Da Daniel fikk beskjed om at han var én av årets 50 drømmestipendvinnere, befant han seg på Madagaskar. Der satte han opp og regisserte teaterforestillinga «Tontolo Feno Fitako» («En verden full av triks», red.mrk.) med 20 lokale amatørskuespillere. Fire av seks måneder med øvinger og forberedelser til den store premieren 2. april, var unnagjort. Å si at alt gikk på skinner, vil være å overdrivelse.
For selv om ingenting gir Daniel mer glede enn å skape teaterforestillinger som virkelig berører og engasjerer folk, var det tidvis tunge dager i byen Fianarantsoa.
– Språkbarrierer og kulturforskjeller skapte langt større utfordringer enn jeg hadde forutsett. Med Drømmestipendet fikk jeg ikke bare bekreftelse på at jeg befant meg på helt riktig sted, stipendtildelingen kom også da jeg kanskje trengte det som mest. For med den enorme boosten jeg fikk i kraft av tildelinga, fikk jeg påfyll av energi og inspirasjon. Dette bidro til at forestillingen ble bedre, og at de 200 publikummerne på premieren fikk en mye bedre teateropplevelse, sier Daniel.
Teater med dybde og kraft til å skape endring
Daniel er født og oppvokst i forstaden Ridabu i Hamar kommune. Han husker fortsatt den berusende følelsen da han avleverte sin første replikk på en scene. Det skjedde da han debuterte som skuespiller i Øvre Vang kirkes oppsetning av «Kristines Sølvfat» i 2012. Derfra ble veien kort til Løten Ungdomsteater og senere dramalinja ved Stange videregående skole.
I de neste årene fikk han brynt seg på en rekke hovedroller på teaterscenen. Lidenskapen og drømmen om å bli skuespiller på fulltid ble ikke bare styrket – den fikk også flere fasetter.
– I Løten Ungdomsteater var jeg så heldig å møte skuespiller og teaterinstruktør Robin Øverby, som så hvor mye jeg brant for dette. Han viet meg mye tid, og lot meg utforske også de dypere aspektene med teater. Derfor stikker drømmen dypere enn det å kunne leve av å gi publikum midlertidig underholdning. Jeg drømmer om å skape noe som utfordrer, noe som har kraft til å endre måten vi tenker om oss selv og andre. Om familieliv og jobb. Og om samfunnet og verdenen vi alle er en del av, sier den reflekterte drømmestipendvinneren.
Feberdrømmen
Det er ikke bare på teaterscenen den unge skuespilleren har imponert. I 2021 debuterte han på kinolerretet, som William i storproduksjonen «Krigsseileren», der også folk som Pål Sverre Hagen og Kristoffer Joner var blant skuespillerne.
– Den første store scenen jeg spilte i besto av meg, nesten to meter høye Pål Sverre Hagen og hele 50 statister! Det var mildt sagt surrealistisk! Som en feberdrøm, samtidig som det føltes som et veldig naturlig steg videre. Jeg lærte utrolig mye og følte meg skikkelig ivaretatt av de rutinerte skuespillerne, som mer enn gjerne ga tips og veiledning, forteller Daniel. Siden har han også spilt i tv-serien «Havets helter» og i den kommende femtesesongen av «Pørni», tv-serie av og med Henriette Steenstrup.
Enorme kontraster
Etter endt videregående skole bestemte Daniel seg for å ta ett år ved Hald Internasjonale Skole i Mandal. Oppholdet på Madagaskar var del av skolens utvekslingsprogram. Vel hjemme i Norge igjen, har han fått tid og ro til å la inntrykkene synke inn. Han tenker på de siste seks månedene på Madagaskar. På forestillingen som ble en suksess til tross for noe motgang. På alt han lærte, og verdien som ligger i det å befinne seg midt i en bratt læringskurve. Han tenker på vertsfamilien, som etter madagassisk målestokk tilhørte den øvre middelklassen, men som verken hadde innlagt vann eller stabil strømtilgang.
– Kontrasten til Norge er enorm. Ikke bare kulturelt og med hensyn til levestandard, men ikke minst med tanke på innstillingen menneskene møter livet med. I motsetning til oss nordmenn, er gassere flest utrolig takknemlig for det lille de har. Derfor har de på mange måter lyktes, der vi har feilet, sier Daniel.
Pengestøtten blir viktig i fortsettelsen
Med blikket rettet framover, har Daniel nå fullt fokus på videoopptaksprøve nummer to – av forhåpentligvis tre – til bachelorstudiet i teaterskuespill ved East 15 Acting School i London.
– Dette er en veldig anerkjent skole. Dersom jeg kommer inn, er det absolutt en stor deldrøm som går i oppfyllelse, sier Daniel. Han legger ikke legger skjul på at «drømmestipendkronene» også betyr mye.
– Alt koster penger. Ikke minst reiser og opphold i forbindelse med auditioner. Dersom drømmestudiet blir en realitet, vil de 30 000 kronene være et veldig kjærkomment tilskudd til det som sikkert blir et stramt studentbudsjett i en veldig dyr, men fantastisk by, sier Daniel.
Drømmestipendordninga er et privilegium
Som en del av teatermiljøet på Hamar siden barnsbein, har han vært kjent med drømmestipendordningen. Så snart han oppfylte alderskravet, søkte han stipendet.
– Drømmestipendet henger høyt i miljøet, og er en utrolig bra ordning for unge kunst- og kulturutøvere. Og jeg digger det faktum at Drømmestipendet ikke er en rendyrket talentkonkurranse! For det er nok rangeringer i samfunnet som det er – med karakterpress, antall likes på sosiale medier og terningkast. At juryen også vektlegger drømmen og meningen bak, er ekstremt viktig og gjør Drømmestipendet helt unikt. Jeg tror faktisk ikke vi er klar over hvor sykt heldige vi er her til lands. At vi har en stipendordning som virkelig løfter opp dem som våger å drømme stort, er intet mindre enn et privilegium, avslutter Daniel Berg.
Siste (oppdatert 22. april 2024): Daniel har nå fått tilbud fra East 15 Acting School i London. Dermed har en stor deldrøm gått i oppfyllelse.
> Bli bedre kjent med Daniels drømmer og ham som skuespiller
> Se hvem som er vinnere fra Drømmestipendet 2024
Tekst: Hege Arstad Foto: privat Publisert: 20. april 2024
- Drømmestipendet er et samarbeid mellom Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd. Stipendordningen ble etablert i 2004, og siden den gang har en lang rekke unge kunst- og kulturutøvere mottatt stipendet.
- Stipendet skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse, og bidra til at unge kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år får oppfylt sine drømmer. Ordningen skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere. Det deles ut 50 stipender à 30 000 kr, til sammen 1,5 millioner kroner.
- Drømmestipendet deles ut innen kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse.