Hopp til innhold

– Jeg liker overraskelser, men de pleier ikke å være så store som dette! Sånn jubla Erika da hun fikk summa seg litt etter overrekkelsen, som skjedde under Kulturskoledagene i Stjørdal. Der trodde Erika hun «bare» skulle opptre for noen hundre kulturskoleansatte på konferanse. Men Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping hadde lagt andre planer for Erika.

For ei jente som har tenkt å bli (ny)sirkusakrobat og ta sirkusutdanning i Sverige eller Finland etter endt videregående skole, er det lite som er bedre å få i fanget enn en påspandert tur til Dans och Cirkushögskolan (DOCH) i Stockholm. Der skal hun også få møte en rekke etablerte sirkusutøvere, og hun skal få oppleve en forestilling med Cirkus Cirkör, et sirkuskompani av ypperste, europeiske merke.

– Dette er helt fantastisk, det er jo på DOCH jeg ønsker å utdanne meg! Det blir kjempespennende å få komme dit nå, og bli kjent med folk der, og lære enda mer! Dette inspirerer veldig, sier Erika, som er inne i året der det kjennes som om det virkelig tar av for henne sirkusmessig.

Erika har drevet med sirkus siden 2010, og har imponert mange med flotte opptredener i flere år allerede. Med tauakrobatikk som sin disiplin drives hun i høyden, noe som passer godt, nå som høydepunktene kommer tett:

Drømmestipend og tv-opptreden

Hun fikk Drømmestipendet i juni i år, noe som ga 10.000 kroner til kontoen som skal brukes på utdanning og som ga henne enda verdifull og mye synliggjøring. Tidligere i høst ble det klart at hun skal opptre på Nordeas juleforestillinger «Desembertoner» i Oslo i desember, forestillinger som blir vist på TV 2. Og nå ble det et Drømmetreff på toppen av det hele, noe som gjør at det blir stockholmstur i januar neste år.

Dit skal hun ha med seg Seela Wanvik, en av sine kjære sirkuslærere ved Trondheim kommunale kulturskole, der Erika er både elev og assistenttrener for de yngste sirkuselevene. Ved siden av Seela er Erika snar til å trekke fram og takke Lea Moxness og Kristian Wanvik som lærere som har hjulpet henne uvurderlig så langt på veien fram mot målet: Å bli profesjonell sirkusutøver.

Erika prøvde tidlig både turn og fotball som fritidsaktiviteter uten å bli heltent, før nettopp sirkuslærerne fra kulturskolen kom til hennes barneskole og viste fram hva sirkus kan være. Det ble kjærlighet til kunstformeen sirkus nærmest momentant.

Helhjerta satsing mot sirkusdrømmen

– Jeg sier at en skal gjøre det en har lyst til før det er for seint. Sirkus er fysisk krevende i tillegg til at det er kunstnerisk utfordrende, så jeg har ingen tid å miste, det er bare å arbeide målretta, sier Erika, som likevel vil fullføre videregående skole i Norge før hun søker DOCH og eventuelt andre sirkusstudier.

– Jeg er så heldig å ha foreldre som støtter meg fullt ut, og sier at om det er sirkus jeg vil arbeide med, så gå for det, sier Erika.

Og skulle sirkusutøverdrømmen bli vanskelig å nå, så er Erika jordnær nok til å ta en plan B. Hun er glad i å undervise, og både tror og håper at hun får lov å jobbe som sirkuslærer en gang, Men ikke ennå, nå har Erika en drøm å fortsette klatringa mot, og med Drømmetreffet på motivasjonstanken har hun fått enda mer energi med på ferden dit.

Tidligere drømmetreffvinnere

2015 er første året Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping lar flere enn én stipendmottaker bli drømmetreffvinnere. Før Erika ble drømmetreffvinner var drømmetreffvinnerlista slik:

  • 2015: Idun Røen (bildekunstner) fra Surnadal
  • 2015: Aina-Helene Guttorm Einarsen (teaterutøver) fra Deatnu/Tana
  • 2014: Bildekunst 3/Book Art (gruppe med elleve billedkunstnere) fra Sarpsborg
  • 2013: Fabrice Bligoud Vestad (pianist) fra Hamar
  • 2012: Guro Elde Paulsen (danser) fra Grimstad

Tekst: Egil Hofsli (Utlagt: 27. november 2015)