Hopp til innhold

Å være juryleder for Drømmestipendet 2025 er et oppdrag mannen som hoppet av økonomistudiene for å bli klovn på fulltid, tar på største alvor.

Da Viggo gikk av med seieren i den tv-sendte talentkonkurransen, ble han 3,4 millioner kroner rikere. En ufattelig sum for en som hadde levd fra hånd til munn i en årrekke. Men det var et langt mer beskjedent beløp som var helt avgjørende for kometkarrieren til den reflekskledde klovnen fra Kongsberg. Så når vi spør 35-åringen om hvorfor han takket ja til å lede juryen for Drømmestipendet 2025, kommer svaret kontant:

– Fordi jeg aldri hadde vært der jeg er uten et kulturstipend på 25 000 kroner fra Buskerud fylkeskommune. Det handlet ikke om liv og død, men stipendet føltes like fullt ut livsviktig. Det var avgjørende for at jeg kunne fullføre klovnestudiet i Frankrike. Nettopp derfor er jeg også veldig bevisst ansvaret jeg har påtatt meg som juryleder. Drømmestipendet er nok viktig for veldig mange. For andre kan en tildeling bety alt, sier Viggo.

Entusiasme på steroider

Viggo vokste opp som enebarn på Kongsberg. Der tilbrakte han mye fritida på basketballbanen. Pappa Bjørn har i intervjuer beskrevet Viggo som en rolig og sjenert gutt – en beskrivelse sønnen sier seg enig i.

– I motsetning til hva mange tror, var jeg aldri klassens klovn. Jeg lo mye og muligens høyest, men var og er fortsatt en introvert fyr. Når det er sagt, så liker jeg utvilsomt oppmerksomhet. Jeg skårer skyhøyt på entusiasme, på samtlige personlighetstester jeg tar, sier Viggo leende.

At jurylederen har en hang til å hengi seg til euforisk entusiasme kommer tydelig fram når han snakker om Drømmestipendet.

– I utgangspunktet mener jeg at kunst- og kulturutøvelse aldri burde vært i konkurranseform. Og ja, jeg ser ironien her, skyter vinneren av Storbritannias desidert største talentkonkurranse inn, før han fortsetter:

– Ferdigheter og talent er viktig, men bør ikke bety alt. At unge kunst- og kulturutøvere som forsøker å skape noe, som har en visjon og en drøm, også kan få anerkjennelse og økonomisk støtte, gjør Drømmestipendet helt unikt. Hovedmålet for meg blir å synliggjøre stipendordninga, slik at vi når så mange som mulig. Det er viktig å få fram at Drømmestipendet favner et bredt spekter av disipliner. Fins det en gjøgler med en drøm i en liten bygd, skal hen vite at det er mulig å søke på Drømmestipendet! Sier en ivrig juryleder.

Pragmatisk utdanningsvalg

Når tida var inne for å stake ut veien etter endt videregående skole, hadde Viggo fortsatt ikke funnet lidenskapen sin. I likhet med ingeniørforeldrene valgte han å gå for en akademisk utdannelse. Med god utsikt til fast jobb og god inntekt etter endt skolegang. Han kommer inn på økonomistudiet ved Universitetet i Agder, og melder flytting til Kristiansand.

– Realfag og tall lå muligens i genene, men det var et utdanningsvalg som bunnet i fornuft og mangel på et reelt alternativ. Jeg fant meg aldri til rette på økonomistudiene. Men jeg oppdaget at det bodde en entertainer i meg. Jeg skulle virkelig ønske at jeg hadde oppdaget lidenskapen min tidligere og hatt en arena, som for eksempel kulturskolen, der jeg kunne ha dyrket talentet mitt sammen med likesinnete. Sånn ble det altså ikke. Og bedre sent enn aldri, konstaterer Viggo.

Håper han kan inspirere andre til å våge å følge drømmene sine

Under studietida debuterte Viggo på standupscenen. Han starta Standup Kristiansand. Han ble norgesmester i teatersport, som del av improteatergruppa Lausungene. I tillegg var han konferansier på en rekke arrangement i regi av universitetet. Der holdt han motivasjons -og presentasjonskurs gjennom studentbedriften Gult er Kult.

Det ble mer og mer åpenbart at Viggo er en entertainer. Å entre scenen, føltes «som å komme hjem», sier han i dag. Dermed bestemte Viggo seg for at tre år med økonomistudier var nok. Han ville forfølge klovnedrømmen i Frankrike, på dramaskolen École Philippe Gaulier utenfor Paris.

– Å fortelle foreldrene mine at jeg byttet økonomistudiene i klovneskole, var ikke noe jeg gledet meg til. Men de så hvor ulykkelig det feilslåtte studievalget gjorde meg og hvor mye jeg brant for dette. Så de støttet meg fullt ut, sier Viggo. Nå håper jurylederen at han kan inspirere andre til å våge å forfølge drømmene sine. Samtidig er han klar på at en må være forberedt på motgang, og villig til å ofre noe for å kunne realisere drømmen.

Hva har du selv ofret?

– Mange år uten fast bopel, fast inntekt og annet å spise enn billig pasta uten saus. Etter norsk målestokk levde jeg under fattigdomsgrensa. Men fikk til gjengjeld drive med det jeg elsket. Og i min bok, var det viktigere enn alt annet. Jeg var lykkelig.     

