Hopp til innhold

Henrik mottok Drømmestipendet 2015, noe han satte stor pris på. På den store aprilsnarrdagen fikk han en ny og helt uventa positivt overraskelse fra Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping: Henrik er tidenes åttende drømmetreffvinner, og får oppfylt en av sine store drømmer:

Å få spille på det største orgelet i Kølnerdomen i Køln.

Det er det få musikere forunt å få sjansen til. Og Henrik skal også få spille for et publikum, i forbindelse med én eller flere av de daglige vespergudstjenestene i katedralen.

Gledessjokk!

– Dette ble et sjokk – et gledessjokk! Hadde aldri drømt om at jeg skulle få et slikt drømmetreff, sier Henrik, som er fra Bodø, men som i dag bor og studerer i Oslo. På bakrommet – etter utført oppdrag og overraskelsesoverrekkelse – forsøker han å fordøye det som kom brått på.

Han kan vanskelig skjule at det sprudler i ham, av forventning både til det å spille på katedralorgelet samt alt det andre som fins i drømmetreffpakken (mer om dette lengre nede i artikkelen).

– Dette inspirerer selvsagt veldig, og jeg blir bare sikrere på at jeg har valgt rett hva gjelder utdanning og yrkesønske, sier Henrik.

I Oslo studerer drømmetreffvinneren kirkemusikk ved Norges musikkhøgskole, og det var nettopp der Henrik ble tatt fullstendig på senga. Han var hyret inn til et kunstnerisk innslag på Kulturskolenes lederkonferanse 2016, og ante ingenting om hva som skulle skje etter utført oppdrag. Da Drømmestipendets prosjektleder, Lars Emil Johannessen, tok ordet og begynte å avsløre hva som er i vente for Henrik, sto gleden tydelig skrevet i nordlendingens blide ansikt.

Professor Bjørn Andor Drage har vært Henriks orgellærer i flere år, og Drage har vært sterkt involvert i prosessen med å oppfylle Henriks drøm. Går alt etter planen, vil Henriks drømmetreffpakke inneholde følgende:

·       Besøk i Kølnerdomen inklusive utprøving av orgelet – en hel natt

·       Spilleoppdrag på én eller flere av de daglige vespergudstjenestene i katedralen

·       Besøk ved orgelbyggeriet Johan Klais i Bonn, som har laget begge de store orglene i Kølnerdomen

·       Omvisning på Musikkhøgskolen i Køln

·       Møte med orgelprofessorene Johannes Geffert og Winfried Bönig (sistnevnte er også domorganist i Køln)

·       Besøke i kirka St. Elisabeth i Bonn, inklusive øving på det historiske Klais-orgelet fra 1911

·       Møte med organisten Winfried Krane, som også er korleder i Kølnerdomen

Drømmestipendet er et samarbeid mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. 100 stipend à 10.000 kroner deles ut hvert år blant nominerte fra hele landet. Hvert år velges noen av stipendmottakerne ut til å få oppfylt Drømmetreffet.

Konsertmusiker og kantor

Her er utdrag av hva Henrik skrev om seg selv da han ble nominert til Drømmestipendet 2016:

«Jeg er fra Bodø, er 18 år og går mitt tredje og siste år på Bodø videregående, musikklinja. Jeg begynte med å spille keyboard hos Henry von Ottenbreit ved Bodø kulturskole da jeg var ni år. Siden har min interesse for musikk bare økt. Da jeg fikk Bjørn Andor Drage som orgel- og pianolærer som 13-åring, fikk jeg straks sansen for orgelmusikk. I dag øver jeg kirkeorgel og piano så og si like mye, men jeg har valgt å satse på orgel, og bli kantor.»

Henrik om drømmen sin

«På mange måter kan man vel si at jeg lever for musikken. Jeg tror ikke jeg hadde klart ikke å studere musikk. Helt siden jeg var i Tyskland på studietur sammen med min orgellærer Bjørn Andor Drage og en del andre organister, har jeg drømt om å få spille i den storslåtte katedralen Kølnerdomen. Visstnok er det bare en håndfull organister som får lov til å spille solokonsert der hvert år. For å nå dit har jeg mange år med øving framover, og det ser jeg fram til. (…) Jeg har en drøm om å være solist sammen med KORK, som pleier å holde solistkonkurranse for unge musikere.

Hvis jeg mottar Drømmestipendet skal jeg bruke pengene til å utvikle musikaliteten min: ta timer med kjente utøvere i inn og utland, for eksempel Vikingur (piano), Terje Vinge (orgel) og Nicholas Kyneston (orgel) – for å nevne noen. Jeg ønsker å holde orgelkonserter både i Norge og i utlandet for et større publikum. Jeg håper at orgelkonserter i Bodø domkirke en gang i framtida skal få tilnærmet like stor interesse som da nyorgelet ble innviet, da var det full kirke!»

Tidligere drømmetreffvinnere

2015 ble første året Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping lot flere enn én stipendmottaker bli drømmetreffvinnere. Henrik er den åttende som får en slik «ekstragevinst».

2016: Henrik Mathias Bechstrøm (organist) fra Bodø

2016: Guro Kjensli Johansen (bildekunstner) fra Nes i Akershus

2015: Erika Varmdal (sirkusakrobat) Hågensen fra Trondheim

2015: Idun Røen (bildekunstner) fra Surnadal

2015: Aina-Helene Guttorm Einarsen (teaterutøver) fra Deatnu/Tana

2014: Bildekunst 3/Book Art (gruppe med elleve billedkunstnere) fra Sarpsborg

2013: Fabrice Bligoud Vestad (pianist) fra Hamar

2012: Guro Elde Paulsen (danser) fra Grimstad

Tekst: Egil Hofsli (Utlagt: 1. april 2016)