Uttrykket «point of no return» ligger snublende nært når Ingeborg beskriver betydningen av tildelinga av Drømmestipendet. For det var nøyaktig slik det føltes da hun ble utvalgt av drømmestipendjuryen. For henne ble tildelingen av Drømmestipendet et entydig bevis på at lidenskapen for sang, teater og dans ikke bare var en hobby. Å stå på scenen var noe hun var født til å gjøre og det hun skulle livnære seg av som voksen. Nå som hun var en del av drømmestipendfamilien, var det absolutt ingen vei tilbake.
– Drømmestipendet har betydd utrolig mye på mange måter. Det ble en enorm anerkjennelse og bekreftelse på at drømmen min om å leve av lidenskapen min, faktisk var realiserbar. Vissheten om at det jeg gjorde var såpass bra at det hadde blitt lagt merke til nasjonalt, var stor stas og en kjempeboost for selvtilliten – som i sin tur motiverte meg til å intensivere øvinga og jobbe enda mer målrettet. Jeg var riktignok bare 13 år, men like fullt opplevdes tildelinga som et karrieredefinerende øyeblikk, sier Ingeborg Walther.
Lov til å drømme stort
Ingeborg er født i Levanger i Trøndelag, men flytta til Skjeberg ett år gammel. Den sangglade jenta starta sin kunstneriske løpebane ved Villekulla Barne- og ungdomsteater, og var bare sju år da hun hadde sin første offentlige opptreden under Barnas kulturmønstring. Året etter står hun på scenen som smånisse i Putti Plutti Pott-forestillinger i Oslo Spektrum, og drømmen om å kunne leve av lidenskapen for teater, sang og dans begynner å ta form.
I årene som følger legger Ingeborg stein på stein. I tillegg til å få undervisning i sang og teater, danser hun ballett og freestyle ved Sarpsborg danseklubb – fast bestemt på å utvikle ferdighetene sine slik at drømmen en dag skal bli en realitet.
I 2013 får hun lønn for alt arbeidet hun har lagt ned. Drømmestipendet er et faktum, og drømmen får et kjempeløft.
– Jeg synes det må være lov til å drømme stort, svarte Ingeborg da hun ble intervjuet i kjølvannet av tildelinga i 2013. Hun snakket om ønsket om å fortsette å utvikle talentet sitt, om å leve ene og alene av lidenskapen sin – og om å ta drømmen helt til Broadway. De store musikalscenene er ikke lenger det ultimate målet for Ingeborg, skjønt drømmen er ikke helt skrinlagt.
– I de siste årene er det musikken som har vært hovedfokuset. Akkurat nå er målet å få ut min egen musikk, skape meg et navn og etablere meg som artist. Når det er sagt, er jeg fortsatt veldig glad i musikalsjangeren, så drømmen om Broadway er på ingen måte død. Det som er så flott med Drømmestipendet er jo nettopp det at det er drømmene som står i fokus. At en profesjonell jury mener at drømmen din er verdt å støtte, er ikke bare en klar pekepinn på at en faktisk har noe å fare med som ung kulturutøver, det kan også bidra til å kickstarte en karriere som fram til en tildeling kanskje bare var en fjern drøm, sier Ingeborg, som investerte drømmestipendkronene i et piano før hun dro på familieferie til Washington, D.C., der hun la inn deltakelse på et sommerkurs ved anerkjente US Performing Arts.
Sulten på Stjernekamp-seier
Stjernekamp er på ingen måte første gang Ingeborg har bergtatt tv-seerne, og hun kan definitivt krysse av det å skape seg et navn på lista over delmål. For tre år siden gjorde hun seg bemerket i «The Voice» på TV 2. Hun har gjestet både «Beat for Beat» og «Allsang på grensen.» I fjor høst spilte hun dessuten hovedrollen i Alexander Rybaks kritikerroste forestilling «Trolle og den magiske fela». Tidligere i år slapp hun sin første singel, «Faded Away», som er produsert i samarbeid med blant annet Chris Medina.
I skrivende stund er det bare fem – av opprinnelig ti – deltakere som fortsetter stjernekampen i tv-ruta. Ingeborg har sunget seg gjennom seks svært ulike kategorier med bravur. Anmelderne har trillet femmere og seksere, og hun har imponert dommerpanel så vel som publikum i salen og tv-seere – med sin stemmeprakt og den nærmest magiske tilstedeværelsen på scenen. At hun nå har seilt opp til å bli en av favorittene til å vinne hele greia, tar 20-åringen imidlertid med knusende ro.
– Stjernekamp har vært en fantastisk reise på alle mulige måter, og det er sykt gøy å få så gode tilbakemeldinger på opptredenene. Jeg tenker ikke mye på at noen mener at jeg kan gå helt til topps, men innrømmer glatt at jeg blir mer sulten på seier for hver gang jeg tar meg videre, sier Ingeborg leende, før hun straks blir alvorlig igjen.
Mer om Stjernekamp på nrk.no her
– For meg handler mye av Stjernekamp om å utfordre seg selv og mestre sjangere som ligger langt utenfor komfortsonen. I utgangspunktet hadde jeg som mål å ta meg til KORK-aftenen med film og musikalklassikere, men nå som jeg har forsert både «operafjellet» og «hiphoptårnet» – og storbandsjangeren faktisk står for tur nå på lørdag, så ønsker jeg selvsagt å ta meg helt til finalen, sier Ingeborg.
Drømmestipendet kan utgjøre en enorm forskjell
Deltakelsen i Stjernekamp har vært et gedigent utstillingsvindu for Ingeborg, og det å svare på forespørsel om intervju, konserter og sangoppdrag har blitt en daglig foreteelse.
– Jeg har fått mange henvendelser og kommer absolutt ikke til å bli arbeidsledig når Stjernekamp er over. Ikke minst skal jeg gi ut to nye låter – der jeg står helt på egne bein – skrive mer musikk og fortsette arbeidet med å få ferdigstilt debutalbumet, sier Ingeborg, som gladelig deler ut tips til unge kulturutøvere som drømmer om å leve av lidenskapen sin. – Følg hjertet ditt. Vær tro mot deg selv. Ikke si ja til absolutt alt, det er lov til å tenke seg om. Sett deg både små delmål og langsiktige mål, og gi aldri opp selv om du opplever motgang. Og søk på Drømmestipendet! Søknadsprosessen kan være en nyttig erfaring i seg selv, og skulle du nå helt opp, kan det utgjøre en enorm forskjell for den videre satsinga, avslutter Ingeborg Walther.
*) Artikkelen ble publisert 8. oktober 2020. Ingeborg Walther gikk videre i Stjernekamp også 10. oktober og er nå en av fire deltakere som kjemper videre om to finaleplasser.
Tekst: Hege Arstad Foto: NRK (store bildet) Ingeborg Walther (lille bildet) (Utlagt: 8. oktober 2020, oppdatert 10. oktober 2020)