Hopp til innhold

Hun har spilt sammen med flere av verdens fremste musikere, spilt for millioner av tv-seere og studerer ved anerkjente Hanns Eisler Hochschule i Berlin. Fiolinisten Guro Kleven Hagen lever definitivt ut musikerdrømmen.

– Jeg tror ikke jeg hadde peiling på hvor mye som skulle til for å bli fiolinist, sier Guro leende. Hun snakker om drømmen hun hadde for ni år siden. Drømmen om å bli fiolinist. Å kunne leve av det hun syntes var aller morsomst her i livet.

– Det ligger vanvittig mye arbeid bak dersom du skal lykkes som fiolinist, men det har absolutt vært verdt det. Jeg har det like gøy nå som da jeg begynte å spille fiolin, sier Guro.

Guro var bare ti år da hun fikk tildelt Drømmestipendet. Hun hadde spilt fiolin halve livet, vært elev i barneorkesteret ved Barratt Due musikkinstitutt i tre.

– Drømmestipendet var et motivasjonskick og en døråpner. Det er noe med det å bli sett og bli satt pris på av en profesjonell jury som ikke kjenner deg. Jeg fikk mye oppmerksomhet i kjølvannet av tildelingen, noe som medførte spilleoppdrag og enda mer oppmerksomhet rundt det jeg drev med. Drømmestipendet har absolutt betydd mye for satsingen. Det ga meg troen på at drømmen faktisk kunne bli en realitet, sier 19-åringen.

Spilte for 40.000 publikummere

Guro Kleven Hagen er fortsatt pur ung, men har oppnådd så mye på musikkfronten at en skulle tro at hun hadde rundet 40. I 2008 ble hun Årets musiker i Ungdommens musikkmesterskap. 15 år gammel vant hun konkurransen ”Virtuos”, og ble norsk deltaker i Eurovision Young Musicians hvor hun spilte på Rådhusplassen i Wien for 40.000 publikummere og millioner av tv-seere. Det ble andreplass, men kunne gått helt galt.

– Fem minutter før det var min tur til å spille røyk strengen. Det var full panikk og det var så vidt jeg fikk ordnet fiolinen før jeg måtte løpe ut på scenen. Det var ikke tid til nerver, det neste jeg rakk å tenke var. Shit! Nå står jeg her! Så var det bare å begynne å spille. Det var en fantastisk opplevelse og noe av det absolutt største jeg har opplevd som fiolinist, sier Guro.

Det sier litt. Samme år ble Guro også tidenes første norske finalist i Menuhin Competiton hvor hun også vant EMCY-prisen. Hun har spilt med flere av verdens fremste musiker, som Leif Ove Andsnes, Maxim Rysanov, Ida Haendel, Ivry Gitlis, Lars Anders Tomter, Andreas Brantelid og Henning Kraggerud. Hun har vært solist med orkestre i Danmark, Russland, Tyskland, Estland og Østerrike. Her hjemme har hun vært solist med Oslo Filharmoniske Orkester, Kringkastingsorkesteret, Den Norske Operas Orkester, Stavanger symfoniorkester og Kristiansand symfoniorkester.

Aldri utlært

Guro er født og oppvokst i Fagernes i Valdres, og begynte ved Barratt Due allerede som sju-åring. Etter ti år ved musikkinstituttet reiste hun i fjor høst til Berlin hvor hun studerer hos professor Antje Weithaas ved Hans Eisler Hochschule. Valdresjenta hviler ikke på laurbærene. Hun vil opp og frem.

– Jeg stortrives i Berlin. Byen er fantastisk og jeg har utrolig flinke lærere som gjør sitt ytterste for at jeg skal fortsette å utvikle meg som fiolinist. For tiden setter jeg pris på å utvikle meg som kammermusiker og jobber intenst med en kvartett under den anerkjente professoren Eberhard Feltz. Jeg trives veldig godt med å kombinere studier med konsertvirksomhet, og kommer nok til å bli i Berlin en god stund til, sier Guro.

Hun har mottatt en rekke priser og stipender siden Drømmestipendet, blant annet Karolineprisen i 2011, Forsbergs og Aulies Legat i 2012 og RWE Deas Musikkstipend på 40.000 kroner i mars i år.

– Det meste av pengene går til kurs og mesterklasser samt reiser til og fra Berlin. Det er det som er greia med kunst. En blir aldri utlært, så det er utrolig viktig å ta kurs og mesterklasser med andre lærere for å få nye impulser og inspirasjon. Jeg gjorde det samme med pengene fra Drømmestipendet. Det er det som er så flott med ordningen, at barn og unge som driver med kunst og kultur kan få inspirasjon og mulighet til å gjøre noe med talentet sitt, sier Guro.

Cd-innspilling

En omfattende konsertvirksomhet er en stor del av Guros liv. Hun har vært en ettertraktet fiolinist i mange år nå. Hun vet hvor hun skal spille to år fram i tid, og til høsten venter spilleoppdrag i blant annet Sverige, Paris og Spania. Når vi får Guro på tråden har hun nylig avsluttet cd-innspilling med Oslo Filharmoniske Orkester. Utlært eller ei. Det virker som hun definitivt lever ut musikerdrømmen.

– Absolutt. Jeg gjør det som gjør meg aller mest lykkelig på fulltid; å spille fiolin. Drømmen videre er å fortsette å utvikle meg, reise rundt og spille på konserter og etter hvert kanskje undervise andre som drømmer om å leve av fiolinen, avslutter Guro Kleven Hagen.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt: 18. august 2013)