Vendepunktet

Viggos vei til suksess har vært prega av en brennende lidenskap for klovnefaget. Av en drøm om å kunne livnære seg av å få folk til å le. Etter endt utdanning i 2016 flytta Viggo til London, som fortsatt er basen for en frilansvirksomhet. De neste årene turnerte han både i Australia, Nord-Amerika og Europa, med sine duo- og soloshow. Han vant en rekke priser. Men Viggo var fortsatt en relativt ukjent komiker her hjemme. Også da han takket ja til å delta i realityserien «Forræder» på TV 2. Det gjorde TV 2-sjef Olav Sandnes et stort poeng av under innspillingen våren 2023.

– Sandnes gjorde det temmelig klart at jeg var den desidert minst kjente kjendisen av deltakerne, og at jeg var sesongens «wild card». Og han hadde jo helt rett. Fram til 5. juni, humrer Viggo. For med seieren i Britain’s Got Talent, endret alt seg. Alt.

Fikk livet snudd på hodet

Plutselig ville alle ha en bit av den fargerike og grensesprengende, norske klovnen. Telefonen og e-postkassa ble teppebomba av intervjuforespørsler og jobboppdrag. Følgerskaren på sosiale medier eksploderte. Femminutters gigs og pubjobber ble bytta ut med opptredener for tusener av elleville fans i gangen.

I løpet av det neste året opptrådte Viggo i Operahuset i Sydney og ærverdige Royal Albert Hall i London – med det britiske kronprinsparet i salen. Han fikk det prestisjetunge oppdraget å underholde i pausen av fjorårets åpningskamp til NBA (National Basketball Association, red.mrk.). Han blir gjenkjent på gata i Tokyo og i jungelen på Bali.

– Det siste året har vært hinsides alt jeg har drømt. Det ene kule oppdraget har avløst det neste. Jeg er et levende bevis på at ingen drømmer er for store. Oppfordringen til alle som vurderer å søke Drømmestipendet, er derfor følgende: Ikke lytt til dem som antyder at drømmen din er urealistisk, sier Viggo.

Så mye som Viggo enn gleder seg til å gyve løs på jurylederarbeidet, er han forberedt på at oppdraget også vil by på utfordringer. – Å vurdere noe så subjektivt som kunst- og kulturuttrykk, er nesten umulig. Ikke minst blir det utfordrende å velge ut 50 vinnere når det garantert er mange, mange flere som fortjener et drømmestipend. Men jeg storgleder meg til å se hvilke ferdigheter og drømmer som fins der ute. Jeg ser fram til å samarbeide med de dyktige og erfarne folka i både fagjuryene og drømmejuryen, sier Viggo.

Drømmestipendet gull verdt

For Viggo, har anerkjennelsen og oppmerksomheten som ble utløst i det øyeblikket han vant Britains Got Talent, vært alfa og omega. Ikke bare for ham personlig, men også for alle som utøver klovnefaget.

– I komikerhierarkiet befinner klovnen seg nederst på rangstigen. Men faktum er at det fins klovner som har satt varige spor i alle generasjoner. Helt siden Joseph Grimaldi skapte den moderne klovnen på 1800-tallet. Alle kjenner til Charlie Chaplin og Mr. Bean, som begge utøvde fysisk komedie. Jeg sier ikke at jeg er vår generasjons klovn, men håper og tror at jeg har bidratt til at klovnefaget blir tatt litt mer på alvor og har fått en bredere publikumsmasse, sier Viggo.

Han er ikke er i tvil om at Drømmestipendet også har en verdi som ikke kan måles i penger. – Bekreftelse og synliggjøring er gull verdt. Spesielt når en er i etableringsfasen og det kanskje butter imot. For mange kan en tildeling booste både selvtilliten og troa på at drømmen er liv laga, slik at de fortsetter satsinga, sier Viggo.

Viggos reise blir NRK-serie

Selv var Viggo flere ganger nær ved å gi opp. Han var tidvis blakk og lei av å sove på sofaer hos venner. Men lidenskap og drømmer er en sterk kombinasjon. Så sterk at det ble med tanken. I skrivende stund reiser han på kryss og tvers av Norge med turneen «One More Time Tours». 26. september er det duket for tv-premiere for NRK-serien «Viggos vei til klovnedrømmen».

– At reisen min har blitt til tv-serie, er helt vilt. Hele livet mitt har blitt helt vilt, sier Viggo.

Så fins det noen drømmer jurylederen ennå ikke har realisert?

– Akkurat nå er det fullt fokus på promotering av Drømmestipendet, det kommende jurylederarbeidet og norgesturneen, som avsluttes med forestillingen «One Last Time» hjemme i Kongsberg 20. desember. Men jeg kommer aldri til å slutte å drømme, så spør meg gjerne igjen ved en senere anledning, sier Viggo Venn.

Livet til Viggo er definitivt snudd på hodet, men det er én ting som forblir det samme. Siden 2017 har han jobbet for Sykehusklovnene. I fjor ble han også ambassadør for denne ideelle stiftelsen. Så når han tar turen hjem til Norge for å feire jul, setter han av god tid til å besøke alvorlig syke barn på Rikshospitalet.

– Å være ambassadør for Sykehusklovnene, er så meningsfullt at jeg nesten ikke finner ord. Tenk å kunne bringe glede til et sykt barn som omtrent bor på sykehuset. Det å kunne gi barn et pusterom fra frykten og smerten, handler om å skape latter og glede på et sterilt og trist sted. Folk spør meg hele tiden om det er trist, men nei. Det er magisk og noe av det vakreste som fins, sier Viggo, som i fjor ga Sykehusklovnene 100 000 kroner i julegave.

Søknadsportalen for Drømmestipendet 2025 er åpen fram til onsdag 15. november 2022 kl. 12.00.

Tekst: Hege Arstad   Foto: Andy Hollingsworth   Publisert: 20. september 2024