Hopp til innhold

At Amanda Verde var i overkant spent i dagene før offentliggjøringen av Drømmestipendet 2014, er nok ingen overdrivelse. Eleven ved Den Norske Ballett Skole (DNBS) var allerede plukket ut til å representere Norge og ballettskolen i «International Dance Competition – Hellas», som gikk av stabelen 30. juni til 5. juli i Aten, men den økonomiske biten hadde ennå ikke falt på plass. Kanskje ikke så rart at 18-åringen tok et par ekstra piruetter da beskjed om at Drømmestipendet var i boks, kom.

– Det å få mulighet til å delta i en internasjonal konkurranse var en drøm jeg hadde båret på lenge, og jeg hadde neppe kommet meg til Aten dersom jeg ikke hadde fått Drømmestipendet. Karrieren som ballettdanser er kort og da er det viktig å smi mens jernet er varmt. Å reise ut for å få vist seg frem utenfor Norges landegrenser har derfor enorm betydning for veien videre, sier Amanda.

Viktig bekreftelse og erfaring

Amanda gjorde mer enn «bare» å få vist seg frem for dommerne og publikum. Med sine to klassiske variasjoner fikk hun så høy poengsum at hun ble premiert med en særdeles sterk andreplass i sin klasse.

– Klart det var veldig godt å få bekreftelse på at jeg holder høyt nivå også i internasjonal målestokk. Oppholdet i Aten var en utrolig morsom opplevelse hvor jeg også tilegnet meg verdifull sceneerfaring, som blir viktig å ha meg seg videre, sier Amanda.

De tre første dagene var satt av til repetisjoner, mens den fjerde dagen rant opp i konkurransen. Den siste dagen var ble det arrangert en galla for alle deltakerne med topplasseringer.

– En flott avslutning på fem fantastiske og lærerike dager, sier Amanda, som tok turen til den greske hovedstaden sammen med lillesøster Luca. I likhet med storesøster, er også Luca er en svært lovende danser ved DNBS, og som også kapret en gjev andreplass i konkurransen. At begge søstrene Verde skulle returnere til Norge med hver sin pokal fra en knivskarp konkurranse med dansere fra hele verden, lover med andre ord veldig godt for rekrutteringen av norske ballettdansere.

Selvtillitsboost

Det har utvilsomt vært en begivenhetsrik sommer for ballettdanseren Amanda. Da det ble klart at hun var en av årets drømmestipendmottakere fikk hun også beskjed om at hun var plukket ut til å opptre på den storstilte markeringen av årets drømmestipendutdeling i Hamars nye kulturhus 4. juni.

– Tildelingen av Drømmestipendet har vært en skikkelig selvtillitsboost og en flott anerkjennelse for alt arbeidet som ligger bak det å komme opp på det nivået jeg er i dag. At jeg også fikk mulighet til å delta i et show med andre talentfulle drømmestipendmottakere var veldig morsomt og inspirerende, fortsetter Amanda, som håper at tildelingen av Drømmestipendet også vil spille en liten rolle i fremtiden.

– Drømmestipendet gjør jo seg veldig godt på cv-en når jeg skal gå i gang med søkerprosessen til ulike danseensembler. Når det er sagt, kommer jeg nok ikke til å forlate DNBS med det aller første. Jeg trives utrolig godt og føler at jeg fortsatt har mye å hente ved DNBS, som er en fantastisk skole med inspirerende trenere fra inn- og utland som pusher deg til å yte ditt ytterste. Mens Drømmestipendet ga meg en viktig bekreftelse og påfyll av selvtillitt samt økonomi til å realisere drømmen om å reise til Aten, er det DNBS som har fått frem det beste i meg som ballettdanser, som i sin tur gjorde at jeg fikk stipendet. Jeg er utrolig takknemlig for begge deler, sier Amanda.

Drømmerolle

Amanda går en hektisk dansehøst i møte. 29 november – 1. desember er det duket for ballettgalla i Bærum Kulturhus i regi av DNBS, hvor Amanda har flere fremtredende roller i «Nøtteknekkeren» og «Don Quixote», som er to av kjerneverkene innen klassisk ballett.  I «Don Quixote» har Amanda fått rollen som vertsdatteren Kitri, som i følge henne selv er en drømmerolle for enhver ambisiøs ballettdanser.

– Jeg er utrolig glad for å få mulighet til å danse Kitri i pas de deux (duett, journ.anm.) med en russisk danser. Det er en stor og teknisk krevende rolle, og nok en drøm som går i oppfyllelse, sier 18-åringen.

På spørsmål om hun er nærmere drømmen om å bli profesjonell ballettdanser i dag enn før hun mottok drømmestipendet, kommer svaret kontant. – Erfaringsmessig har jeg tatt et stort og viktig steg. Men jeg har nok fortsatt mye arbeid foran meg før drømmen er en realitet. Men Aten-turen ga mersmak, og jeg er mer motivert enn noen gang, avslutter drømmestipendmottaker og profesjonell ballettdanser «in spe», Amanda Verde.

Tekst: Hege Arstad

Utlagt: 2. september 2014