Hopp til innhold

Line Gulsett har base i Haag, har hatt en rekke utstillinger i både Europa og USA, og lever ene og alene av kunsten. Drømmen om å bli kunstner på fulltid har blitt en realitet for Line Gulsett.

Hun har alltid likt å tegne. Valgte studieretningen tegning, form og farge da hun begynte på videregående i hjembyen Tønsberg. På den tiden var tegning og maling kun en hobby for Line Gulsett (32). Drømmen om å leve av kunsten var en fjern drøm som kom smygende og etter hvert vokste seg stor og sterk.

Etter et år med grunnfag i sosiologi samt eksamen i filosofi, ved henholdsvis Høyskolen i Vestfold og Universitet i Bergen, bestemte hun seg. Hun skulle satse på en utdannelse innen kunst. Gå for drømmen, bli kunstner på heltid.

23 år gammel fikk hun Drømmestipendet, og siden har snøballen bare fortsatt å rulle.

– Jeg var litt sent ute med å bestemme meg for hva jeg skulle satse på. I ettertid ser jeg at det kanskje har vært en fordel å ha gjort andre ting. Jeg tror det har gjort meg enda mer målbevisst og seriøs i forhold til det jeg driver med. Da jeg mottok Drømmestipendet i 2004, hadde jeg gått ett år på klassisk tegning ved Glyptoteket i København og var under utdanning hos tegner og professor J. Esmann i samme by, sier Line.

– Å få Drømmestipendet når en befinner seg i startgropa av en karriere er kjempeviktig både i forhold til anerkjennelse for det du har gjort og som selvtillittsboost og pådriver for å fortsette med det du brenner for. Det at noen har troen på det du gjør og ser kvaliteten i arbeidet betyr enormt mye. Som student i utlandet kom stipendet når jeg trengte det som mest. Det ga meg en ekstra dytt og mer frihet til å fokusere på kunsten. Stipendet gikk i all sin helhet til diverse materiale, sier Line.

Braksuksess

Etter et år ved Glyptoteket tegneskole samt to år i kunstnerpraksis hos Esmann går turen til Billedskolen i København før hun i 2007 begynner på et fire år langt studium ved KABK Royal Academy of Fine Arts i Haag. I januar 2011 begynner den tidligere omtalte snøballen å rulle. Fort. Veldig fort.

– Jeg ble headhuntet av Torch Art Gallery i Haag før studietiden var over, og plutselig skjedde det veldig mye på veldig kort tid. Jeg gikk fra å være en totalt ukjent kunstnerstudent til å gjøre braksuksess med utsolgte utstillinger og mye oppmerksomhet. Det har vært en lærerik, hektisk og veldig morsom prosess, forteller Line.

Det er bare drøyt to år siden Line slo gjennom som kunstner. På den korte tiden har cv-en rukket å bli lang og imponerende. Utstillinger i New York og Miami. Rotterdam, Haag, Amsterdam og Oslo. Soloutstillinger i Heppenheim i Tyskland og Madrid. Eksponering i storavisa El Pais og kunsttidsskrifter som El Cultural og Kunstbeeld, for å nevne noen.

– Eksponering er alltid viktig når en driver med kunst. I artikkelen i Kunstbeeld, som er Nederlands største kunstmagasin, ble jeg presentert som en av landets nye generasjon kunstnere. Veldig morsomt og litt spesielt i og med at jeg er norsk, sier Line leende.

Skal du pryde stueveggen med et kunstverk signert Line Gulsett må du grave dypt i lommeboka. 3.200 euro for de største maleriene, 500 euro for en tegning. Hun har finslipt teknikken gjennom flere år. Blander det figurative med det abstrakte, formidler det dagligdagse med en tvist, stiller spørsmål i stedet for å gi svar.

Vil opp og fram

Det har gått to og et halvt år siden Line ble headhuntet. Det hun har jobbet og drømt om har blitt en realitet. Så. Hvordan fortoner kunstnerlivet seg? Ble livet slik hun hadde drømt om?

– Livet som fulltids kunstner er fantastisk, men det er veldig, veldig mye jobbing og du må være flink til å være mye alene og våge å skille deg ut. Jeg bruker rundt tre måneder på et maleri, og det er lange dager og kvelder i atelieret. Som ung hadde jeg nok en barnlig illusjon om hvordan livet som kunstner ville fortone seg. Jeg tror ikke jeg var klar over hvor mye arbeid som egentlig ligger bak. Når det er sagt, har det absolutt vært verdt det. Hva jeg gjør om ti år? Det spørs hvilken vei vinden blåser. Du blir aldri utlært i dette faget, og jeg vil lære mer, bli bedre, komme meg opp og frem. Om ti år driver jeg nok fortsatt med kunst, har forhåpentligvis fått et enda større navn og holder masse utstillinger rundt om i verden. Akkurat nå er det fullt fokus på arbeidet i forbindelse med en stor soloutstilling i Torch Gallery i Amsterdam i slutten av 2013. Jeg gleder meg allerede, avslutter Line Gulsett.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt: 20. august 2013)