble sett på som sært. Å bli flink i noe og utvikle et talent, krever disiplin og gode øvingsrutiner, noe som kan være en utfordring når en er i en alder der man helst ikke skal skille seg ut. Mitt råd til unge kulturutøvere som drømmer om å gjøre lidenskap til levebrød, er: Vær tro mot deg selv, ikke bukk under for trender. Du er ikke en raring selv om du har andre interesser enn mange rundt deg. Dessuten er det greit å være litt «rar». Skal du lykkes i denne bransjen er det en fordel å skille seg ut, sier Siv Marit Egseth alias INGA.

Tekst: Hege Arstad Foto: ekkomusicrights.com (Utlagt: 10. des 2018)