Hopp til innhold

– Klart det var stor stas å få Drømmestipendet! Jeg gikk sikkert rundt og smilte i mange timer etterpå, sier Ole Kristian Fredriksen. Han snakker om utdelinga av stipendet, som fant sted under Valdres Sommersymfoni i Heensåsen kyrkje i juni. 19-årige Ole Kristian tenker på den fullsatte kirka hvor han blant annet spilte brudevalsen «Til Tor og Jeanette» og polkaen «Juksehallingen», som begge er skrevet av hans læremester Tom Kjetil Tørstad.

Dagen etter våkna drømmestipendmottakeren fra Vang til forsidebilde i Avisa Valdres. – Det var egentlig litt uvirkelig. En går ikke akkurat rundt og tror at en skal bli førstesidestoff, men når det først skjedde, var jeg selvsagt både stolt og glad, sier Ole Kristian.

Fascinert av fars spill

Ole Kristians hjemplass; Vang i Valdres, har stolte gammeldanstradisjoner. Og at Ole Kristian valgte torader som sitt instrument er ingen tilfeldighet. – Som liten gutt hørte jeg mye på faren min som spilte torader. Jeg ble fascinert og veldig nysgjerrig på instrumentet, og husker godt dagen jeg begynte å spille, sier Ole Kristian.

Dagen var 17. mai. Stedet var hjemme hos Tom Kjetil Tørstad. Ole Kristian er tolv år, og får øye på en torader. Han griper instrumentet og begynner å spille. Verten blir imponert. – Tom Kjetil hørte meg spille, og meldte meg på et toraderkurs hvor han selv underviste. Og dermed var det vel gjort. Det er sju år siden, og toraderspillinga har absolutt blitt en stor del av livet mitt, sier 19-åringen, som til daglig går snekkerlæra.

Motiverende stipend

At Drømmestipendet har betydd mye på mange områder er ikke Ole Kristian i tvil om.

– Jeg ønsker å bruke stipendet på å videreutvikle meg slik at jeg kan hevde meg blant de virkelig store musikerne. I fjor ble jeg norgesmester for junior på Landsfestivalen i gammaldansmusikk i Nordfjordeid. Det hadde definitivt vært stort å gjenta bedriften som senior. Konkurransen er mye hardere på seniornivå, men Drømmestipendet viser at jeg faktisk har noe å fare med og det motiverer meg veldig til å stå på videre, sier Ole Kristian.

Hans hovedmålet er å glede andre med musikken han utøver. Men han har også veldig lyst til å føre tradisjonsmusikken videre ved å lære andre å spille torader.

– Drømmestipendet har jeg for øvrig brukt på to nye toradere. De kommer godt med når jeg skal videreutvikle meg og nå målene mine, sier Ole Kristian.

Flere spillejobber

Ole Kristian er en ettertraktet ung musiker både som solist og som medlem i Valdres spel- og dansarlag. Han har vært en aktiv deltaker på lokale arrangement og i konkurranser, og har blant annet deltatt flere ganger på Valdreskappleiken og Jørn Hilme-stemnet. Det ble ikke mindre oppdrag etter at han mottok Drømmestipendet.

– Jeg synes det er veldig moro med lokale oppdrag og er veldig glad for at Drømmestipendet har bidratt til flere spillejobber.

4.- 6. november var Ole Kristian på plass med toraderen sin da den årlige Rakfiskfestivalen gikk av stabelen på Fagernes i Valdres. – Rakfiskfestivalen er omtrent det største som skjer i Valdres, og det var selvsagt stort å bli invitert til å spille der. Uka etter tok jeg turen til Norsk Tipping i Hamar, hvor jeg spilte på årsmøtet til norske idrettslederveteraner. Kjempemoro, sier drømmestipendmottaker Ole Kristian Fredriksen.

Tekst: Hege Arstad (Utlagt: 28.11.2011) Foto: Privat