Hopp til innhold

Anders Christen er et stort talent innen bildekunst, som tross sin unge alder begynner å få en solid produksjon i porteføljen sin.

Det er få ting som kan måle seg med gleden drømmestipendiaten føler når han ser et bilde ta form. Det ferdige verket er et resultat av skaperglede og talent. Fantasi og virkelighet. Farger i skjønn forening med ulike teknikker og materialer som smelter sammen til visuell kunst. I fjor ble kulturskoleeleven belønnet med Drømmestipendet, og dermed fikk drømmen om å få ut potensialet sitt, og gjøre den brennende interessen for å skape kunst til noe mer enn en hobby, en ny dimensjon.

– For meg har Drømmestipendet først og fremst vært en flott anerkjennelse som har gitt meg selvtillit samt midler og mulighet til å utvikle meg som kunstner, sier Anders Christen.

I sommer tok den ferske drømmestipendiaten turen til Oslo hvor han tok et kurs i vannmaling hos Karen Keane. Det ga mersmak.

– Jeg bruker ulike teknikker og materialer i arbeidet mitt, og har veldig lyst til å ta flere kurs så jeg kan lære mer. I tillegg til å bruke drømmestipendkronene på kurs, har jeg også kjøpt en del materialer som har bidratt til at ideer har blitt til produksjoner, sier Anders Christen.

Jobber mot soloutstilling

Drømmestipendiaten går noen travle måneder i møte. 8.-18. juni holder nemlig Anders Christen sin aller første soloutstilling i Arendal bibliotek, der ti av hans seneste kunstverk vil bli utstilt i galleridelen av biblioteket.

– Tre av bildene er ferdig produsert, og jeg er godt i gang med det fjerde. Jeg liker å bruke langt tid på bildene mine, og sier meg aldri ferdig med en produksjon før jeg er 100 prosent fornøyd. Seks kunstverk innen juni skal være en overkommelig oppgave, men jeg kan ikke ligge på latsiden dersom jeg skal komme i mål, sier Anders Christen, som selv tok kontakt med biblioteket med spørsmål om de kunne tenke seg å stille ut bildene hans.

– En kan ikke bare sitte stille å vente på at ting skjer av seg selv, så jeg dro ned på biblioteket og viste dem den digitale porteføljen min. Jeg hadde neppe hatt guts til å gjøre det samme for et år siden, men vissheten om at du er én av «bare» hundre som har fått Drømmestipendet i konkurranse med en drøss talentfulle kulturutøvere i alle sjangere, gjør noe med selvtilliten din, sier Anders Christen.

Drømmen

Vi spoler tilbake tiden til lørdag 14. juni 2014. Stedet er Arendal kulturhus og anledningen er Kulturskolelørdagen, hvor publikum kan glede seg over et variert program fra kulturskolens elever. Prøysenåret blir behørig markert, det er musikkinnslag med vinneren av Ung Klassisk 2014, saksofonisten Haagen Poppe, det er konserter og kunstutstilling med elevarbeider fra avdeling for visuell kunst. Samtlige kunstelever stiller med hvert sitt kunstverk, bortsett fra Anders Christen som stiller med fem, og som også får tildelt sitt drømmestipend av kultursjef Kristin Lundby.

– Jeg har gått på visuell kunst ved kulturskolen siden jeg var seks år gammel, og har lært veldig mye i løpet av de åtte årene jeg har vært elev der, så det å få tildelt Drømmestipendet i forbindelse med et kulturskolearrangement var derfor stor stas og en flott opplevelse, forteller Anders Christen som ikke har konkludert noe med hensyn til framtida.

– Jeg elsker å drive med billedkunst, og arbeidene mine er inspirert av alt fra Rembrandt til Wendy Ortiz og norske Henrik Uldalen. Det hadde selvsagt vært en stor drøm å kunne leve som kunstner og holde utstillinger i store gallerier som for eksempel Thinkspace Gallery. Jeg ønsker også en gang å kunne være en del av Prisma Collective, et nettverk av kunstnere som stiller ut bildene sine sammen. Men jeg er fortsatt veldig ung og synes det er litt skummelt å låse meg til en fremtidsdrøm. Når det er sagt så håper jeg jo at jeg en dag skal kunne jobbe med noe kunstrelatert når jeg blir voksen, men om det blir som utøvende kunstner, får fremtida vise, avslutter Anders Christen Lofstad.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt: 3. februar 2015)