Hopp til innhold

– Drømmestipendet har betydd mye på mange måter, og jeg føler meg mye nærmere drømmen nå enn for et halvt år siden. Penger er selvsagt vel og bra, men først og fremst synes jeg at Drømmestipendet er en flott og viktig anerkjennelse om at det en driver med er bra. Stipendet har inspirert meg til å fortsette i retningen jeg har startet på, og jeg skal virkelig gi alt for at drømmen skal bli en realitet, forklarer Knut.

Og hva er den store drømmen?

– Min største drøm er å bli utøvende sanger og på den måten kunne gi folk store og gode musikkopplevelser.

Ettertraktet

En særdeles god musikkopplevelse fikk da også de fremmøtte som hadde tatt turen til aulaen i Stange videregående skole, da Knut fikk overrakt Drømmestipendet av ordfører Nils Røhne.

– Det var en flott tilstelning på alle måter hvor det vanket blomster, sjekk, diplom og en masse lovord. Jeg fikk også anledning til å synge med Stange Ungdomskorps, som jeg selv spilte i en årrekke. Å synge med korps i ryggen er noe av det morsomste jeg vet. Det blir et skikkelig trøkk og en helt spesiell stemning, sier Knut.

Mange har fått øynene opp for gutten og hans stemmeprakt. Drømmestipendet førte til oppslag i både Stangeavisa og Hamar Arbeiderblad, og han har etter tildelingen blant annet fått vist seg frem sammen med andre drømmestipendmottakere ved åpningsseremonien av Festspillene i Elverum. Samt blitt hyret inn av Ådalsbruk Musikkforening til å synge duett med Merethe Trøan.

– Jeg har fått mange flere oppdrag som følge av oppmerksomheten rundt Drømmestipendet, noe som i sin tur har bidratt til at jeg har utviklet meg som sanger, sier Knut.

Vraket LIPA

Knut vokste opp i en musikkelskende familie hvor det ble lyttet til musikk og sunget masse. – Organisert musikkundervisning fikk jeg først i niårsalderen da jeg begynte både i korps og Domkirkens guttekor i Hamar, forklarer Knut.

På ungdomsskolen danner han sitt første band, og det ble naturlig nok musikklinja ved Stange videregående skole før turen gikk til Melhus og Trøndertun folkehøgskole, hvor han og tre medelever dannet den ”mulitdialektale” kvartetten New Brian. Så, våren 2011, kom to beskjeder han hadde håpet på: Han er en av årets 100 drømmestipendmottakere og han har kommet inn på anerkjente Liverpool Institute of Performance Arts (LIPA), også kjent som Paul McCartney-skolen.

Valgte å bli i Norge

Etter å ha tenkt seg om både to og tre ganger bestemte 20-åringen at han ikke ville flagge ut likevel.

– Jeg valgte å bli Norge fordi det var så utrolig mye som skjedde her hjemme. Jeg kom inn på Norges musikkhøgskole. Og jeg har mange solooppdrag, reiser rundt og holder konserter med New Brian samt synger i kammerkoret Schola Cantorum. I november var det ep-innspilling med New Brian og nå om dagen er det cd-innspilling med Schola Cantorum. I januar skal jeg dessuten synge duett med drømmestipendmottaker Ida Kristin Kilen på Norsk Tippings kjedekonferanse. Det har ikke vært mange frihelger, men det er dette jeg elsker å gjøre, så det er virkelig helt greit, sier Knut leende.

Flere bein å stå på

Han synger, behersker flere instrumenter, driver med lydteknikk, komponerer og skriver tekster. Betegnelsen multitalent ligger snublende nært, og vi blir ikke veldig overrasket når stangegutten sier at han ønsker å ha flere bein å stå på.

– Den store drømmen er som sagt å bli utøvende sanger, men jeg kommer ikke utenom det faktum at det er en økonomisk side å ta hensyn til, og at jeg kan komme til å trenge en jobb som gir fast inntekt ved siden av. Jeg studerer musikkpedagogikk ved musikkhøgskolen, og har på sikt veldig lyst til å livnære meg som sanglærer ved siden av selv å være utøvende musiker.

Hva har du brukt stipendet på?

– Det er faktisk ikke brukt opp ennå, men jeg har kjøpt meg en vokalprosessor som er en kul ting å ha når en spiller i band, avslutter Knut Kippersund Nesdal, drømmestipendmottaker 2011 og med stø kurs mot musikerdrømmen.

Tekst: Hege Arstad

(Utlagt: 3.1.2012)